Evb

Hur benförlust kan utvecklas till benskörhet

Läs om de olika stadierna av benförlust, från början till benskörhet, och vad du kan göra för att bromsa processen.

Din ben är levande vävnad, ständigt bryta ner och bygga upp igen. Under hela din barndom och tonåren, fungerar din kropp hårt för att bygga ben. Vid omkring 30 års ålder, människor är på sin peak bone mass. Efter det underhåller din kropp en balans mellan bildning (bygga nytt ben) och resorption (förlora ben). Osteoporos uppstår när, av olika skäl, är denna balans förlorad, och benförlust outpaces benersättning.

Utvecklingen av osteoporos "är variabel," säger Mary Bouxsein, PhD, biträdande professor i ortopedisk kirurgi vid Harvard School of Medicine och DiakonissaMedicinskt Beth Israel Medical Center i Boston. "Primära bestämningsfaktorer graden av benförlust omfattar genetik, kroppsvikt, motion och kost."

Osteopeni: förståelse benförlust

Benförlust sker utan symtom. Det första steget i utvecklingen mot osteoporos är benförlust som orsakar låga ben-mineral täthet (BMD). Detta kallas också osteopeni.

För att bestämma bentätheten, kommer läkarna att utföra en dual energy X-ray test (även kallad DEXA scan), som används för att mäta bentätheten i dina höfter och ryggrad. Resultaten av detta BMD test är en siffra som kallas T-score. Din t-värdering kommer att delas in i tre kategorier:

 • En T-score mellan +1 och -1 indikerar normal bentäthet.
 • Låg bentäthet (osteopeni) definieras av en T-score på -1,0 till -2,5.
 • En T-score -2,5 eller lägre betyder att du har benskörhet.

Relaterat: erkänner tidiga tecken på benskörhet

Uppkomsten av osteoporos

Villkoret för osteoporos, diagnostiserad med en T-score under -2,5, kan nästan göra benvävnad likna en honungskaka, eftersom förlorade benceller inte ersätts, lämnar hål i benvävnaden. Eftersom detta händer, ökar risken för sprickbildning ett ben också. För kvinnor med osteoporos i ryggraden, kan även vanliga rörelser, såsom att vrida eller rulla runt i sängen, leda till frakturer.

När du först får diagnosen osteoporos, kan du bli förvånad över bristen på uppenbara tecken eller symtom, särskilt om du ännu inte har upplevt en fraktur. Men över tiden, eftersom dina ben blir svagare, effekterna av benskörhet blir tydligare och kan innefatta:

 • Frakturer på dina handleder, höfter och ryggrad.
 • Smärta i rygg och andra områden med frakturer.
 • Ökad krökning av ryggraden.
 • En utskjutande buken, på grund av större s-kurvan för korsryggen.
 • Förlust av höjd.
 • Svårigheter med rörelser, som att sätta upp och ur stolar, som används för att vara lätt.
 • Beroendet av käppar eller rollator att ta sig runt.
 • Gångsvårigheter, dressing, ta ett bad, och andra handlingar i det dagliga livet.

Risken för dödsfall är högre bland personer med benskörhet, främst på grund av komplikationer från operationer relaterade till frakturer, samt till minskad rörlighet eller att vara sängliggande.


Relaterat: 9 sätt att förbereda sig för operation

Bromsning av förloppet av benförlust

Enligt Bouxsein, utan att ta någon medicin för att förhindra benförlust kan, en kvinna med osteoporos räkna med att förlora ytterligare 1 till 2 procent av sin benmassa varje år. Men det finns sätt att du kan sakta benförlust. Följande kan hjälpa:

 • Ät en ben-hälsosam kost. Det är aldrig för tidigt att börja äta ett ben hälsosam kost med rekommenderade mängder av kalcium och andra mineraler som bygger ben.
 • Få vitamin D. Vitamin D krävs av kroppen att absorbera kalcium. Även om du kan få några från berikade mejeriprodukter eller kosttillskott, är den bästa källan naturligt solljus: bara 10-15 minuter om dagen utan solkräm. Om detta inte är möjligt för dig, kan D-vitamintillskott vara till hjälp.
 • Vara fysiskt aktiv. Oavsett om du är fortfarande i 30-årsåldern eller har fått diagnosen benskörhet i din 60s, vistas fysiskt aktiva kan hjälpa till att hålla dina ben starka. De typer av aktiviteter du kan göra kan förändras, men det är viktigt att vara aktiv inte.
 • Tänk benskörhet mediciner. Det finns flera benskörhet mediciner tillgängliga som kan hjälpa långsam benförlust. Läkemedel som kallas bisfosfonater (t.ex. Fosomax, Actonel och Boniva) också kan öka bentätheten och benstyrka. Dock kan bara sakta benförlust minska risken för en fraktur. Om du har låg bentäthet, hade en bräcklig-fraktur (en fraktur till följd av en låg påverkan falla eller slag som inte kan förväntas orsaka en fraktur i friska ben), eller har fått diagnosen osteoporos, tala med din läkare om medicinering.

Att veta om benförlust och hur det kan utvecklas till osteoporos är, tillsammans med tidig upptäckt, viktiga sätt att förhindra eller bromsa osteoporos.