Evb

Navigera komplikationerna av osteoporos

Från din frakturrisk till en framåtböjd kroppshållning, komplikationer av osteoporos gå längre än bara benförlust. Här är hur man hanterar dem.

Om du är en av de nästan 12 miljoner européer med osteoporos, innebär ditt ben gallring tillstånd ett antal utmaningar i din kropp.

Den mest allvarliga? Osteoporos leder till en gradvis förlust av ditt skelett förmåga att hålla din egen kroppsvikt. Och eftersom dina ben försvagas över tiden och börjar ta på den klassiska honungskaka utseende som kännetecknar benskörhet, din risk för andra komplikationer ökar. Dessa komplikationer kan inkludera:

Osteoporos frakturer

Frakturer från att falla eller ens från låga effekt aktiviteter som aldrig skada dig är inför den allvarligaste möjlig komplikation av osteoporos. "Den absoluta incidensen av höftfraktur, vilket är den mest försvagande av osteoporotiska frakturer, är låg, så medan många individer inte kommer att drabbas av en höftfraktur, [när det händer] det är en förödande händelse," säger Mary Bouxsein, PhD, biträdande professor i ortopedisk kirurgi vid Harvard School of Medicine och DiakonissaMedicinskt Beth Israel Medical Center i Boston. "Som sagt, en av tre kvinnor över 55 års ålder kommer att ha någon typ av osteoporotiska frakturer i sin återstående livstid."

Den vanligaste typen av brott är det av höften, med nio procent av kvinnorna dör till följd av komplikationer från höftfrakturer. Den genomsnittliga åldern hos kvinnor med hippa tillverkar är 80.

Andra frakturer som fortfarande är allvarligt när det gäller smärta och nedsatt rörlighet, men med mindre risk för död, är frakturer i handleden och ryggraden. Handled eller arm frakturer uppstår vanligen i tidigare stadier av osteoporos, när en kvinna i 50-årsåldern eller 60, följt av kotfrakturer när hon blir äldre.

Undvika frakturer är den främsta anledningen till att din läkare kommer att rekommendera mediciner samt kost, motion, och fall-förebyggande strategier för att skydda dina ben.

Pågående smärta från frakturer

Smärta med osteoporos orsakas av brutna ben, processen med benförlust i sig kan inte kännas. Dock är den smärta som kan resultera från en spricka till höften eller handled betydande och kan inte helt försvinna när frakturen har läkt.

Likaså, frakturer på kotor är orsaken till ryggsmärtor som många människor känner sig som benskörhet fortskrider. Dessa frakturer, ofta kallad kotkompression, kan vara särskilt smärtsamt.

Förlust av rörlighet

Utöver de normala effekterna av åldrandet, kan förlust av rörlighet ökar risken för att falla, vilket kommer att öka risken för frakturer.

En av fem personer med en osteoporotisk höftfraktur måste ange ett vårdhem för resten av deras liv. Även om du kan fortfarande komma runt på egen hand, kanske du upptäcker att du behöver en rullator eller käpp för att hjälpa dig att flytta på ett säkert sätt. Det är ofta hälso komplikationer på grund av förlorad rörlighet också, bland annat ökad risk för lunginflammation, trycksår ​​på huden, och urinvägsinfektioner.

Emotionella komplikationer av osteoporos

Det är inte svårt att förstå varför vissa människor med osteoporos upplever rädsla, depression och ångest, med tanke på de möjliga konsekvenserna av benförlust på kroppen över tid. [2] För många personer med benskörhet, kan de utmaningar som utför dagliga uppgifter leda till en minskad känsla av kompetens och ökad social isolering. Tala med din läkare om att gå en grupp benskörhet stöd och att få behandling med medicinering och / eller psykoterapi om detta är ett problem för dig.

Kompensera för en föränderlig hållning

Låt oss inse det: Vi vill alla att klä sig väl och se vårt bästa. Och utveckla en krökning av ryggraden, eftersom kvinnor med osteoporos ibland gör, kan göra det svårare. Känsla som du inte kan se din bästa kan ibland vara lika smärtsamt för dig som dina knarrande ben. Här är några tips för att klä bra och säkert om benskörhet börjar kurvan din ryggrad, vilket också kan göra andra delar av kroppen, till exempel midjan, verkar bredda:

  • Bär löst eller lätt skräddarsydda kläder.
  • Accessorize, ljusa halsdukar kan dra uppmärksamheten bort från din hållning.
  • Prova kåpa urringningar.
  • Välj klänningar med imperium midjor.
  • Satsa på raglanärm eller axelvaddar för att motverka sluttande axlar.
  • Välj platta skor som ger bra stöd och har gummisulor.

Att veta och förstå de möjliga komplikationer av benskörhet kan hjälpa dig att planera för en lång, tryggt liv trots benförlust.