Evb

Leva väl med ulcerös kolit

Även ulcerös kolit nödraketer är oförutsägbara, kan du njuta fortfarande ett rikt och aktivt liv. Här finns praktiska tips för att hantera ulcerös kolit symtom.

Ulcerös kolit kan påverka varje del av ditt liv. Kolit symtom såsom kramper, diarré, och plötsligt behov av att ha en avföring kan göra det svårt att lämna säkerheten i ditt hem. Men genom att göra vissa justeringar, kan du leva ett rikt och produktivt liv.

En genomsnittlig person kan ha en eller två tarmtömningar per dag, men en person med ulcerös kolit kan ha att göra med flera, oförutsägbara tarmrörelser under en kolit flare. "Personer med ulcerös kolit lära där alla badrum är och sitta nära dörren under långa möten på jobbet," säger Andrew S. Warner, MD, ordförande för avdelningen för gastroenterologi vid Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts

Ann L. Silverman, MD, chef för Henry Ford Center för inflammatorisk tarmsjukdom i West Bloomfield, Michigan, säger att ulcerös kolit oftast först diagnostiseras hos unga människor. "De är vana vid att vara aktiva och friska. Att behöva ta mediciner, hantera biverkningar, saknad tid från arbete eller skola, och göra livsstil justeringar kan vara en stor utmaning ", säger hon.

Men det finns sätt att möta den utmaningen. Viktigast är att få behandling för ulcerös kolit. Mest ulcerös kolit, som inkluderar magkramper, diarré, och rektal blödning, kan hanteras väl med anti-inflammatoriska läkemedel.

Utbilda andra om ulcerös kolit

Förutom att utbilda dig själv om ulcerös kolit, är det också viktigt att utbilda vänner och familj. "Folk kanske inte förstår att kolit har lite att göra med kost eller stress. De måste veta att det är inte bara en fråga om att ta bättre hand om dig själv ", säger Warner.

Andra behöver också veta att ulcerös kolit är inte påhittat. Vänner, familj, lärare, arbetsgivare och arbetskamrater måste alla förstå att ulcerös kolit är ett tillstånd som orsakas av en kombination av faktorer som du inte kontrollerar.

Kost och livsstil förändringar som kan hjälpa

Ulcerös kolit är inte orsakade av livsmedel, men kost justeringar kan hjälpa till att kontrollera symtomen under en ulcerös kolit flare. Arbeta med din läkare och dietist för att lära sig om efter en bra diet för ulcerös kolit.

Och kom ihåg att även om spänningen inte orsakar ulcerös kolit, kan det göra symtomen värre. Regelbunden motion och kropp-själ-tekniker såsom yoga, tai chi och meditation kan hålla dig aktiv och hjälpa dig att hantera stress.

Kolit symtom: praktiska tips

Att ha en attack av gas eller diarré, tillsammans med den plötsliga behov av att hitta ett badrum, kan resultera i en rädsla för att gå till offentliga platser. "Tillgång till ett badrum är viktigt", säger Silverman. "Personer med ulcerös kolit bör veta vad lagen är i sitt tillstånd om tillgång till ett badrum. Till exempel i Michigan, kräver statliga regler att så länge du bär en anteckning från din läkare, måste du få tillgång till ett badrum på varje offentlig plats. "

Här är några andra användbara tips:

  • Planera i förväg för att lära sig var badrum finns på offentliga platser som du kommer att, såsom shoppingområden, restauranger och teatrar.
  • Tala med din läkare innan du tar några långa resor och se till att få tillräckligt med medicin för hela din tid borta.
  • Carry extra toalett leveranser och ett byte av underkläder om du kommer att vara utom räckhåll för ett badrum.
  • Begränsar mat och dryck innan en lång resa eller möte för att hjälpa till att skära ned på frekvensen av toalettbesök.
  • Förutom att hoppa över en måltid, kan en over-the-counter mediciner som loperamid (Imodium och andra) hjälper när du behöver vara borta från välbekanta områden.

Emotionellt stöd för ulcerös kolit

Mer än en miljon européer lever med en inflammatorisk tarmsjukdom såsom ulcerös kolit. Det är normalt att känna rädsla, ångest, och även ilska när man lever med ett livslångt tillstånd. Om du kämpar med någon av dessa känslor, be din läkare om att få hjälp från en psykolog. Dessutom kan utbilda vänner och släktingar om ulcerös kolit hjälpa dem att bli en aktiv del av ditt stödsystem.

Du kanske också vill söka känslomässigt stöd från andra som lever med inflammatorisk tarmsjukdom. "Personer med ulcerös kolit bör överväga att gå med och delta i pedagogiska aktiviteter och stödgrupper som erbjuds av Crohns och kolit Foundation of Europe ", uppmanar Warner.