Evb

Vanlig psoriasis utlöser

Ditt bästa försvar mot psoriasis är att veta vad som ligger bakom dina symtom. Håll utkik efter dessa gemensamma psoriasis triggers.

Psoriasis drabbar mer än 7,5 miljoner människor i Europa, och medan den exakta orsaken kan fortfarande vara okänd, det finns vissa psoriasis triggers som kan orsaka en uppblossande av symtom eller göra en redan existerande utbrott ännu värre. Några välkända psoriasis triggers - droppar i temperatur, infektioner, oundvikliga skador - är visserligen bara utanför din kontroll, men andra kan definitivt undvikas. Och medan det inte finns två personer som har tillstånd kommer att reagera på exakt samma sätt som de kända psoriasis triggers, att kunna identifiera vad som framhäver dina symtom kan hjälpa dig att hitta en mer effektiv behandlingsplan.

Psoriasis utlöser

Strep infektioner: En av de vanligaste utlösande faktorer för en första-gången förekomsten av psoriasis är en streptokock-infektion, i själva verket är det inte ovanligt att någon med en familjehistoria av psoriasis att uppleva sina första psoriasis symtom strax efter en släng av halsfluss. Guttat psoriasis (röda små droppformade lesioner över bål och extremiteter) är den vanligaste typen att utvecklas på detta sätt. Ibland läkare kommer att förskriva antibiotika i förebyggande syfte för att någon med psoriasis i hopp om att undvika en annan förekomst av halsfluss eller annan infektion som kan orsaka psoriasis uppblossande. En trast infektion, till exempel, kan förvärra den inversa form av psoriasis, som återfinns i huden veck.

Kallt väder: Plötslig exponering för kyla kan vara en utlösande faktor för en uppblossande, och i allmänhet, psoriasis symptom oftare på höga höjder och i kallt klimat än i tropiska och kära.

Stress och känslor: "Psoriasis nödraketer direkt relaterat till stress - det kan vara psykiskt eller fysiskt", säger Wendy Roberts, MD, en dermatopathologist och grunda direktören av Loma Linda University Medical Center i Kalifornien. Känslomässigt påfrestande händelser - ett viktigt test, ett krävande jobb, döden av en älskad - är typiska tider som psoriasis symptom gör sitt första framträdande. Fysisk stress, vilket kan vara allt från hård träning till en resa till sjukhuset för en annan sjukdom, kan också orsaka en psoriasis utbrott inträffa.

Mediciner: Vissa läkemedel, inklusive litium, betablockerare, systemiska cortisones, och läkemedel mot malaria, kan också bidra till ett uppblossande av psoriasis symptom. För att förhindra detta, se till att din läkare vet att du har psoriasis - även om du inte har haft en psoriasisartrit förekomst i år. Stoppa läkemedel plötsligt också kan leda till skov, så se till att tala med din läkare om det bästa sättet att avta en medicin och när det är lämpligt att göra så.

Hudskador: skada på huden - skärsår, skrubbsår, insektsbett och brännskador - kan också orsaka ups psoriasis flare. Detta kallas Köbnerfenomenet eller Koebnerization. Dessa nya skaderelaterade psoriasisskador är mer sannolikt om du redan är mitt uppe i en psoriasisartrit episod.

Livsstilsfaktorer: "Stress, har alkohol, rökning och fetma allt förknippat med flare-ups, så det är bäst söka hälsosamma sätt att hantera din stress, begränsa din alkohol och cigarett intag, och bibehålla en hälsosam vikt," råder hudläkare Jessica Wu, MD, Everyday hälsa hud och skönhet expert.