Evb

Spårning ulcerös kolit symtom

Magkramper och diarré kan vara tecken på en ulcerös kolit flare. Ta reda på hur spåra dina symtom kan hjälpa dig att hantera den här tarmsjukdom.

Ulcerös kolit är en livslång och oförutsägbar sjukdom. Symptomen kan försvinna i månader eller tom år bara för att plötsligt återvända. Symtom på ulcerös kolit är ofta diarré, blodig diarré och magkramper - men dessa kan också vara tecken på andra tarmsjukdomar. Eftersom ulcerös kolit kan likna andra villkor och facklor ofta uppträder oregelbundet, hålla koll på dina symptom är viktigt för diagnos och hantering.

"Den oförutsägbarhet av ulcerös kolit kan göra det svårt att diagnostisera och behandla," säger Andrew S. Warner, MD, ordförande för avdelningen för gastroenterologi vid Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts "Att hålla en logg över frekvensen av tarmtömningar, mängden blödning, och andra symtom kan hjälpa läkaren ställa en diagnos och besluta om den bästa behandlingen. "

Vilka symptom för att spåra

För att spåra din ulcerös kolit symtom, måste du veta vad du ska se upp för. Stella Y. Chow, MD, chef för gastroenterologi och endoskopi vid Lahey Clinic, North Shore, i Peabody, Massachusetts, säger patienter bör vara medvetna om "röd flagga" symptom. Dessa symtom, säger hon, "skilja diarré och buksmärtor av ulcerös kolit från andra icke-inflammatoriska tarmsjukdomar."

Låt din läkare om du upplever någon av dessa röda flagga symtom:

 • Frekvent eller ihållande diarré
 • Rektal blödning
 • Blodiga tarmrörelser
 • Akut behov av att ha en avföring
 • Magkramper
 • Viktminskning
 • Feber och trötthet

Hur spårar ulcerös kolit symtom

Även om det inte finns något botemedel för ulcerös kolit, kan behandlingen brukar hålla det under kontroll. Ibland ulcerös kolit symptomen kommer att avta, eller gå i remission, men de kan handla upp eller flare helst. Facklor måste behandlas snabbt, så det är viktigt att hålla en daglig logg över dina symtom och låta din läkare vet om något som kan indikera början av en flare.

"Varje gång du startar behandlingen eller ändra behandlingen, kan det ta några veckor för patienten att svara," säger Dr Chow. "Vi måste veta hur länge symtom kvarstår eller om nya symptom utvecklas så att vi kan avgöra om vi behöver byta till en annan behandling. Det är också mycket viktigt att patienterna hålla reda på alla sina mediciner och se till att de tar dem som ordinerats. "

För att hjälpa dig att hantera din ulcerös kolit, behöver din läkare att veta om:

 • Förändringar i frekvensen av tarmtömningar
 • Varje återfall eller ökad blödning eller blodig diarré
 • Aptitlöshet och illamående
 • Feber eller ledvärk
 • Buksmärta, kramper, eller uppblåsthet (dilatation)

Även ulcerös kolit är en livslång sjukdom, läkare brukar kunna hjälpa dig kontrollera symtomen. "Det viktigaste är att arbeta nära med din läkare så att du kan få behandling när du behöver den," uppmanar Dr Warner. Att hålla en logg av ulcerös kolit symtom kan hjälpa dig och din läkare att bättre hantera denna svåra tarmsjukdom.