Evb

Välja friska frukter och grönsaker

När du börjar att lägga frukt och grönsaker till din hälsosam kost plan, kommer du vill hålla äta dem. Lär dig vad du ska leta efter när du väljer produkter som en del av en hälsosam kost.

Det förmodligen inte överraska dig att de flesta européer inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker. De europeiska kostråd tyder på att varje person äter fyra och en halv koppar, eller nio portioner av frukt eller grönsaker varje dag. Många människor har svårt att hantera, men med lite kreativitet och rätt information, det är så enkelt som (apple) pie!

Sunda matvanor: varför du behöver producera

Vad kan en kost rik på produkter göra för dig? Förutom att vara en läcker del av dina måltider, frukt och grönsaker har fantastiska fördelar för hälsan. Människor som äter en mängd olika frukter och grönsaker i allmänhet har en lägre förekomst av kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes, stroke och vissa typer av cancer.

Frukt och grönsaker ger ett spektakulärt utbud av smak, konsistens och näring som bara väntar på att tas tillvara. Här är några tips som hjälper dig att maximera de positiva hälsoeffekterna av att äta produkter:

 • Välj producerar regnbåge. Färggranna frukter och grönsaker innehåller mer näring än blekare och kära. Jessica Begg, RD, av Flourish Wellness & Nutrition i Vancouver, British Columbia, Kanada, föreslår mörk spenat som ett hälsosamt alternativ till svagt isbergssallad. Färgglada produkter som tomater, morötter, rosa grapefrukt, mango och guava är en bra källa av karotenoider, en form av vitamin A som kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar.
 • Akta dig för färdigförpackade "hälsa" mat. En ny studie upptäckte att många färdigförpackade måltider som annonseras införandet av frukt och grönsaker innehöll en massa extra salt och inte har så mycket fiber. För att undvika detta, förbereda så mycket mat som du kan själv, så att du vet exakt vad du äter. Försök använda mindre salt eller inget-added-salt ingredienserna i ditt recept, och använda örter och kryddor i stället för salt för att smaksätta maten.
 • Kom ihåg att färska är bäst. Färskvaror är den friskaste i form av vitamin-och näringsinnehåll. Utanför säsongen, frysta frukter och grönsaker är en ganska bra andra val. Dessa brukar skördas när de är mogna och fryst direkt, så att de inte förlorar så mycket näring under bearbetningen. Konserverade grönsaker, men ändå frisk, bör vara en sista val eftersom många av de C-och B-vitaminer förstörs i tillagningen. ·
 • Var uppmärksam på förberedelser. Du får mest nytta av dina frukter och grönsaker om du äter dem råa. Om du steker dem, väljer ångande snarare än kokning, så att du inte förlorar vitaminer i kokvattnet. Begg föreslår återanvända vatten vegetabilisk matlagning: "Om du använder vatten som återstår från ångkokta eller kokta, kan du behålla en del av de vitaminer som gick förlorade. Till exempel, prova att använda potatis vatten när du gör såsen. "

Hälsosam kost: snabba tips för att äta mer produkter

Prova dessa meny idéer för att öka din frukt och grönsaker:

 • Top din frukostflingor med skivade bananer eller färska jordgubbar eller blåbär.
 • Blanda lite färsk frukt, yoghurt och honung för en delikat frukost smoothie.
 • Lägg grönsaker som spenat, svamp och paprika till en omelett.
 • Har en bit färsk frukt med din lunch eller som mellanmål.
 • Lägg en grön sallad till middag. Enkla tillägg som gul paprika, tomat eller avokado kan göra det mer intressant.
 • Använd grönsaker som en toppning för enkla måltider som pizza eller pasta.
 • Håll lite torkad frukt praktiskt som ett energirikt mellanmål.

Det finns många sätt att lägga frukt och grönsaker till din diet. Börja med att lägga till några frukter och grönsaker varje dag, och eftersom det blir en del av din rutin, börja lägga till några fler. Innan du vet ordet av kommer du att vara på god väg till en hälsosam, producera-rik kost.