Evb

Dödad av strep: en familjs tragiska förlust

(Fortsättning från sida 1)

Dödsorsaken familjen fick från sjukhuset - en officiell obduktion rapport från rättsläkaren ännu inte finns tillgänglig - var streptokocker toxisk chock orsakad av Streptococcus pyogenes, eller grupp A streptokock-infektion. Grupp A-streptokocker är bakterier som oftast ansvarar för streptokocker i halsen, som drabbar uppskattningsvis 7,3 miljoner människor i Europa varje år - inklusive de Stauntons säga, flera elever på Rory skola i veckorna fram till hans sjukhusvistelse.

För de flesta av dessa miljoner, symptomen av streptokocker är relativt lindriga: halsont, feber, svullna tonsiller. I vissa fall, patienter upplever impetigo eller problem med bihålorna, men även då är en snabb runda av antibiotika oftast tillräckligt för att döda infektionen.

"Lyckligtvis fortsätter strep att vara känsliga för antibiotika, inklusive gamla goda penicillin. Det är fortfarande mycket, mycket behandlingsbar i de flesta fall ", säger Camille Sabella, MD, en pediatrisk smittsam sjukdom specialist vid Cleveland Clinic. "Många gånger när folk inte får väl från streptokocker, är det inte eftersom vi inte har de läkemedel för att behandla det, det är på grund av effekterna av bakterierna är så aggressiv."

Med dessa infektioner, bakterier invaderar typiskt kroppen på andra sätt, som öppnar dörren för allvarliga komplikationer såsom nekrotiserande fasciit (köttätande sjukdom), bakteriemi (blodförgiftning), eller, som i Rory s fall, toxisk chock.

"Det finns vissa stammar [av grupp A streptokocker] som kan vara mycket aggressiv och producerar gifter som bryter ner huden och mjukdelar," Dr Sabella förklarar. "När det händer, kan bakterierna bryta även de mycket ytliga delar av huden och verkligen komma in i de djupare skikten och, slutligen, i blodomloppet, där de kan orsaka en hel del skada."

Dessa fall, som kallas invasiva strep infektioner, påverkar mellan 10.000 och 12.000 européer per år, enligt siffror från den amerikanska Centers for Disease Control and Prevention: s aktiv bakteriekultur Core-övervakning. De som löper störst risk, Dr Sabella säger, är de mycket unga, äldre och patienter som har nedsatt immunförsvar stater och hudåkommor (t.ex. eksem och vattkoppor), även invasiva streptokocker kan också följa synes lindriga skärsår - liksom den enkla skrapa Rory fick i skolan.

Den dödliga sidan av STREP infektioner

Bakterierna för strep är utbredd, så det är svårt att avgöra var eller med vem den dödliga infektionen sitt ursprung. Staunton säger att han tror strep gick runt hans sons skola. Skolan kunde inte nås för en kommentar.

"Grupp A streptokocker är en av dessa bakterier som är så vanliga i den miljö som det är svårt att riktigt sätta fingret på var du får det från," säger Richard Malley, MD, en smittsam sjukdom specialist på barnsjukhuset Boston. "Bara att vara runt någon som har streptokocker i halsen utsätter dig att få det också. Det finns till och med exempel, i det militära, av streptokocker kunna överleva på döda ting, som filtar. "

Denna typ av transmission, dock är ytterst ovanligt, konstaterar Dr Sabella. "Grupp A streptokocker vanligen sprids från person till person," förklarar han. "Plocka upp det från föremål eller husdjur eller mattor är vanligtvis inte möjlig. De huvudsakliga former av överföring är genom droppen sprids, kontakt med sekret från luftvägarna, eller direkt kontakt med [infekterade] hud. "

Strep som kommer in i huden är i allmänhet mer riskfyllda - delvis för att det lättare kan sprida sig till andra delar av kroppen, såsom ben, leder, eller blod - men inte alla hud fall är svår, och inte alla halsen fall är godartade.

"Finns det några särskilda faktorer som gör att en grupp A streptokocker mer virulent än en annan? Vi vet inte exakt, "Dr Malley förklarar. "Om man tittar på alla i gruppen A streptokocker, trots att dessa bakterier har samma namn, på en genetisk nivå, de är väldigt, väldigt annorlunda. Det är lite som den mänskliga rasen: Vi är alla människor, men vi har enorma skillnader i vårt DNA, och de skillnader som resulterar i skillnader i vår höjd, vår hudfärg, ögonfärg, etc. "

Bland de olika stammar av grupp A streptokocker, fortsätter han, vissa bakterier kan producera mer av en viss typ av toxin eller gift, vilket kan leda till mer eller mindre virulens, eller en mer eller mindre aggressiva natur.

"Den andra sidan av myntet," säger han, "är värd. Du kan vara mycket motståndskraftiga mot grupp A streptokocker, till exempel, men jag skulle falla sönder. Och skillnaden kan bara vara dina gener jämfört med mitt eller ditt förflutna exponering jämfört med mina.... Det är väldigt svårt att säga att en person är skyddad och en annan person är inte. Det är en komplicerad fråga. "

Strep dödsfall är ovanliga. Miljontals människor smittas varje år, men endast en liten andel av dessa fall är invasiva, och endast en liten andel av dessa fall - 10 procent till 14 procent, eller cirka 1.200 till 1.600 av CDC: s beräknade 12.000 - leda till döden. Streptokocker toxisk chock, vilket är vad som tros ha dödat Rory, är ännu mer ovanligt, särskilt bland barn. Det är mindre än 600 fall per år i landet.

Dessa siffror, naturligtvis, betyder ingenting för Staunton. Men dessa gör. "Strep har kostat mig 25 procent av min familj", säger han. "Femtio procent av mina barn. Det är den verklighet jag lever med.

"Det är en hemsk form av tortyr som har drabbat oss, på Rory," tillägger han. "En tisdag, jag plockar ut vilken typ av toppings han vill på sin pizza, och nästa tisdag, talar jag på hans begravning. Någon måste sända ett budskap: Det finns en mördare på rymmen ".

"Nå en dag, sjuka nästa"

De Stauntons är inte ensam. Mindre än 20 miles från Queens hem, en Rockville Centre, Long Island, är familjen klara samma verklighet. Sean Sweetman, 2, dog i februari under omständigheter anmärkningsvärt parallellt med Rory. Också han var enligt uppgift diagnosen en mage virus som visade sig vara invasiva grupp A streptokocker. Även han togs från sin familj bara några dagar efter att bli sjuk.

Liknande berättelser från hela landet - en 8-årig flicka i Ohio, ett förskolebarn i Virginia, ett litet barn i Oregon - är en del av anledningen till Staunton talar ut.

"Det finns ingenting där ute för mig. Rory inte kommer tillbaka ", säger han. "Men om vår historia hjälper till att spara någon annans son, kanske några bra kan komma av detta. Kanske vi ska vara de sista människor att torteras av förlusten av ett barn för att Strep. "

Medvetenheten kommer att hjälpa, men experter säger vissa dödsfall inte kan förhindras, delvis eftersom det finns ofta ingen kardinal tecken som tyder på strep över en annan infektion.

"Tyvärr, bakterier, då de skadar värden tenderar att skada värden på ungefär samma sätt som andra bakterier: med feber och smärta," Barnsjukhuset s Dr Malley säger. De mer distinkta röda flaggor förekommer senare, när sjukdomen har kommit idag.

Med streptokocker toxisk chock, till exempel, kan de första symtomen vara feber, frossa, muskelvärk, illamående och kräkningar, som alla kan vara tecken på annan sjukdom, såsom influensa. Eftersom bakterierna sprids i hela kroppen, men - oftast inom 24 till 48 timmar efter exponering - patienter kan uppleva snabb försämring presentera så lågt blodtryck, snabbare puls, ljust röd hud, överdriven blåmärken, gulnad ögon, vävnadsnekros och smärta eller svullnad vid infektionsstället.

"Det är väldigt akut, vilket innebär att personen är väl en dag och sjuka nästa," Dr Malley förklarar. På grund av detta, kan invasiva strep fall vara svårt - men inte omöjligt - att behandla.

"Toxisk chock, speciellt med streptokocker, kan vara väldigt, väldigt aggressiv," Dr Sabella varnar. "Lyckligtvis har vi antibiotika som är aktiva mot strep själv. Men många gånger är det de gifter från streptokocker som orsakar skadan. Vi har oftast att göra betydande debridering eller dränering av mjuk vävnad, som är kirurgisk behandling för att rensa ut i vävnaderna och att tillåta antibiotika för att komma dit de behöver gå för att behandla bakterien ".

I Rory s fall, var kirurgi inte ett alternativ. "Det var gått för långt," Staunton minns. "Oavsett vad de slängde på det, dödade det allt." Han torkar bort en tår, som omedelbart ersätts av en annan. "Han var min bästa vän."

En familjs sista farväl

"Han brukade stjäla mina kläder, du vet," Staunton säger. "Endast de som är bra. Jag fick denna härliga skjorta från min fru i julklapp, och han kom ner en morgon klädd för en debatt, och det var det. Jag sa, "Det är min tröja!" Han sa, "Inte nu längre. '"

Rory begravdes i denna skjorta. "Det sista jag behövde göra var att få sina skor rengjorda, få min tröja rengöras, och stryka hans byxor för att få till begravningen," fadern säger, grät igen. "Jag måste ha retts byxorna 40 gånger den morgonen."

Begravningen, deltog mer än 1000 människor i New York, var också streamas live med familj och vänner runt om i världen. Strax efter, bordade Rory sin sista flygning: en enkel resa till Irland, där tjänstemän stämplade hans pass för sista gången. Där, i skuggan av Peterskyrkan i Drogheda, 30 miles från Dublin, nära och kära sänkte honom i marken bredvid sin mormor, som dog när Rory var 3.

"Andligt, känslomässigt, kunde vi inte bära tanken på honom ligga ensam i en kyrkogård utan någon runt honom och där ingen kände honom," Staunton säger. "Så vi begravde honom där vi vet att vänner och familj besök hela tiden."

Staunton är tyst en stund och funderade. "Låter det vettigt?" Frågar han. Ingenting tycks längre.

"Du ser ditt barns namn på en gravsten...", börjar han. Hans röst, som redan knappt över en viskning, raster, spår av.

"Det är onaturligt."

Artiklar