Evb

12 sova tips för ADHD barn

Det är inte din fantasi. Barn med ADHD har mer sömnproblem än sina jämnåriga, men sätta en sömn schema kan hjälpa.

Enligt Europeiska Academy of Sleep Medicine, även måttlig sömnbrist - förlorar mindre än en timme per natt sömn - kan påverka studieresultat för barn med ADHD. Ändå ADHD och medicinering används för att behandla sjukdomen är kända för att störa sömn mönster, vilket gör det svårt att falla och sova - och göra läggdags en mardröm för föräldrar till barn med ADHD.

I många fall kan skapa en konsekvent sömn schema och miljö hjälpa. "För familjer som har barn med ADHD och sömnproblem, är det ofta en kamp för att skapa lite struktur kring den timmen före läggdags," konstaterar Richard Gilman, PhD, chef för psykologi i uppdelningen av utvecklings-och beteende-pediatrik vid Cincinnati Childrens Hospital Medical Center i Ohio.

"Många av de saker som vi föreslår är mindre tweaks till vad de redan gör. Vi gör bara det mer förutsägbar, mer konsekvent för barnet. Och resultatet är väl värt det. Många av de gånger, föräldrar berätta för mig, "Om jag skulle ha gjort det år sedan, skulle jag ha sov bättre själv. '"

Schemaläggning tweaks för bättre sömn

Här är hur du kan hjälpa ditt barn att övervinna sömnproblem:

 • Köp en äggklocka. Använda ett konkret instrument som en äggklocka hjälper till att hålla din familj på rätt spår med sänggåendet scheman.
 • Begå till ett schema. Kontrollera att dina barn gå till sängs vid samma tid varje kväll och vakna vid samma tid varje morgon, inklusive helger. Tillåter barn att stanna upp senare på helgen nätter och vaknar senare nästa morgon bara gör deras vardag svårare, säger Gilman. Om de slåss trötthet trots schema, kan du behöva öka sin sovtid. Tänk på att yngre barn behöver mer sömn än äldre barn.
 • Ta bort källor till stimulans. Under den timme du få dina barn redo för sängen, stänga av TV: n, musik, datorer och videospel. Delta inte i argument eller initiera någon grov spela. Det är en timme som ska vara mycket fredligt, säger Gilman. Det innebär att föräldrarna också måste vara fredlig - ingen argumentera med varandra eller barnen.
 • Använd ett belöningssystem. Låt barnen att tjäna polletter, stjärnor eller klistermärken som kan handlas på morgonen för en liten belöning, till exempel en favorit frukost livsmedel eller tillåts att välja musiken på skjuts till skolan. Dessa belöningar kommer när förväntade åtgärder, som att borsta tänderna, färdigställs i tid. Belöningar kan också tjänas genom att stanna i sängen efter lights-out.
 • Håll huset tyst. Under läggdags förberedelser och när dina barn är i sängen, hålla huset tyst och lugnt. Föräldrar och äldre barn kan vara upp senare, säger Gilman, men det är en bra idé att hålla era röster nere och stänga ned TV och musik.
 • Återgå barnen lugnt till sängen. Även med ett belöningssystem och en mysig säng, kommer vissa barn fortfarande få upp att hitta dig. Returnera dem till sängen utan att hänge sig åt att argumentera, hota, föreläser, eller någon annan energigivande aktiviteter.
 • Tillåt en hel timme för att göra sig redo för sängen. När du har din äggklocka, kan du använda den för att räkna ner timmen dina barn behöver varva ner. Här är hur man bryter ner den timmen:

  • Första 30 minuterna: Ställ äggklockan på 30 minuter. Denna tid är för hygien - bad, borsta tänderna och sätta på pyjamas.
  • Nästa 15 minuter: Ställ äggklockan på 15 minuter. Denna tid är en avkopplande aktivitet, som att läsa en bok, göra några avslappningsövningar, eller öva djupandning.
  • Final 15 minuter: Ställ in timern på 15 minuter. Detta är för att komma i säng (och vistas där). "I sängen, bör det finnas någon form av ritual mellan föräldern och barnet," säger Gilman. Fundera på att läsa en favoritbok, kura, be, identifiera bra saker som hände den dagen, berättar en favorit historia, eller någon annan lugnande och kärleksfull aktivitet. Lights go out i sista "ding".
 • Investera i vitt brus. Ett vitt brus maskin är ett bra sätt att begränsa möjligheten för vanliga hus och tongångar familj att störa sömnen. Som en bonus, stänga av vitt brus maskin på morgonen är ett användbart sätt att försiktigt vaknar ditt barn.
 • Vakna upp försiktigt. Du behöver en bra plan för att vakna upp barn med ADHD, säger Gilman. Den "bugleappell" tillvägagångssätt kan faktiskt ställa upp dem för en dag-lång spiral av dåligt humör. Försök istället en mild åtgärd, till exempel att öppna mörkarna eller stänger av vitt brus maskin.
 • Bygg i att få-ready tid. ADHD barn kan behöva en morgon schema som är lika generösa i tid och struktur som deras pre-säng ritual. En kaotisk bråttom att komma ut genom dörren sätter fel ton för dagen.
 • Övervaka tupplurar. Naps kan vara utmärkt om de är också strukturerad och tidsbegränsad, säger Gilman, och de yngre barnen behöver dem även om de inte har ADHD. Äldre barn, däremot, kan göra allvarliga skador på deras sömn mönster (och familjen schemat) om de får njuta av en två-eller tre-timmars tupplur. Satsa på en power nap av omkring 20 till 30 minuter om det är absolut nödvändigt.
 • Tänk melatonin. Denna populära tillägg hjälper barn sover. Betonar dock Gilman att du ska be ditt barns läkare innan du använder den. Många föräldrar ger mer än ett barn behöver för sömn förbättras. Dessutom kan en läkare ge råd om den bästa tiden att ge melatonin. Det tar lite tid att arbeta, så ger det rätt innan sängen kunde ändå lämna en period av frustration för alla.

När sömnproblem går utöver en tidsplan

Om du gör alla dessa ändringar och upptäcker att ditt barn fortfarande inte sover bra, prata med ditt barns läkare.

Forskare finner fysiologiska likheter mellan ADHD och vissa sömnstörningar. Till exempel, i ADHD samt restless leg syndrome (RLS) och periodiska rörelser lem i sömnen, dopamin nivåerna är onormalt. Men även om dessa villkor har vissa likheter och även möjliga genetiska kopplingar, måste de behandlas separat. Det är viktigt att ta ditt barns klagomål om kommer att somna eller sova allvar.

"Barn behöver kunna beskriva RLS i sina egna ord för en diagnos," säger sömn specialist Arthur Walters, MD, biträdande chef för Vanderbilt sömnrubbningar Center i Nashville, Tennessee, och medförfattare till den första översynen av sambandet mellan ADHD och sömnstörningar. "De kanske säger att deras ben ont eller att de har en" owie "eller heebie-jeebies."

Han konstaterar också att catch-all diagnosen "växtvärk", som kan ges när barnen klagar pågående ben obehag, kan vara en röd flagga för en sömnstörning. Andra sjukdomar som är kopplade till ADHD inkluderar narkolepsi, sömnapné, försenad sömn fas syndrom, störningar i partiell upphetsning sömnen, och skräck natten.

Sömn schemaläggning är utmärkt för många barn med ADHD, säger Dr Walters, "men om barnet slutar andas upp till 15 gånger i timmen [som kan uppstå med sömnapné], kommer all sömn schemaläggning i världen inte hjälpa."

Genom att arbeta med ditt barn och ditt barns läkare, bör du kunna skapa en god sömn miljö för att hjälpa ditt barn att lyckas med ADHD.