Evb

Stress och Crohns symptom

Även stress är inte en beprövad utlösare av Crohns flare-ups, människor med villkoret annan uppfattning. Ta reda på om stresshantering kan hjälpa lindra Crohns symptom och förbättra din hälsa.

När stressen plågar din emotionella hälsa, kan det orsaka fysiska biverkningar också. Även om forskningen inte har visat ett samband mellan stress och Crohns sjukdom, är det vanligt att personer med tillstånd att märka ett samband mellan deras Crohns symptom och deras stressnivåer.

Stress och Crohns: teorin

Studier har försökt att bestämma ett samband mellan emotionell stress och Crohns sjukdom, men inget har ännu inte bevisats. "För närvarande finns det ingen enighet i den medicinska litteraturen om hur stress påverkar varandra med Crohns sjukdom," säger Mark Lazarev, MD, en gastroenterolog och biträdande professor i medicin vid Johns Hopkins Hospital i Baltimore. "Även om det har visat sig att depression kan kopplas till skov av Crohns sjukdom, verkar stressen inte att vara en oberoende riskfaktor för att utlösa en flare."

I det dagliga livet, men de frågor som är annorlunda. Många människor med sjukdomen märker ett starkt samband mellan stress och Crohns - med eller utan medicinska studier att backa upp det.

"I min praktik har jag hört många vittnesmål om att en viss stressande händelse framkallade ett signalljus," säger Dr Lazarev. "I vissa fall kommer patienterna har samtidig irritable bowel syndrome, ett tillstånd som kännetecknas av buksmärtor, uppblåsthet, diarré eller förstoppning. Stress kan förvärra detta tillstånd utan att inducera en flare av Crohns sjukdom."

En möjlighet som skulle kunna förklara detta förhållande är att Crohns sjukdom i sig - och ihållande buksmärta och kramper, diarré, aptitlöshet och andra symtom som kännetecknar det - kan orsaka betydande känslomässig stress. Det är ett kroniskt tillstånd som påverkar livskvaliteten, med symtom som är svåra att hantera. Människor som förvaltar Crohns kan uppleva stressen helt enkelt från att kämpa med symptomen.

Stress i sig ger också ett antal fysiska biverkningar och hälsoproblem som kan imitera eller förvärra befintliga Crohns symptom, bland annat:

 • Förändringar i aptit
 • Förändringar i vikt
 • Diarré eller förstoppning
 • Buksmärta
 • Halsbränna
 • Gas
 • Illamående

Stresshantering, Crohns ledning

Du behöver inte alltid forskningsresultat för att berätta vad som fungerar. Det har varit upplevelsen av många patienter som de kan hitta några befrielse från Crohns symptom genom enkla tekniker för stresshantering.

"Det första steget i att hantera stress är att identifiera de viktigaste källorna till stress", säger Lazarev. Börja med att fråga dig själv frågor om vad din stress kan vara relaterat till. Till exempel är det någon stor händelse i livet som kan orsaka stress? Också överväga huruvida stressen kan vara relaterat till Crohns sjukdom eller dess behandling - betydande kostförändringar, till exempel, eller en oroande bieffekt av medicinering. "Endast genom att isolera källan till stress kan man hoppas på att försöka hantera det", säger Lazarev. "Detta, i sin tur, kan bidra till att minska Crohn's-relaterade symtom."

Riktade tekniker som kan striden stress och lindra relaterad Crohns symptom inkluderar:

 • Använda avslappningstekniker, såsom progressiv muskelavslappning, meditation, djupandning och guidade bildspråk
 • Att få tillräckligt med sömn varje natt
 • Utövar regelbundet
 • Att äta en hälsosam kost

Du kanske upptäcker att dessa tekniker hjälpa dig att hantera din stress och din Crohns symtom, även om involverade mekanismen inte förstås. "Det är tydligt bättre studier behövs för att definiera förhållandet mellan stress och Crohns sjukdom," konstaterar Lazarev. Trots befintlig forskning, många människor med Crohns sjukdom erkänna ett samband mellan stress och Crohns symptom - experter vet bara inte ännu vad den relationen är.