Evb

Bröstcancer själv tentor: är de nödvändiga?

Bröstcancer själv-tentor har varit föremål för viss debatt, men experter säger att de är fortfarande en viktig del av tidig upptäckt

När Wendy Owens hittade en knöl i bröstet en morgon, visste hon att det var bröstcancer. Den 41-åriga hustru och mor från Lanexa, Virginia, säger: "Jag hade aldrig känt något liknande innan det var precis som en fryst ärta.." Owens nästa bad sin make om hans åsikt. "När jag såg utseendet på hans ansikte, jag visste att det var vad jag först trodde." Ett läkarbesök nästa dag ledde till en mammografi, ultraljud, nål biopsi, och därefter en diagnos av en fas I tumör, tidigast, mest botas form av bröstcancer.

Strålning och en lumpectomy följde. Owens, som nu är cancer-fri, är för närvarande mitt uppe i en femårig kurs av tamoxifen, en drog som blockerar åtgärder av hormonet östrogen, vilket kan stimulera tillväxten av vissa bröstcancer. "Min kirurg och radiolog båda kommenterade att jag var mycket tur att hitta min knöl så tidigt", säger Owens.

Medan Owens har också regelbunden mammografi, har hon utför rutinmässiga själv-tentor eftersom hennes mamma fick diagnosen bröstcancer. "Min mamma är en 20-årig bröstcancer överlevande, och hennes mamma förlorade sin kamp med bröstcancer 1961 Båda var i 40-årsåldern när de hade. cancer, så min syster och jag har varit mycket medvetna om vår risk - även om genetisk tester visade att vi är negativa för de kända mutationerna. ".

Varför bröst själv-examen?
Under de senaste åren, flera organisationer - däribland europeiska Cancer Society, Världshälsoorganisationen, och den amerikanska Preventive Services Task Force - har ändrat sina rekommendationer för själv-screening bröstexamen eller har gått så långt som att rekommendera dem alls. Och en nyligen publicerad i den medicinska litteraturen som tittade på storskaliga kliniska prövningar konstaterade också att rutinmässig självrannsakan inte minska antalet dödsfall bröstcancer - men försök att övertyga Owens detta. "Om jag inte hade hittat min knöl, kan det ha varit månader innan min cancer upptäcktes vid mitt nästa mammografi", säger hon, "och vid den tiden, kunde min cancer ha varit mycket värre eller har spridit sig."

"Det finns ett antal kontroversiella uttalanden om bröst själv-examen flyter runt det medicinska samfundet dessa dagar på grund av nya studier", säger Virginia Kaklamani, MD, biträdande professor vid avdelningen för hematologi / onkologi vid Northwestern University och onkolog vid Northwestern Memorial Hospital i Chicago, Illinois. "Men själv-tentor är en mycket viktig del av en kvinnas arsenal mot bröstcancer."

En anledning, enligt Dr Kaklamani: "En kvinna som utför regelbundna bröst själv-examen kommer att bli skicklig på att känna sina egna bröst och därmed kan detektera en förändring tidigare än sin läkare." Detta är särskilt viktigt för kvinnor vars bröst normalt känns knölig. "Kvinnor med knöliga bröst som utför regelbundna bröst själv-examen kommer att bättre kunna upptäcka subtila och betydande förändringar," Kaklamani säger.

Och medan vanliga årliga mammografi är mycket effektiva på att rädda liv, de är inte perfekta. Enligt Dorothy Pierce, RN, en avancerad sjuksköterska vid Cancer Institute i New Jersey i New Brunswick, "Mammografi har en känslighet på 80 procent, och därför kommer ett stort antal cancerformer gå oupptäckt med mammografi ensam."

När man gör bröst själv-examen
Är det någonsin för sent att börja göra bröstcancer själv-tentor? "Som ordspråket säger, bättre sent än aldrig", säger Kaklamani.

Bröstcancer själv-tentor bör göras en gång i månaden om du är premenopausala och ha regelbundna menstruationscykler. Den bästa tiden är den sjunde till tionde dagen i din cykel, eftersom det är då dina bröst är den minsta anbudet, knottrig, eller svullna på grund av hormonella förändringar. Postmenopausala kvinnor och kvinnor med oregelbundna cykler bör välja en dag de är benägna att komma ihåg, som den första i månaden eller det datum som är samma som deras födelsedag. Kvinnor med bröstimplantat bör också utföra månatliga bröst själv-undersökningar.

Det finns ingen speciell tid på dagen för att kolla dina bröst, men Pierce föreslår gör det i duschen. "Dina händer är tvål och detta kan hjälpa dig att bättre upptäcka förändringar. När du är ut ur duschen, glöm inte att titta i spegeln för några bröst förändringar såsom gropar, rynka, hud förtjockning, svullnad, eller dementi. "

Den nedersta raden på bröst själv-examen
Enligt läkarna är tidig upptäckt en kvinnas bästa chans att slå bröstcancer. Och, säger Pierce, "Tidig upptäckt uppnås bäst genom en kombination av årliga mammografi, årliga kliniska bröst tentor [av hälso-och sjukvårdspersonal], och månatliga bröst själv-examen."