Evb

6 pengar förvaltning tips för barn med ADHD

Pengar förvaltning kan vara särskilt svårt för tonåringar och barn med ADHD. Här är hur du kan hjälpa barn lära sig viktiga finansiella färdigheter.

Trots att barn med ADHD är ofta impulsiv eller oorganiserade, de är också ofta känsliga för pengars värde. Faktum är att många föräldrar anmäler att pengar är en bra motivator för sina barn med ADHD. Det är viktigt, då, för att understryka det ekonomiska ansvaret och att hjälpa ditt barn lära pengar-ledningskompetens.

Hur ADHD underminerar pengar förvaltning
Det mesta av vad vi vet om samspelet mellan ADHD och pengarna kommer från misstag som vuxna med ADHD har gjort, eftersom ingen forskning har gjorts på hur barn med ADHD förstår pengar. En person med ADHD:

 • Har svårt att planera en budget och hålla sig till det
 • Har svårt att organisera poster
 • Tillbringa impulsivt
 • Förlora checkar eller räkningar
 • Glöm när räkningarna förfaller
 • Har svårt att planera för besparingar
 • Har svårt att spåra saldon
 • Förhala på att betala räkningar eller skatter

För barn med ADHD, de utmaningar de står inför med att komma ihåg att göra och lämna in läxor kan bli de utmaningar de möter senare med pengar förvaltning.

Undervisning pengar förvaltning

Vid tiden barnen är 7 eller 8, om de har ADHD eller inte, de har en ganska bra förståelse för vad pengar kan göra för dem, säger Gregor Kohls, MA, en ADHD forskare vid Centrum för Autism Research vid barnsjukhuset i Philadelphia. Kohls och hans kollegor har studerat användningen av pengar som ett sätt att hjälpa barn med ADHD lär lämpliga beteenden. I sin forskning fann han att föräldrar till barn med ADHD ofta förlita sig på pengar som belöning.

Här är några tips och idéer för undervisning bra pengar till barn med ADHD:

 • Föregå med gott exempel. "Begreppet pengar lärt särskilt genom föräldrar," konstaterar Kohls. Ditt barn lär sig om värdet av pengar från hur du hanterar dina egna pengar, så försök att dela med honom, i ålder-lämpliga sätt, hur du gör dina utgifter och sparande beslut.
 • Ge ett bidrag. Många föräldrar ger pengar när ett barn frågar istället för att använda en utsläppsrätt. "Vad detta sätter upp en situation där barnet lär sig att när jag vill något så jag borde ha det just nu," förklarar ADHD specialisten David W. Kidder, PhD, en psykolog i privat praktik i Slidell, La dock lära sig att fördröja omedelbar tillfredsställelse är en viktig del av att växa upp - så inrätta en veckopeng med en klar uppfattning om vilka aktiviteter eller objekt att pengar för. Sedan hänga tufft medan ditt barn lär sig att vänta till nästa vecka innan han kan få vad han vill.
 • Tillåt tjäna pengar genom sysslor. Barn ska ha sysslor som de förväntas göra som medlemmar i hushållet, men ger dem möjlighet att tjäna pengar genom ytterligare sysslor är bra, säger Kidder. "Det lär dem att om du arbetar för något så får du en belöning för det", tillägger han.
 • Inte betala för kvaliteter. Tjäna pengar genom att göra extra varvet arbete är bra, men att binda pengar till kvaliteter kan faktiskt minska ett barns glädje i sina prestationer. "Det har visat sig att barn faktiskt kommer att minska den inre motivationen att göra bra betyg och basera den enbart på yttre motivation av pengar," säger Kidder.
 • Inrätta en struktur för ditt barns pengar. Barn med ADHD nytta strukturerade miljöer i alla aspekter av deras liv, inklusive hantering sina pengar. Förutom att hjälpa ditt barn bestämma hur man spenderar pengar, kan du också lära ditt barn att avsätta en del för besparingar - eller utveckla någon annan liknande strukturerad plan som passar dina värderingar.
 • Hjälp ditt barn att planera framåt. Kohls konstaterar att de problem som barn med ADHD har med planering också omfattar pengar. "Det finns teorier som föreslår att barn med ADHD omedelbart söka belöningar, och har problem som väntar på en större belöning senare tid", säger han.

Lärande pengar förvaltning är just det - en lärande process. Barn med ADHD kan ställas inför fler utmaningar på vägen än sina jämnåriga, men med din hjälp kan nå goda resultat.