Evb

Prednison som astmabehandling

Prednison normalt inte används på daglig basis, men det kan hjälpa symptom kontroll astma när de blossar upp. Det finns fördelar och risker att överväga när man tar prednison, inklusive biverkningar.

De flesta människor med astma tar daglig medicinering för att hålla symtomen under kontroll, men det är inte alltid tillräckligt för att förhindra ett astmaanfall. Det är då du kan behöva en starkare läkemedel, såsom prednison, en kortikosteroid. Men hjälp som det är, är detta astmabehandling inte utan biverkningar.

Prednison är en oral kortikosteroid läkemedel används för att behandla ett astmaanfall - det används inte som en förebyggande medicinering. Denna astma behandling fungerar genom att minska inflammation i luftvägarna som orsakar luftrören ihop sig och göra andningen.

Är du gör allt du kan för att hantera din astma? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Prednison är effektivt hos personer med astma som har haft en mycket mer svårt att kontrollera sina astmasymtom, vars symptom har blivit mer varierad och frekvent, och som har nedsatt lungfunktion, förklarar Jonathan Bernstein, MD, en immunolog och professor vid University of Cincinnati i Ohio.

Proffsen att använda prednison för behandling av astma

Prednison kan vara en stor hjälp för människor som Carmen Spence, 30, i Louisville, Kentucky, som kan inte alltid få befrielse från frekventa användningsområden mediciner.

"Jag tar prednison för dåliga astmaattacker," säger Spence, som vanligtvis använder en albuterol inhalator för lindriga astmasymptom. "När jag får en dålig attack, fungerar min albuterol inte så bra och jag har fortfarande symtom även efter att använda den."

När hon inte kan få befrielse från sin inhalator och hennes PEF (mätning av utandad luft) avläsningar droppe, når hon för prednison. "Det är extremt effektiva för att hantera mina attacker. Jag brukar märka en förbättring inom en dag starta prednison och mår mycket bättre inom några dagar", säger Spence.

Som en korttidsbehandling - ofta mellan 10 till 14 dagar - prednison är mycket effektiva för att hantera astmasymtom och orsakar några behandlingseffekter biverkningar, men att förändringar när de används på lång sikt.

Nackdelarna med att använda prednison för behandling av astma

Prednison har för många biverkningar för att använda den varje dag för att hålla astmasymtom under kontroll. "Det är inte något som du vill använda på löpande", säger Bernstein. "På kort sikt är det ganska väl."

Redan på kort sikt, men kan du uppleva:

 • Ångest
 • Insomnia
 • Skakningar
 • Ökad aptit
 • Irritation i magen
 • Gastrointestinala problem

"Att ta prednison orsakar mig att ha illamående och kräkningar ibland," säger Spence, "[oftast] när man tar en hög dos eller om jag inte har ätit tillräckligt när jag tar en dos."

Långsiktigt, behandlings biverkningar av prednison blivit allvarligare. Risker och biverkningar av långvarig prednison användning är:

 • Viktökning
 • Förlust av benmassa
 • Grå starr
 • Glaukom
 • Ökat blodsocker eller diabetes
 • Ökad känslighet för infektioner

"Du kommer att använda oralt prednison när det är nödvändigt, när du har en akut attack", säger Bernstein. Men på samma gång, bör ditt behov av det noggrant utvärderas. "När du har folk på den grad av medicin, vill du se till att de är kompatibla, att de har tillgång till [deras regelbundet förskrivna controller] medicinering och har råd. "

Det är också viktigt för din läkare att utvärdera dig för andra astma triggers såsom stress, GERD (gastroesofageal refluxsjukdom), och andra underliggande medicinska problem. Dessa problem alla kan komplicera astma och göra den mer motståndskraftig mot behandling, säger Bernstein, vilket skulle öka behovet av prednison.

Läs mer i Everyday hälsa Astma centrum.