Evb

Överraskande riskfaktorer för magsår

Även om du kanske tror att dina magsår är en produkt av alltför många sena, stressiga nätter på kontoret, är orsaken till dina symptom troligen något annat. Lär riskfaktorerna för att potentiellt förhindra ett magsår.

Det finns ett antal missuppfattningar kring vad som fungerar och inte orsakar magsår. Många människor antar dessa sår, som ligger antingen i slemhinnan i magen eller övre delen av tunntarmen, orsakas av stress, eller ens genetik.

Men med undantag för några sällsynta, genetiskt påverkade sjukdomar såsom Zollinger-Ellisons syndrom, en sjukdom som orsakar magen att producera för mycket syra, magsår, även kallad magsår, är i allmänhet orsakad av en infektion. Du kan skylla Helicobacter pylori, en typ av bakterier som skadar slemhinnor beläggningen i magen. Eftersom detta skyddande skikt är skadat kan magsyra nå magslemhinnan och orsaka irritation.

Experter är inte säker på exakt hur man förvärvar de bakterierna. De tror dock att förorenad mat och vatten kan spela en roll. "I underutvecklade områden, människor att förvärva det väldigt tidigt, vid en ung ålder," säger Jacqueline Wolf, MD, docent i medicin vid Harvard Medical School och en gastroenterolog vid Beth Israel Diakonissanstalt Medical Center i Boston. "Här i Europa, inte förvärva människor inte det förrän senare, och det blir mindre frekvent."

Magsår orsaker: mediciner

Bortom bakterier, det finns andra orsaker till magsår, många med anknytning till over-the-counter och receptbelagda läkemedel. Långvarig användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) - vanliga over-the-counter läkemedel såsom acetylsalicylsyra och ibuprofen - kan orsaka sår genom att hämma ett särskilt enzym i magen som kallas COX-1. När COX-1 hämmas, är det inte att göra så många prostaglandiner, kemikalier som bland annat skyddar magslemhinnan från magsyra. Utan så många prostaglandiner, är magsyra mer benägna att irritera magslemhinnan, vilket leder till sår.

Selektiva serotoninåterupptagshämmare, även kända som SSRI, har också satts i samband med en ökad risk för magsår. Dessa läkemedel, såsom escitalopram (Lexapro) och sertralin (Zoloft), tas för ångest och depression. Forskare tror att SSRI kan öka risken för magsår eftersom de bryter serotonin från blodplättar i blodet, som i sin tur sänker blodets förmåga att koagulera. Risken att utveckla magsår är ännu högre om du tar NSAID och SSRI läkemedel tillsammans.

"Om du är på båda typer av mediciner, kan du behöva ta ett ytterligare läkemedel, såsom en protonpumpshämmare, för att minska magsyra," Wolf säger. Några populära protonpumpshämmare innefattar omeprazol (Prilosec) och lansoprazol (Prevacid).

Magsår orsaker: livsstilsvanor

Vissa livsstilsfaktorer kan också öka risken för att utveckla ett magsår. Till exempel, kan rökare vara mer benägna att utveckla magsår eftersom vanan ökar syra produktion i magen, enligt Wolf. Andra studier tyder på att rökning minskar kroppens nivåer av bikarbonat, ett viktigt ämne för att hjälpa till att neutralisera magsyra. Om du fortsätter att röka under behandling för ett sår, kan du förlänga din läkningsprocess.

Överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker kan göra sår förvärras av irriterande mag-tarmkanalen. Om du tar ett NSAID-preparat och dricka överdrivet, kan de två kombinerade faktorer orsakar ett sår. "Vi pratar om storkonsumenter," Wolf säger. "Gå ut för en drink på kvällen är vanligtvis inte ett problem."

Medan det finns många riskfaktorer för magsår, här är goda nyheter: När ett sår behandlas och läkt, är chansen att du är botad det 90 procent. Sedan, med hjälp från din läkare och några livsstilsförändringar, kan du lägga sannolikt sår bakom dig för gott.