Evb

Makuladegeneration: en åldersrelaterad ögonsjukdom

Är världen omkring dig ser lite oklar? du kan ha symptom av makuladegeneration, en vanlig ögonsjukdom hos äldre människor.

Makuladegeneration är en ögonsjukdom som tar bort din central vision, långsamt förstör din förmåga att urskilja skarpa bilder och se saker klart. Det handlar om en försämring av gula fläcken, den centrala delen av näthinnan som är ansvarig för uppfatta ljussignalerna. Och när din centrala syn är nedsatt, så är din förmåga att delta i många dagliga aktiviteter som innebär uppfattningen av fina detaljer, såsom bilkörning och läsning.

Mer än 10 miljoner européer påverkas av makuladegeneration, inklusive 1,5 miljoner människor med avancerade fall av ögonsjukdomen. Detta tillstånd är ofta kallad åldersrelaterad makuladegeneration eftersom risken ökar med stigande ålder. Forskning har visat att medelålders människor har en 2 procent risk för makuladegeneration, medan risken ökar till nästan 30 procent hos personer över 75 års ålder. Det är den vanligaste orsaken till blindhet och svår synnedsättning hos personer över 55.

Typer av makuladegeneration - och hur man upptäcker dem

Näthinnan är ljuskänsliga vävnaden belägen på den bakre väggen av ögongloben. Lätta projekt genom linsen på ögat på näthinnan, där det omvandlas till elektriska impulser som tolkas som bilder av hjärnan.

Gula fläcken ligger i mitten av näthinnan och upptar ungefär 10 procent av näthinnan totala yta. Gula fläcken innehåller tätt packade nervceller som kan tolka ljussignaler i otrolig detaljrikedom, ger skarpa och tydliga centrala seendet.

När makuladegeneration inträffar, börjar det skarpa centrala seendet att blekna. Din central vision blir suddiga vid första och kan utvecklas till total blindhet.

Det finns två typer av makuladegeneration:

  • Den torra formen av makuladegeneration är mycket vanligt och drabbar mer än 85 procent av personer med mellanliggande eller avancerade former av ögonsjukdomen. Gula fläcken är ljuskänsliga cellerna börjar att bryta ner som ögat åldras och makula vävnad växer tunn.
  • Den våta formen av makuladegeneration inträffar när onormala blodkärl börja växa under makula. Dessa blodkärl sprack och läcka, skadar makula vävnaden snabbt och orsakar snabb synförlust. Endast cirka 10 till 15 procent av patienterna har den våta formen, men det anses vara en mycket mer allvarlig risk för synförlust.

Symtom som kan tyda på uppkomsten av makuladegeneration är:

  • Behovet av klarare och klarare ljus när du läser eller utföra precisionsarbete
  • Visuella störningar som den otydliga linjer och tryckta ord
  • Blekning av färger
  • En suddig eller blind fläck i mitten av synfältet
  • Svårt att känna igen ansikten eller finna att du behöver skanna dina ögon runt ett ansikte eller ett objekt för att korrekt iaktta det

Makuladegeneration diagnos och behandling

Din optiker kan diagnostisera makuladegeneration med en grundlig ögonundersökning. Denna tentamen kommer att inkludera standard eye-diagram testet, en vidgad synundersökning, och tester för att mäta trycket i vätskan inuti ögongloben. Läkaren kommer också sannolikt att använda ett Amsler s diagram, ett rutmönster som hjälper läkaren avgöra om det finns fläckar och suddiga, vågig, eller krokiga delar i ditt centrala seendet.

Det finns inget botemedel mot makuladegeneration. Det finns dock behandlingar för den våta formen, inklusive:

  • Laserkirurgi kan användas för att förstör blodkärlen som skadar makula. Tyvärr kan laserkirurgi förstör även friska macular vävnad.
  • Fotodynamisk terapi innebär att injicera ett läkemedel som kallas Visudyne (verteporfin) i en ven i armen. Drogen färdas upp till ditt öga, när det aktiveras genom att lysa ett ljus i ögonen för en och en halv minut. Läkemedlet dödar blodkärlen och saktar din hastighet av synförlust. Visudyneterapin gör ögonen särskilt känslig för ljus, så kommer din läkare att ge dig speciella efterbehandling instruktioner ögonvård.
  • Injektion terapi innefattar användning av Macugen (natriumpegaptanib), ett läkemedel som motverkar en tillväxtfaktor som främjar utvecklingen av onormala blodkärl bakom gula fläcken. Läkemedlet injiceras direkt i ögat och kan bromsa synförlust och med återställa vissa vision.

Tyvärr finns det inga medicinska terapier som är tillgängliga för personer med den torra formen av makuladegeneration. En studie har funnit att ta en viss kombination av antioxidanter och zink kan bromsa utvecklingen av torr makuladegeneration från intermediär till avancerat stadium. Formuleringen innehåller 500 milligram C-vitamin, 400 internationella enheter av vitamin E, 15 milligram beta-karoten, 80 milligram zinkoxid, och 2 milligram kopparoxid. Dock bör du rådgöra med din optiker innan du tar dessa tillskott.