Evb

Hur du handskas med ett astmaanfall

Det finns åtgärder du kan vidta för att minska de känslomässiga och fysiska effekter av ett astmaanfall.

En antydan till panik slår dig när du tycker att det är svårare att andas. Men att panik är det värsta du kan göra i början av ett astmaanfall. När paniken sätter in, försvinner din kontroll. Rädslan för ett astmaanfall själv faktiskt kan göra upplevelsen sämre, vilket i sin tur oroar dig mer.

Är du gör allt du kan för att hantera din astma? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Om du vet vad du ska göra i händelse av ett astmaanfall och vara lugn när du har en, kommer du att kunna få ett grepp om cykeln innan den startar.

Ett astmaanfall och stress: vad som händer?
Problemet börjar i hjärnan och spiraler därifrån. "Det intressanta kropp-själ-delen av astma är att ångesten delarna av vår hjärna är mycket fint anpassad till andningsproblem, vilket innebär att om människors koldioxidhalter gå upp eller deras syrehalten går ner, hjärnan mycket snabbt tweaks kamp eller flykt svar ", förklarar Wayne Katon, MD, vice ordförande för avdelningen för psykiatri och beteendevetenskap vid University of Washington Medical School i Seattle. Dr Katon och kollegor har publicerat mycket om depression, ångest och panikångest hos astmatiker.

När man har haft en traumatisk upplevelse astmaattack, Katon säger, de är benägna att tänka, "Åh nej, det här kommer att bli dålig igen," vilket kan leda till en panik, hyperventilation svar. Och den ökade graden av andning matar bara in i panik / astma spiral. Katon kallar dessa tankar "katastrofal" eftersom de förutsätter det värsta kommer att hända - och på ett sätt, eftersom din hjärna kan påverka kroppens reaktion under ett astmaanfall, gör de tankar blir självuppfyllande. "Den astma kan framkalla dessa katastrofala kognitiva själv-satser, som kan sätta på rädsla och ångest som kan [då] förvärra attacken," förklarar Katon.

För att komplicera saken, föreslår Katon forskning att personer med astma är nästan dubbelt så stor risk som sina jämnåriga att drabbas av depression och / eller ångest, vilket gör det svårare att riva upp om astmaattacker orsaka ångest, eller tvärtom.

Hur man utvecklar emotionell astmakontroll
Att veta att du är beredd att hantera en astmaattack är ett sätt att motverka dessa katastrofala tankar, säger Katon, som rekommenderar att din astma förvaltningsplaner inkluderar:
  • Extra räddning inhalatorer. Förvara dem med dig vart du än är, och på flera ställen i hemmet, på jobbet eller i skolan. "Har extras runt så att du inte någonsin fångas utan det" Katon säger.
  • Nödnummer och mobiltelefon. Behåll din läkares nummer och en mobiltelefon nära till hands hela tiden. Kom ihåg att om din astma gör spiral helt utom kontroll, bör du ringa 9-1-1 direkt istället för att kalla din familj eller läkare först.
  • Daglig användning av kortikosteroider. Om du använder en daglig, inhalerade kortikosteroider för astma kontroll, se till att ta din medicin konsekvent.
  • Prep arbete. Var beredd på upp-och nedgångar, kommer det att finnas säsonger när dina allergier och utlöser astma är värre. Detta är en bra tid att planera flera läkarbesök i förväg, säger Katon.

Fokusera på hur du kan förbättra din astmakontroll hjälper dig att prioritera positiva tankar över negativa, Katon anteckningar.

Nu det svåra: att lära sig att slappna av
Även om att lära sig att slappna av kan verka som en omöjlig uppgift, säger Katon människor är bra på att få astma kontroll, trots stress och ångest, använda tekniker lärt sig i:
  • Yoga
  • Djupandning
  • Meditation
När att få hjälp för astmakontroll

Om din depression, ångest eller panikångest hindrar dig från att delta i daglig verksamhet, även när du brukar ha god astmakontroll, bör du söka hjälp från en psykisk sjukvårdspersonal. Katon rekommenderar gå till någon som är specialiserad på kognitiv beteendeterapi - en typ av terapi som kan hjälpa dig att koncentrera dig på dina styrkor och utbyta positiva tankar för de negativa som kan hålla dig i panik och astmaanfall cykel.

Så, om rädsla för din nästa astmaanfall orsakar dig att ge upp god astmakontroll, ta hjärta. Med förberedelser och lite avkoppling träning, kan du erövra skrämmande rädsla av att ha ett astmaanfall.