Evb

Kemisk peeling för yngre, slätare hud

Ta reda på vad du kan förvänta dig från kemisk peeling du kan göra hemma eller komma på ett spa eller läkarmottagning. Ju mer märkbar du vill att dina resultat att vara, desto djupare kemisk peeling åtgärder du behöver.

Effekterna av en kemisk peeling varierar från helt enkelt att huden ser klarare och fräschare att bokstavligen skalar år bort din hud. Kollektivt, kemisk peeling är bland de mest populära icke-kirurgiska kosmetiska behandlingar, enligt European Society for Aesthetic Plastic Surgery.

Kemikalier peeling använder olika styrkor av syror för att lyfta bort de bästa delarna av huden, säger Mohiba Tareen, MD, en hudläkare på Advanced Dermatology, PC / Centrum för laser och kosmetisk kirurgi och klinisk instruktör i dermatologi vid Columbia University, både i New York City. Målet är att avslöja yngre, slätare hy.

Och det finns gott om alternativ att välja mellan, som börjar med en mild glykolsyra kemisk peeling du kan ge dig själv hemma till en djupare triklorättiksyra eller TCA kemisk peeling tillgängliga på en läkarmottagning. Överväga för-och nackdelar och läkningstiden för varje typ för att hjälpa dig att avgöra om en professionell kemisk peeling är rätt för dig.

Hemma kemisk peeling

Hem kemisk peeling inte kommer att ge dig de betydande resultat du kan få från professionella kemisk peeling, men de kan hjälpa din hud ser klarare och fräschare, säger Dr Tareen. Du kan välja mellan salicylsyra, mjölksyra och glykolsyra kemisk peeling.

  • Fördelar: För de flesta människor, hem kemisk peeling är säkra och kan göra din hud ser bättre ut. De är också mycket prisvärd. De flesta kostar under 40€ och vissa är till och med under 15€.
  • Nackdelar: Resultaten kommer inte att vara lika stor som vad du skulle få på ett spa eller läkarmottagning. Dessutom kan peeling som är högre än 50 procent syra orsaka ärrbildning, särskilt om du har mörkare hud, så se till att köpa ett skal som är en lägre andel av syra, säger Tareen. Om du är en kvinna av färg, läsa etiketten och söka efter en kemisk peeling speciellt framtagen för din hudton.

Kemisk peeling på ett spa

De professionella kemisk peeling som du får på ett spa tenderar att vara mild till medium peeling som kan hjälpa dig att se ljusare och fräschare och hjälpa till med rynkor och ärrbildning, säger Tareen. Hur mycket hud lyfts bort beror på styrkan av skalet som används, hur tungt kemikalierna anbringas på huden, och hur länge de kemikalier kvar på hudens yta.

De mildaste peeling används på ett spa kommer troligen innehåller glykolsyra eller annan alfa-hydroxy acid (AHA). En TCA kemisk peeling kommer att tränga djupare än AHA.

Även om priserna varierar, kan kemisk peeling på ett spa kostar 55€ till 300€ beroende på hur djupt det är och där du får det gjort.

  • Fördelar: Lätt och medelstora peeling är säkra och ganska smärtfritt. Du kanske bara känner ett lätt stickande eller stickningar från kemikalier. Du kan också lämna spaet och gå om din normala dag efter att få en lätt eller medelhög kemisk peeling, men se till att använda solskyddsmedel.
  • Nackdelar: På grund av risken för ärrbildning, inte rekommenderar Tareen inte få ett skal som är högre än 50 till 60 procent syra på ett spa. Och om du är en kvinna av färg, rekommenderar hon att gå till en hudläkare för en kemisk peeling för att minska risken för ärrbildning.

Kemisk peeling på läkarmottagningen

Dermatologer och plastikkirurger har ljus, medium och djupa peeling. Om du letar efter en djup skal som gör din hud ser betydligt yngre, rekommenderar Tareen gå till en hudläkare eller plastikkirurg snarare än ett spa.

  • Fördelar: En utbildad läkare eller kirurg vet vilken typ av peeling att använda som är bäst för din hudton, sänka din risk för komplikationer som ärrbildning, förändringar i pigmentering, eller infektion. En läkare är också den mest kvalificerad läkare att ge en djup peeling, som innebär behandling av huden med en hög koncentration av syra i ungefär en timme, sedan täcka området med vaselin eller självhäftande beläggningar som stannar på under en eller två dagar. Du måste ha din puls kontrolleras under förfarandet. Och du måste gå tillbaka varje dag för omläggningar, säger Tareen.
  • Nackdelar: En läkarmottagning kommer att vara den mest kostsamma alternativet, beroende på hur djupt en kemisk peeling du väljer. En lätt peeling kan kosta upp till 225€ medan ett medium peeling kan kosta mellan 375€ och 750€ i en läkarmottagning, säger Tareen. En djup skal kan vara så mycket som 2240€ men effekterna kan pågå i upp till 20 år. Kom ihåg att ju djupare skal, desto längre återhämtningstid.

Behandla din hud med en sur lösning kan orsaka allvarliga komplikationer, så det är viktigt att känna till riskerna med att göra det hemma, på ett spa, och på en läkarmottagning. Efter dessa riktlinjer kommer att hjälpa dig att avgöra vad som är bäst för dig.

Läs mer i den dagliga vård hud-och skönhetscenter.