Evb

De hudvårdande fördelar alfahydroxisyror

Lägg alfahydroxisyra produkter till din hudvård regim för mjukare, yngre hy.

Hudvård modenycker kommer och går, men alfahydroxisyror (AHA) har varit populära under en tid.

AHA är en samling av föreningar framställda från traditionella livsmedel. Bland de mest kända är glykolsyra (från sockerrör), mjölksyra (surmjölk), äppelsyra (äpplen), citronsyra (citrusfrukter), och vinsyra (vindruvor).

De ursprungliga sökare av yngre hy använde dessa naturliga föreningar många århundraden sedan, går tillbaka så långt som de gamla egyptierna. I Europa har deras popularitet skjutit i höjden de senaste åren. Först använde dermatologer dem i office ansikts peeling, då de fann sin väg in i många hudvårdsprodukter efter FDA-godkännande för over-the-counter användning 1992. Idag kan du hitta AHA i hundratals objekt, allt från ansikte och kropp krämer till solkräm, akne produkter, schampo, nagelband mjukgörare och belysning agenter.

"Alpha hydroxy syror är stora exfoliators och ökar blodflödet till huden, så att de kan hjälpa till att minimera fina linjer och rynkor ", säger Kenneth Beer, MD, en klinisk instruktör i dermatologi vid Duke University i Durham, NC, som är i privat praxis i Palm Beach, Florida

Andra potentiella hudvård fördelar lättar på mörka fläckar och en minskning av uppkomsten av pormaskar och akne.

AHA hudvårdsprodukter: göra rätt val

"Det finns ingen" bästa "koncentration, eller" bästa "förberedelser", säger Robin Ashinoff, MD, chef för kosmetisk dermatologi vid Hackensack University Medical Center i Hackensack, NJ Det beror på din hudtyp och hur mycket förbättringar önskas.

Den största skillnaden mellan alpha hydroxy vård syra hud produkter är deras koncentration och pH. Vid over-the-counter nivåer, alfahydroxisyror är i allmänhet säkra för många människor, även de med känslig hud, rosacea eller seborroiskt eksem kan vara mer benägna att få ett utslag och måste stoppa behandlingen eller prova ett annat märke. Typiskt, over-the-counter hudvårdsprodukter, såsom hudkräm eller lotion, innehåller mindre än 5 procent glykolsyra, medicinsk kvalitet "cosmeceuticals" (produkter som är en korsning mellan kosmetika och läkemedel, eller läkemedel-styrka meds) har 8 till den 14 procent. Dessa produkter är utformade för dagligt bruk, men det kan ta månader att visa förbättring.

"Snabbare, kan bättre resultat erhållas med 20 - till 30-procent peeling glykolsyra, men resultatet är tillfälliga och måste upprepas ofta," säger Dale Isaacson, MD, biträdande klinisk professor vid George Washington University Medical Center, som ligger i privatpraktik i Washington, DC Dessa skalar måste utföras av utbildad kosmetologer.

De bästa och mest långvariga resultat kommer från peeling göras på 50 - till 70-procent koncentrationer, men de har mest risken för biverkningar och en läkare måste tillämpa dem.

AHA hudvårdsprodukter i ett nötskal

Proffsen:

  • Subtila förbättringar ger huden ett fräschare utseende.
  • Med lättare peeling, det finns fin-line minskning utan stillestånd.
  • AHA ljusare ofta åldersfläckar och ta bort pormaskar som en del av resultaten.
  • Apotek varumärken är billigt att prova på egen hand.

Nackdelarna:

  • At-home produkter vid låga koncentrationer kan ta månader att visa resultat.
  • De mest effektiva peeling måste göras på en läkarmottagning och kan bli dyrt.
  • Djupa peeling har en längre läkningstid, hud kommer att se solbränd för ett par dagar och sedan skal.
  • Ny hud är mer känslig för solskador, du måste vara vaksamma om solskydd.

Nästa gång du surfar för hudvårdsprodukter, leta efter de som innehåller en av alpha hydroxy syror. Och se till att köpa extra solskydd - inte bara för att AHA utsätta ny hud för solskador, men eftersom ett bra solskydd är också en av de bästa sätten att förhindra fortsatt åldrande av huden.