Evb

Kalla mössor kan förhindra kemoterapi håravfall

När du står inför utsikten av håravfall på grund av kemoterapi behandlingar för bröstcancer, kanske du behöver bara hålla huvudet kallt - faktiskt, en is-kall. Använda kalla mössor kan hjälpa dig att hålla ditt hår genom kemoterapi.

Kan det vara sant att allt du behöver för att förhindra håravfall under kemoterapi är att bära en rad kalla caps frusit till -30 grader Celsius (-22 grader Fahrenheit) under behandlingen? För bröstcancerpatienter kan bevara en full hår stärka moralen och skapa en känsla av elasticitet, även om det tar en torr-is-kyld huvudet för att uppnå detta mål.

Kalla caps har försökt utan framgång 10 år sedan. Men de gör comeback med större framgång på att kontrollera håravfall, enligt kalla cap förespråkar.

"Den exakta mekanismen har inte fungerat", säger Tessa Cigler, MD, en onkolog vid Weill Cornell Breast Center i New York "Det finns flera hypoteser, den mest övertygande av dessa är att de kalla caps orsakar vasokonstriktion i blodet fartyg närmast dem. "Det betyder att de kalla caps, när de används på rätt sätt, är i precis rätt temperatur för att förhindra kemoterapi mediciner från att komma in i blodet runt hårsäckarna.

Den Weill Cornell Breast Center är mottagare av en av de biomedicinska frysar donerats av Rapunzel Project, en icke-vinstdrivande tillägnad sprida ordet om kalla locken och att samla in pengar för att ge dessa specialiserade frysar cytostatikabehandling rum så att cancerpatienter har en mer alternativ för att bevara sitt hår.

Dr Cigler betonar att om cancerpatienter vill göra det kalla locket förfarande, bör de kunna göra det. Vidare säger hon, det här alternativet kan vågskålen att väga över för många bröstcancerpatienter som försöker att besluta om att genomgå kemoterapi.

"Vi är öppna för att stödja våra patienter om de starkt vill de kalla caps", säger Cigler. "För många människor, att förlora hår är ett avskräckande att göra förebyggande kemoterapi. Om det är ett val mellan kalla mössor och inte göra cellgifter, gör de kalla mössor. "

Kalla lock för håravfall 101

"Jag hade redan köpt min peruk," minns Shirley Billigmeier, en av grundarna av Rapunzel Project. En chans samtal om möjligheten att bevara ögonbrynen vid avkylning dem ledde henne att undersöka kalla caps. Snart var hon i kontakt med medicinska specialiteter i Kalifornien, distributör av Penguin Kalla Caps i Europa.

"När jag började prata om detta, hålls människor säger att det finns inget sätt att spara ditt hår, bara acceptera det", minns den 60-årige bröstcancer överlevande. Hon genomgick kemoterapi och ville inte berätta för någon om sin bröstcancer. Hennes onkolog var endast motvilligt stödjande, berättar hon senare - när hon kom igenom cellgifter utan håravfall - att han inte hade trott de kalla caps skulle fungera.

Det primära problemet är att kalla lock måste hållas mycket kallare än genomsnittet frysen kan göra dem. Detta innebar att bröstcancerpatienter, deras vänner och familjer var tvungna att gå igenom en besvärlig dans omfattar termometrar och timers för att kyla locken med torris och sedan få dem på patientens huvud snabb nog för dem att vara effektiva. Billigmeier och hennes vänner tog upp pengar för att köpa en biomedicinsk frys för cancer center där hon fick behandling, och sedan bestämde sig för att fortsätta insamlingen på nationell nivå.

Fortsätt läsa sidan 2 i den här artikeln.