Evb

Orsaken till Crohns sjukdom är fortfarande ett mysterium

Genetik, tarmbakterier, och livsstilsfaktorer som orsakar inflammation alla verkar ha en hand i orsakar denna allvarliga mag sjukdom.

Även om det finns flera teorier om vad som orsakar Crohns sjukdom, forskarna är ännu inte säker på hur någon utvecklar sjukdomen. De flesta experter är dock överens om att en kombination av genetik och andra faktorer är på jobbet i utvecklingen av Crohns sjukdom. Josh Korzenik, MD, biträdande professor vid Harvard Medical School och co-direktören av Crohns och kolit Center vid Massachusetts General Hospital i Boston, säger Crohns sjukdom är "troligen orsakas av interaktionen mellan genetik och tarmbakterier."

Under många år var Crohns tros vara en autoimmun sjukdom, en följd av kroppens immunsystem attackerar sina egna vävnader och leder till den inflammation som är karaktäristisk för Crohns sjukdom. Nu, forskare tror att det är lite mer komplicerat än så.

Genetik och Crohns sjukdom

Forskarnas förståelse av genetiken av Crohns sjukdom ökar hela tiden. Vid denna punkt, säger Dr Korzenik, har mer än 30 gener kopplas till Crohns sjukdom. Vissa forskare tror att det kan finnas så många som 100 gener som är involverade i Crohns sjukdom mottaglighet.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

En annan faktor som kan avgöra om du utvecklar Crohns sjukdom är familjens historia. Ett barn till en förälder med Crohns sjukdom, säger Korzenik, har en 3 till 7 procent risk att få Crohns sjukdom själva. Med enäggstvillingar, är sannolikheten för den andra tvillingen att utveckla Crohns omkring 50 procent, säger han. "Så det finns en genetisk riskfaktor, men det är inte så stor att sjukdomen [kan klassificeras som] genetiskt avgörande." Faktum är att nästan 75 procent av Crohns sjukdom drabbade inte har några familjemedlemmar med Crohns.

Bakterier och Crohns sjukdom

Många typer av bakterier som finns i tarmen där de är väsentliga för matsmältningen. Korzenik säger miljön i tarmen kan vara en avgörande faktor för huruvida en person utvecklar Crohns sjukdom. Den typ av bakterier som lever i tarmen kan vara ansvarig för om en person genetiskt mottagliga för Crohns sjukdom slutändan utvecklas oordningen.

Immunsystemet och inflammation vid Crohns sjukdom

Även om en dåligt fungerande immunförsvar kanske inte är den grundläggande orsaken till Crohns sjukdom, kan det vara ett resultat. Det finns flera teorier om immunsystemets roll vid inflammation som kännetecknar Crohns sjukdom. Forskarna tror att inflammationen antingen kan orsakas direkt av bakterier i tarmen, eller som en följd av immunförsvaret arbetar för hårt för att rensa ut dessa bakterier och inte veta när man ska sluta.

Livsstilsfaktorer och Crohns sjukdom

Vissa livsstilsfaktorer kan också spela en roll i utvecklingen av Crohns sjukdom, inklusive:

  • Rökning. Forskarna är ännu inte säker på varför rökning påverkar matsmältningssystemet, men de vet att både nuvarande och tidigare rökare är mer benägna att utveckla Crohns sjukdom än icke-rökare.
  • Diet. Eftersom Crohns sjukdom påverkar matsmältningssystemet, många människor antar att kosten måste spela en avgörande roll vid Crohns sjukdom. Och medan det är känt att vissa livsmedel kan utlösa symptom på Crohns sjukdom, finns det för närvarande inget som tyder på att kosten kan orsaka sjukdomen själv. Korzenik bekräftar att "diet är nog viktigt, men vi vet ännu inte hur."
  • Stress. Stress orsakar inte Crohns sjukdom. Många människor med inflammatorisk tarmsjukdom tror stress spelar en roll i sin sjukdom, och det finns faktiskt ett samband mellan stress och skov av Crohns sjukdom symptom. Men hittade en färsk studie inget som tyder på att stress orsakar Crohns sjukdom.

Summan av kardemumman: Även om orsaken till Crohns sjukdom kanske inte är känd ännu, är chansen att det beror på flera faktorer som är utanför din kontroll. Forskare arbetar med att fastställa exakt vad som orsakar Crohns sjukdom så att de kan fortsätta att utveckla effektiva behandlingar - och ju mer de lär sig om dess orsaker, desto bättre dessa behandlingar kommer att bli.