Evb

Hantera hypertoni med diet

Hypertoni kan lätt fås under kontroll. Ett sätt att börja i rätt riktning är att göra några smarta kost val.

Personer med högt blodtryck löper en större risk för andra allvarliga sjukdomar. "Som stiger blodtryck, så ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och njursjukdom," förklarar Lawrence Appel, MD, MPH, professor vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Hypertoni är behandlingsbar, dock. Genom att följa några enkla kostråd, kan du minimera din högt blodtryck och bättre skydda din hälsa.

Kost och hypertoni: hur stort är problemet?

European Heart Association uppskattar att en tredjedel av de vuxna har högt blodtryck, och problemet kommer inte iväg på egen hand, graden av dödsfall på grund av högt blodtryck har ökat med 25 procent sedan 1995. Men detta skulle kunna undvikas. "Blodtryck, enligt vissa beräkningar, är den mest modifierbara riskfaktorn ute för döden av hjärtsjukdom," Dr Appel säger. "När man tittar på orsaker till dödlighet, bara hjärtsjukdomar inte har uppmärksammats av offentliga beslutsfattare hälsopolitiska."

Kost och hypertoni: tre strategier för att fokusera på

Kost spelar en viktig roll i att sänka blodtrycket. "Det finns flera dietary metoder", säger Appel. Varje mål en annan bidragande orsak till högt blodtryck:

Sodium minskning. "Natrium har varit ett stort fokus, och många människor tror att alla andra synsätt kretsar kring det, att allt indirekt förmedlas av en förändring i hur njurarna processen natrium," Appel säger. "Problemet med natrium är att livsmedelsförsörjningen producenter har staplade däck mot oss." Natrium fungerar som konserveringsmedel, så det finns ofta i överskott mängder i bearbetade livsmedel. Läs etiketterna noggrant. För en enskild portion, rekommenderar Appel att du sikta på mindre än 200 mg natrium, medan en hel måltid, som en frusen middag, bör inte överstiga 600 mg natrium. Naturligtvis, de mer färska livsmedel du äter, desto mindre natrium du äter också.

Viktminskning. Total viktminskning verkar ha en positiv effekt på blodtrycket. Snabb viktminskning följt av snabb återvinna, å andra sidan, kan ha skadliga konsekvenser för din kroppsuppfattning och mental hälsa, och kan faktiskt bidra till högt blodtryck och andra fysiska hälsoproblem.

Reglering av alkoholintag. Överdriven användning av alkohol har en negativ inverkan på blodtrycket. En strategi är att begränsa alkoholhaltiga drycker till två drinkar per dag för män och en för kvinnor.

Kost och hypertoni: BINDESTRECKdieten

En övergripande strategi som har haft stor framgång är DASH (Dietary inriktningarna för att stoppa hypertoni) diet. DASH förändrar ditt sätt att äta, med fokus på färska frukter och grönsaker, fullkorn, magra mejeriprodukter och magert kött. Även om DASH dieten kräver flera kostförändringar, är det bästa sättet att komma igång att inkludera frukt och grönsaker vid varje måltid och magra mejeriprodukter i de flesta måltider.

Det finns en hel del bevis för att stödja DASH. "Till skillnad från andra dieter, vi vet att det kan upprätthållas under en livstid", säger Appel "Blodtryck sakta stiger över tiden -. Den börjar med spädbarn och fortsätter genom livet". Medan vissa blodtryck ökning är oundviklig, är DASH visat sig minimera denna naturliga ökningen. "Enligt den bästa tillgängliga bevis, om du kommer igång med dessa vanor tidigt i livet kan du hålla ditt blodtryck lägre under hela din livstid", säger han.

Kost och hypertoni: diet, medicinering, eller både och?

Medan kostförändringar kan vara en stor hjälp för många människor, kommer inte alla att kunna hantera sitt blodtryck med enbart diet. Vissa människor kommer att behöva medicinering för att hålla sitt blodtryck under kontroll. "Vi ska inte demonisera medicinering. Det finns fördelar med läkemedelsbehandling, "Appel säger. "Läkemedelsbehandling och diet kompletterar, inte utesluter varandra. Poängen är lägre blodtryck. Det är målet. "