Evb

Kemisk peeling hemma

Fråga Dr Jessica Wu
Q: Är de hem kemisk peeling behandlingar säkra att använda, och fungerar de liksom de gjort på ett spa eller hudläkare?
- Heidi, Tennessee
A:

I rätt situation, kan hem skal behandlingar vara säkra och effektiva. Men peeling som görs i hemmet eller på ett spa är inte lika potent som den medicinskt-styrka peeling som kan göras av en hudläkare eller plastikkirurg.

De flesta hem peeling består av en eller flera alfa-hydroxisyror, såsom glykolsyra (upp till 30 procent) eller mjölksyra. Dessa syror fungerar genom upplösning och exfolierande de ytliga lagren av döda hudceller för att avslöja nya, fräscha hud undertill. Vissa hem peeling innehåller salicylsyra, som är en beta-hydroxisyra. Salicylsyra är lipofil, vilket innebär att det är attraherad av olja körtlar och hjälper till att rengöra porerna. Andra hem peeling innehåller enzymer, som är utformade för att exfoliera men är inte lika effektiva som de hydroxy syror. I allmänhet kan at-home och peeling spa bidra till att förbättra mild akne och tidigt solskador. De kan också tillfälligt förbättra hudens struktur och övergripande hudton.

Medicinsk-styrka peeling är starkare och tränger djupare in i huden, så de är mer effektiva vid behandling av pigmentering problem (som melasma), ärrbildning, fina rynkor och djupare solskador. Däremot kräver de också en längre återhämtningstid. Läkare-styrka peeling inkluderar glykolsyra (30 till 70 procent), triklorättiksyra (TCA), fenol eller lösningar. Dessa starkare lösningar kräver ofta pre-och post-skal utvärtes behandlingar för att säkerställa en jämn skal och en snabbare återhämtning.

Jag skulle rekommendera ett besök till din hudläkare, som kan undersöka din hud och ge dig råd om vilken styrka av skal skulle vara bäst för dig. Även om du föredrar att göra hemma peeling eller se en facialist snarare än en läkare, är det viktigt att diskutera detta med din hudläkare för att se till att det är säkert att göra en peeling på huden.

Här är några andra situationer där du måste kontrollera med din hudläkare innan du gör ett hem skal:

Om du har en underliggande hudsjukdom (t.ex. eksem eller psoriasis), är det särskilt viktigt att kontrollera med din läkare eftersom en peeling kan göra huden mer känslig.

Om du nyligen har använt ett recept-styrka retinoid produkt (t.ex. töm A), kan detta göra dig mer känslig för skal lösningen.

Om du har en solbränna eller har varit i solen nyligen, kan det vara bäst att vänta på tan att blekna innan du gör ett skal. De med mörkare eller mer oliv hudtoner kan utveckla flammigt missfärgning efter ett skal.

Om du har haft munsår i det förflutna, kan ett skal (även ett hem skal) återaktivera herpesvirus och utlösa ett utbrott som skulle kunna sprida sig till hela ansiktet. Om du har haft munsår, bör du diskutera detta med din läkare innan du gör ett hem skal, eftersom du kan behöva ta en medicin som hjälper undertrycka virus och förhindrar utbrottet sprids.

Slutligen uppmanar jag dig starkt att undvika att köpa medicinsk-styrka kemisk peeling lösningar över Internet. Jag har sett flera patienter i mitt kontor som har bränts och även ärrad från att använda dessa lösningar. Var noga med att diskutera vilken typ av skal med din hudläkare innan du gör det själv, och om möjligt, ta den med dig till ditt besök så att din läkare kan kolla ingredienslistan.