Evb

När graviditet ger på panikattacker

Ångest och stress under graviditeten är vanligare än du kanske tror. Även kvinnor som aldrig haft en panikattack innan kan uppleva en medan de väntar.

Även om många kvinnor kanske tror av graviditeten som en magisk tid, är det inte alltid nio månader bliss. Stress och ångest kan köra hög. Och panikattacker under graviditeten är faktiskt ganska vanligt. "Upp till 10 procent av gravida kvinnor kämpar med panikattacker," säger Gina Hassan, PhD, en legitimerad psykolog i Berkeley, Kalifornien, som specialiserat sig på perinatal hälsa.

Symtomen vid en panikattack under graviditet är inte annorlunda från en panikattack när som helst:

  • Rapid hjärtslag
  • Bröstsmärta
  • Skakningar eller darrningar
  • Andningssvårigheter
  • Yrsel

"Folk känner sig som de ska ha en hjärtattack, "Hassan säger. "Vissa kvinnor känner att de kommer att dö."

Kvinnor som har en historia av panikattacker är mer benägna att uppleva panikattacker när de är gravida. Däremot kan kvinnor som aldrig haft en panikattack i sina liv befinner sig upplever dem under graviditeten, säger Hassan. Å andra sidan kan en del kvinnor som får panikattacker hitta de avtar när de är gravida.

Diagnosen av en panikattack är baserad på en kvinnas beskrivning av hennes symtom. Hon kan klaga på att vara illamående, har svårt att andas, och känna sig som att hon skulle dö. Hon kan gå till akuten, där läkare kan beställa tester. "Till viss del, diagnostisera en panikattack är att utesluta andra orsaker till dessa symtom," Hassan säger.

Forskare tror panikattacker under graviditeten kan vara förenad med en kvinnas hormonnivåer. "Det kan vara så att hur deras kropp reagerar på hormonella förändringar är mer dramatisk," Hassan säger.

Forskning visar också att människor kan ha en genetisk predisposition för panikattacker - du är mer benägna att uppleva panikattacker om en familjemedlem har haft dem. stress eller ångest kan sätta på panikattacker, och en del kvinnor tycker att vara gravid och plötsligt oroa hälsa och välbefinnande deras ofödda barn kan utlösa panikattacker, säger Hassan.

Känner stress av graviditeten

Buffalo, NY-baserade Jodi Hitchcock, en socialarbetare som specialiserat sig på affektiva störningar, säger att när hon var gravid med sitt tredje barn, "galna" tankar skulle dyka in i hennes huvud, såsom "Okej, nu ska jag ha tre barn under 5 års ålder. Hur har du blöjor för att många "Därifrån skulle snöboll:"? Det skulle gå ut ur det normala ", minns hon," och jag skulle börja tänka, "Hon" Tänk om någon av dem får leukemi? " skulle må som om hon skulle stryka. "Jag skulle bli yr, svettningar, känsla som jag kommer att få en hjärtattack", minns hon.

Liksom Jodi, minns Amy A. av Indiana inte ha panikattacker före eller med någon av hennes två första graviditeter. Men när hon var gravid med sitt tredje barn, säger hon, panikattacker var konstant. "Jag kände mig säker på att jag skulle dö i barnsäng. Jag var så säker på att jag skrev min man ett brev och gav den till sin bästa vän så att han kunde ge det till min man när jag dog ", säger hon. De panikattacker hon hade varade i 15 till 30 minuter och var så dåliga att de störde hennes förmåga att fungera.

Panikattacker under graviditeten kan vara en anledning till oro, eftersom de kan påverka fostret. "Blodflödet till fostret reduceras när deras mödrar upplever stress och oro, vilket kan leda till låg födelsevikt och för tidig förlossning," Hassan säger. Dessutom kan stora panikattacker påverkar mor-barn relationen och moderns förmåga att klara sig i tiden efter förlossningen.

Fortsätt läsa sidan 2 i den här artikeln.