Evb

Övervinna obstruktiv sömnapné

Behandling för obstruktiv sömnapné ingår vanligtvis kontinuerliga övertrycksapparater. Dessa apparater hålla luftvägarna öppna så att kroppen kan behålla normala blodet syre och undvika allvarliga villkor i samband med sömnapné.

Om du vaknar upp och känner groggy eller slö, eller din make eller partner klagar över att du snarkar, kan du lida av obstruktiv sömnapné (OSA). Miljoner européer har detta tillstånd. National Institutes of Health bryter ner siffrorna ytterligare, visar att sömnapné påverkar:

  • 1 av varje 25 medelålders män
  • 1 av varje 50 medelålders kvinnor
  • 1 av 10 personer över 65 års ålder

Vad är obstruktiv sömnapné?

Personer med obstruktiv sömnapné har någon typ av luftvägsobstruktion som får dem att sluta andas eller ta ytliga andetag för korta perioder under natten - detta kallas sömnapné. En apnéepisod resulterar i den person som tar en plötslig, djup, och oftast högt andedräkt eller flämtning, vid vilken normal andning återupptas. Dessa episoder kan uppträda var som helst från fem till 100 gånger i timmen. Snarkning är också vanligt eftersom luftvägarna vävnader vibrerar från luften kämpar för att komma igenom.

Som ett resultat av sömnapné, syresättning av blodet nivåer droppe tills hjärnan uppfattar problemet och väcker den sovande nog att ta ett djupt andetag, men inte tillräckligt för att vakna upp. "Detta leder till svår sömnfragmentering och dagsleepinessen, eftersom reparativ karaktär sömn beror på kontinuiteten i sömnen," förklarar neurologen Mark Mahowald, MD, medicinsk chef för Minnesota Regional Sleep Disorders Center i Minneapolis. Dr Mahowald säger att en historia av högljudda snarkningar och dagtrötthet är de två vanligaste tecknen på OSA.

Vad som utlöser obstruktiv sömnapné?

Den mest uppenbara symptom på obstruktiv sömnapné är snarkning och kippar under sömnen. Andra symtom är att vakna upp med en huvudvärk eller en torr hals.

En mängd frågor kan orsaka luftvägsobstruktion som producerar OSA, såsom:

  • Överdriven avkoppling i tungan eller muskler hals
  • En stor tunga eller tonsiller som blockerar luftvägarna
  • En ovanligt smal luftväg
  • Övervikt. Detta kan orsaka en smal luftvägarna på grund av överdriven fettvävnad runt halsen. Men, säger Mahowald associationen mellan vikt och obstruktiv sömnapné är kraftigt överskattad.

Vissa människor har en mildare form av luftvägsobstruktion kallas övre luftvägarna motstånd syndrom (UARS). Dessa patienter uppvisar en ökad ansträngning för att andas men inga egentliga episoder apné (även om de snarkar och hantera dagsömnighet).

Vänster obehandlad kan OSA få allvarliga konsekvenser, varnar Mahowald. På lång sikt kan de fluktuationer i blodet syre är typiska för detta tillstånd ökar risken för diabetes, stroke, högt blodtryck, och arytmier hjärta. OSA kan också bidra till att de 100.000 trafikolyckor som inträffar varje år på grund av förarens sömnighet.

Vissa människor har en annan, mer sällsynt form av sömnapné kallas central sömnapné, som uppstår när hjärnan tillfälligt slutar berätta andningsmuskulaturen att jobba. Dessa människor gör inga försök att andas under en apnéepisod. Central sömnapné följer oftast andra allvarliga neurologiska sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom, stroke och komplikationer av operation av halskotpelaren. Det kan också förekomma hos patienter med hjärtsvikt. Ibland kan en person har både central och obstruktiv sömnapné.

Hur är obstruktiv sömnapné behandlas

Den bästa behandlingen för båda typerna av sömnapné är kontinuerlig CPAP (CPAP). CPAP apparater inkluderar en mask som sitter över näsan, eller mun och näsa, och är ansluten till ett rör. Den andra änden av röret fäster till en generator, som blåser luft genom röret och in i halsen. Denna tryckluft håller luftvägarna öppna och tillåter patienten att andas lätt och sova hela natten. Mahowald säger att när det är möjligt, är CPAP vägen att gå.

Däremot kan inte alla tolerera sover iklädd en mekanisk mask. Undvika liggande på rygg kan hjälpa OSA eftersom tungan och annan vävnad ska inte kollapsa och blockerar luftvägarna. Patienter kan köpa speciella enheter och kuddar som hindrar dem från att somna på ryggen, den hemlagade versionen innebär att placera en tennisboll på baksidan av din pyjamas skjorta, mellan skulderbladen. Bollen kommer att väcka dig om du slutar rulla på rygg mitt i natten.

Andra sätt att behandla obstruktiv sömnapné är att undvika alkohol och lugnande medel som överdrivet kan slappna av luftvägsmusklerna, med muntliga enheter som håller tungan ur luftvägarna, val operation för att stabilisera mjuka gommen eller bli av med överflödig vävnad nära gommen eller uvula, och att banta (om sömnapné kan vara).