Evb

Övervinna blyghet på högskolan

Att vara blyg kan plötsligt verkar mycket värre när du träffar college med nya människor och nya situationer. Följ dessa förslag för att övervinna blyghet.

Vissa människor är introverta och kanske inte har den lättaste tiden att göra vänner. Andra kan vara lite blyga om att tala upp i klassen eller ge en presentation framför en publik. Oavsett hur blyghet påverkar dig, kan det påverka drastiskt hela din college erfarenhet.

Vad gör någon blyg?

Att vara blyg bara kan vara en del av din personlighet, säger Kaveh Zamanian, PhD, en klinisk psykolog och ägare av East End Psykologiska Associates i Louisville, Kentucky Vissa människor har en naturlig blyghet - de bara saknar det självförtroende och livsglädje som andra verkar ha.

Vissa människor kan vara blyg på grund av ett visst trauma eller tillbud som påverkat deras självförtroende och lämnade dem känner sig osäkra. Betydande stressen kan leda till blyghet ganska mycket ur det blå. "Vissa upplevelser som potentiellt kan vara överväldigande göra påverkar personen i den riktningen," förklarar Zamanian. "De tenderar att dra sig tillbaka."

Blyghet och college erfarenhet

Blyghet som är en del av din personlighet kan börja i barndomen och fortsätter in i college år. "I college jag aldrig daterad och, trots att få de bästa betygen i klassen, jag var för blyg för att gå min egen examensceremoni," sätt Gordon Irlam, i Berkeley, Kalifornien, som har varit blyg sedan barndomen. "Blyghet höll definitivt mig av de erfarenheter jag ville. Jag var en ensamvarg trots djupt vilja sociala företag."

Zamanian jämför blyghet att vara en observatör i ett spel snarare än en spelare: "Om du sitter på åskådarplats, är du verkligen inte få full nytta av college erfarenhet det kan säkert påverka. sociala aspekten av en persons liv i termer av att kunna knyta kontakter som kan vara tillväxtfrämjande och som skulle kunna främja yrkesmässiga och personliga utveckling. "

Så småningom var Irlam kunna övervinna sin blyghet, men först efter en hel del hårt arbete och genomgår kognitiv beteendeterapi. "Det lärde mig att titta på mina tankemönster som stödde min blyghet och att prova sociala interaktioner som jag var så rädd för," säger Irlam. "" Känn rädslan, men gör det ändå "är ett bra motto att leva efter. "

Hur att övervinna blyghet

För att hålla din blyghet från att komma i vägen för en bra utbildning och göra några goda vänner på vägen, prova dessa tips:

Ta små steg inte genast anmäla dig till att ge en presentation i ett stort auditorium -. Starta mindre. Gå med i en klubb eller organisation på campus. Leta efter något mindre skrämmande. "Börja i en mindre grupp och arbeta dig upp", säger Zamanian, som antyder letar efter en grupp som är vänliga och icke-konkurrenskraftiga, och något som du tycker om och känner tillförsikt.

Prata med din lärare. Zamanian säger att detta kan vara till hjälp, men betonar att man bör försöka ta reda på vem som kan vara mottagliga för din blyghet frågor innan du närmar dig dem. Få en känsla för professorn först, och se om han eller hon verkar vara välvilligt inställd till studenterna kämpar men verkligen försöker lyckas.

Träffa dina akademiska rådgivare. Deras uppgift är att hjälpa dig att lyckas i college och visar dig de verktyg som finns för att hjälpa dig att övervinna blyghet, passa in socialt, och få bra betyg.

Söka tjänster från on-campus rådgivningscentrum. Särskilt om du har haft en traumatisk händelse som utlöste din blyghet, föreslår Zamanian besöker med en rådgivare som kan göra en bedömning, hjälpa dig att räkna ut vad som är roten till din blyghet, och hur att erövra den.

Väntar inte gör blyghet lättare att handskas med, vad mer, kommer du miste om en hel del underbara college aktiviteter och upplevelser. Få den hjälp du behöver för att övervinna din rädsla och komma ut ur ditt skal.