Evb

Skydda ditt hjärta med diabetes

Personer med diabetes har en ökad risk för hjärtsjukdom, och vissa mediciner, såsom Avandia, och livsstilsfaktorer kan lägga till denna risk. Här är vad du behöver veta för att göra diabetes behandlingen mer effektiv.

När det gäller hjärtsjukdomar, kan diabetes ge en dubbel whammy. På egen hand, sätter diabetes dig på en hög risk att utveckla hjärtsjukdom, och en av de mediciner som ibland är en del av diabetes behandling kan ha negativa effekter på hjärtat också.

Denna fråga har framkommit nyligen på grund av diabetesmedicin Avandia (rosiglitazon). Avandia är en del av en klass av läkemedel som kallas thiazolidinediones som ökar kroppens känslighet för insulin. Detta, i sin tur, gör att insulinet till bättre blodsockerkontrollen nivåer hos personer med diabetes.

Men senare forskning har föreslagit att Avandia kan orsaka vätskeretention och öka risken för hjärtsjukdom och hjärtsvikt hos diabetiker. Med tanke på att personer med diabetes är redan på en hög risk för hjärtsjukdom och hjärt-relaterade komplikationer, är denna biverkan ett stort problem. Det ledde till en rådgivande panel av Food and Drug Administration möte för att diskutera fördelar och risker med denna diabetesmedicin. I september 2010 FDA begränsade Avandia använda till de som inte kan kontrollera sin typ 2-diabetes på andra mediciner.

Vad du bör göra om Avandia

"Avandia har visat sig öka risken för hjärtsvikt", säger Suzanne Steinbaum, DO, en kardiolog och chef för kvinnor och hjärtsjukdom på Lenox Hill Hospital i New York. "Det här är ett dåligt val för de flesta patienter på grund av benägenheten att utveckla hjärtsjukdom med diabetes."

Om du redan är på Avandia, men du bör inte plötsligt sluta ta läkemedlet utan att först tala med din läkare först. "Folk närvarande tar Avandia bör boka en tid med sin vårdgivare för att diskutera alternativ behandling", säger Constance Brown-Riggs, RD, författare till The African europeiska Guide till Living Well med diabetes.

"Om det någonsin var ett exempel på samarbete med din läkare för att göra det bästa beslutet för dig och din hälsa, det är det," säger Pamela C. Butler, MS, chef för Touro Diabetes Center i New Orleans. "Om du tar Avandia, gör dina läxor, skriv ner dina frågor och funderingar, och boka tid hos din läkare för att diskutera för-och nackdelar med att ta Avandia, liksom alternativ."

Andra sätt att minska risken för hjärtsjukdom

De goda nyheterna när det gäller hjärtsjukdomar är att det finns ett antal sätt att förhindra det utan medicinering. Här är några enkla åtgärder du kan vidta:

  • Få massor av motion. Dr Steinbaum säger att motion är den bästa medicinen för att minska risken för hjärtsjukdom. Sträva efter minst 30 minuter de flesta dagarna i veckan.
  • Titta på rött kött och mejeriprodukter. Rött kött och hel-feta mejeriprodukter innehåller mycket mättat fett, vilket ökar risken för hjärtsjukdom. "Du ska få endast 7 till 10 procent av din totala dagliga kalorier från mättat fett", säger Brown-Riggs.
  • Ät mer fisk. Byt portioner av rött kött med fet fisk som lax eller tonfisk tre eller fyra gånger i veckan, säger Brown-Riggs. Dessa fiskar är rika på hjärtat-hälsosamma omega-3 fettsyror.
  • Få mer frukt och grönsaker. Rik på fibrer och hjärt-hälsosamma antioxidanter, frukt och grönsaker bör fylla de flesta av din tallrik under måltider. "Jag rekommenderar att ungefär hälften av din tallrik grönsaker till både lunch och middag," säger Amy Hess-Fischl, RD, vid University of Chicago Kovler Diabetes Center.
  • Skär ner på salt. Salt kan bidra till högt blodtryck och, som en följd, en ökad risk för hjärtsjukdom. "Försök att använda örter och kryddor för att ge smak till mat istället," råder Fischl.

Om du har diabetes, lära dig allt du kan om din risk för hjärtsjukdom och grundligt diskutera alla dina förebyggande alternativ med din läkare.