Evb

10 frågor om tidig debut Alzheimers

Pat toppmöte Alzheimers diagnos vid 59 års ålder är en påminnelse om att tillståndet kan drabba vem som helst - inte bara pensionärer. Här, svar på dina största frågor om tidig debut Alzheimers.

Pat Summitt, huvudtränare vid University of Tennessee kvinna basketlag, har aldrig varit en att backa från ett slagsmål. I hennes decennier långa karriär med damen Vols, har hon haft mer än några värdiga motståndare - och vann handily. Med åtta nationella mästerskap och mer än 1.000 segrar till hennes namn, hon är tränare med flest segrar i college basket historia, män eller kvinnor.

Nu är hon inför sin tuffaste utmaning hittills: tidigt debuterande Alzheimers. Summitt, som bara är 59, gick offentligt med diagnosen tidigare i veckan, men - trogen sin natur - sade hon planerade att fortsätta coaching "så länge som den gode Herren är villig."

Nyheten om hennes tillstånd är chockerande, inte minst eftersom de flesta av oss fortfarande förknippar Alzheimers och demens med ålderdom. Tidig debut fall (de som diagnostiseras hos personer yngre än 65 år) är sällsynta, men de händer. Här är vad du behöver veta:

 1. Hur vanligt är tidigt debuterande Alzheimers? Det finns uppskattningsvis 5,4 miljoner människor i USA lever med Alzheimers sjukdom idag. Av de cirka fem procent, eller 200.000, har tidigt debuterande Alzheimers.
 2. Vem påverkas av tidig debut Alzheimers? Flesta fall av tidigt debuterande Alzheimers inträffar hos personer i fyrtioårsåldern och femtiotalet, men tillståndet har varit känt för att påverka människor i slutet av trettiotalet, alltför.
 3. Vad orsakar tidig debut Alzheimers? Den vanligaste riskfaktorn i samband med tidig debut Alzheimers är genetik. "Individer som har en direkt familjemedlem som en mor, en far, eller ett syskon med tidig debut Alzheimers gör har en ökad risk", säger Heather Snyder, PhD, senior biträdande chef för medicinska och vetenskapliga förbindelser vid Alzheimers Association ( alz.org). "Men det är ingalunda en garanti. Det är inte heller den enda anledningen att någon skulle utveckla yngre debut. Det kan också vara livsstilsfaktorer [samband med tidig Alzheimers risk], men inget är bevisat. "

  Många tidig debut Alzheimers fall är kopplade till tre specifika gener, som alla är variationer på APOE-genen, som är ansluten till totala risken för Alzheimers sjukdom, enligt uppgifter från Mayo Clinic. Genetisk testning för dessa fem genetiska varianter finns, men experter säger att det är klokt att söka råd innan testat att få för dem.

 4. Kan jag göra något för att förhindra tidig debut Alzheimers? Du kan inte ändra dina gener, men att upprätthålla en hälsosam livsstil kan hjälpa till att sänka andra riskfaktorer som är förknippade med tidig debut Alzheimers. Till exempel visar forskning att det kan finnas ett samband mellan hjärt-och kärlhälsa och Alzheimers sjukdom. "Blodtryck, diabetes och kolesterol - se till att alla dessa saker hålls under kontroll", säger John Hart, MD, professor i neurologi vid University of Texas Southwestern Medical School i Dallas. "Och röker inte. Minska vaskulära riskfaktorer gör att blodkärlen till hjärnan stannar vidöppen och tydligt, "som håller viktiga näringsämnen flödar till hjärnceller och kan hjälpa till att förebygga stroke (en riskfaktor för Alzheimers) och kognitiv nedgång. Dr Hart rekommenderar också att göra vad du kan för att hålla sig fysiskt och mentalt aktiv: ". Vi gillar människor att få minst 20 minuter, tre gånger i veckan, för aerob träning"
 5. Vilka är de varningssignaler om Alzheimers? "Vi hör alltid folk säga," jag kan inte hitta mina nycklar, "så om det är något du har upplevt under hela ditt liv, är det inte nödvändigtvis leda till oro," Snyder säger. "Men om du plötsligt laga en kaka som du har gjort hela ditt liv och du glömmer att lägga äggen, men inte kommer ihåg att du glömde att lägga äggen, som kan vara ett tecken på att du bör söka din hälsa -och sjukvårdspersonal råd "Andra röda flaggor:. ofta förlora koll på datum och tider, glömmer vanliga ord, upplever plötsliga förändringar i humör eller personlighet, eller att inte kunna slutföra välbekanta arbetsuppgifter. I Summitt fall, inklusive varningssignaler glömma gruppmöten, ställer samma frågor mer än en gång, och dra ämnena på offensiva strategier från hennes egen playbook.
 6. Hur är Alzheimers diagnosen? En skicklig läkare kan diagnostisera Alzheimers med 90 procent exakthet, enligt Alzheimers Association, men det finns ännu inte någon definitiv diagnostiskt test. Diagnosen är särskilt svårt i yngre människor som verkar i övrigt friska, eftersom läkarna är mer benägna att tillskriva symptom på stress än till demens. Om du är bekymrad över ovanliga förändringar i beteende, rekommenderar Alzheimers Association skriva ner dina erfarenheter och begär en omfattande utvärdering av din läkare. Han kan först utesluta andra möjliga orsaker - såsom depression, sköldkörtelproblem, eller läkemedelsinteraktioner - och sedan utföra en fysisk och neurologisk undersökning. Han kan också hänvisa dig till en specialist, exempelvis en neurolog eller psykolog, som kan utvärdera ditt nervsystem eller mental kapacitet med andra tester.
 7. Vad är några möjliga komplikationer av Alzheimers? "Jag är alltid på jakt efter depression, "Hart säger. "Det finns en högre förekomst av depression hos patienter med tidig debut demens än den genomsnittliga Joe och Joanne i deras åldersgrupp. Och det är inte bara, "Åh, är ve mig," - det finns en verklig biologisk grund för det. Men det är något vi kan faktiskt behandla med antidepressiva läkemedel. "

  Det större problemet, säger han, förbereder dig själv och din familj för de svåra beslut som du måste göra ner linjen, speciellt om du har barn. "Yngre barn, tonåringar, eller ens unga vuxna ser sina föräldrar blekna bort från vad de brukade vara är oerhört svårt," Hart säger. "Ingen är beredd på det." Barn och andra familjemedlemmar kommer att behöva be - och svar - några tuffa frågor: Är mamma och pappa fortfarande okej att köra? Känner vi bekväma lämnar dem hemma ensam? Är vi kapabla att ta hand om dem själva? "Om du ifrågasätter deras säkerhet eller säkerheten för andra människor i huset, måste du göra en bedömning", säger han. "Det är olika för alla."

 8. Hur snabbt gör tidig debut Alzheimers framsteg? "Alla fortskrider annorlunda," Hart säger, "men från vad jag har sett, verkar det som yngre individer kan utvecklas lite snabbare än de som får demens i äldre ålder. Många faktorer spelar in, men: Har du diabetes? Har du högt kolesterolvärde? Är du fysiskt frisk? "En annan faktor, Snyder säger, är det hur du reagerar på de tillgängliga behandlingarna.
 9. Vilka är de tillgängliga behandlingarna? Aktuella mediciner och terapier kommer inte att bota eller stoppa utvecklingen av Alzheimers, men de kan lindra vissa symtom och öka livskvaliteten. Kolinesterashämmare som donepezil, galantamin och rivastigmin, till exempel, kan hjälpa till att hantera frågor som rör minnet, språk, och domen. "Studier visar att kolinesterashämmare kan bromsa nedgången av sjukdomen," Hart säger. Alzheimers Association varnar dock att kolinesterashämmare inte fungerar i alla och kommer inte att stoppa den underliggande förstörelsen av nervceller. De kommer också att bli mindre effektiv när ditt tillstånd fortskrider. Biverkningar är illamående, kräkningar, aptitlöshet, och ökad frekvens av tarmrörelser.

  Annan forskning har visat att vitamin E kan hjälpa behandla kognitiv nedgång, men detta bör endast ske under överinseende av en läkare, som höga doser kan negativt interagera med andra läkemedel. Och Alzheimers Association visar flera icke-medicinska tips som kan göra livet lättare för både patienter och vårdgivare. "Individer kan göra en vårdplan för sig själva, staka ut sin ekonomiska framtid - även medverka i kliniska prövningar om de väljer," Snyder säger. Alzheimers Association listar för närvarande mer än 100 studier som behöver volontärer. Om du är intresserad av att lära mer om dessa studier, besök organisationens hemsida Trial match. Naturligtvis bör du alltid diskutera dina alternativ med din läkare för att avgöra det bästa tillvägagångssättet för dig och din familj.

 10. Var kan jag hitta stöd för Alzheimers? Dina nära och kära är ditt viktigaste nätverk av stöd. "Bara att dela dina erfarenheter med dem och tala om vad du känner kan vara till hjälp," Snyder förklarar. Hon rekommenderar också att hitta en stödgrupp. Alzheimers Association har några inriktad specifikt mot människor och familjer som drabbats av yngre-debut - Du kan söka efter en av staten på deras hemsida eller gå med i diskussionen på nätet. Hart betonar att det är viktigt för vårdgivare att söka vägledning också. "Patienter inte alltid känner igen eller har insikt i vad de har, men familjer känner det varje minut, speciellt i tidig debut fall," förklarar han. För mer information och support, ring Alzheimers Association hjälplinje på 1-800-272-3900.