Evb

Förnya intimitet i klimakteriet

Även minskad sexlust kan vara ett problem i klimakteriet, behöver det inte betyda slutet av intimitet i din relation.

En av de mest envisa myter om klimakteriet är att kvinnor förlorar allt intresse för sex efter "förändringen." Men en växande mängd bevis (för att inte nämna gamla goda word of mouth!) Sätter den föråldrade uppfattningen att vila.

Inte bara fortsätter kvinnor att njuta av sex efter klimakteriet, många rapporterar att eftersom de inte längre behöver oroa sig för oplanerade graviditeter och har större självförtroende vid denna punkt i deras liv, deras sexliv faktiskt förbättras. I själva verket har forskning funnit att stress, sociala frågor, sexuella attityder och mental hälsa - snarare än förlust av libido som en bieffekt av åldrande och klimakteriet - är mer signifikanta prediktorer för styrkan hos en medelålders kvinnas sexlust.

Att upprätthålla känslomässig närhet under hela klimakteriet


För människor i alla åldrar och i alla skeden av livet, upplever emotionell intimitet genom relationer är viktigt för att upprätthålla god känslomässig hälsa. För vissa kvinnor berg-och dalbana av klimakteriet kan sätta en belastning på nära relationer, men många experter är överens om att upprätthålla en djup förbindelse med din partner och vänner är en viktig aspekt att överleva denna övergångsperiod gången.

Råd för din partner: Som med alla övergångsperiod, kan klimakteriet erfarenhet ibland testa styrkan i ett par förhållande. För heterosexuella par, är de svårigheter som ofta förvärras av människans oförmåga att relatera till intensiteten av de känslomässiga och fysiska förändringar som följer med klimakteriet. Lonnie Barbach, PhD, författare till The Paus: positiva strategier i klimakteriet, erbjöd detta råd till en deltagare i en online community händelse värd Power Surge: "Det är viktigt för män att veta vad som händer så att de kan vara stödjande Vissa män. är utflippad [om deras partner kommer in klimakteriet] eftersom det innebär att de också blir äldre, och de vill inte inse att du kan kommunicera på en daglig basis -. även timbasis - om vad du upplever, en man kommer att vara mer stödjande. Speciellt om du tala om för honom vad han kan göra för att hjälpa. "

Kraften av beröring: Även män inte upplever samma dramatiska hormonella förändringar som kvinnor kan göra i klimakteriet och därefter, gör en mans sexualitet förändras över tiden. Oavsett om det är helt enkelt en känsla av "att bli äldre" eller kanske en minskning eller förlust av sexuell funktion, måste män också justera till nya former av sexuella uttryck. Under denna övergångsperiod tid för både män och kvinnor, kan ett par gynnas upptäcka nya sätt att röra och dela fysisk intimitet som får eller inte får innehålla samlag.

Det är också viktigt att komma ihåg att fysisk intimitet inte enbart är knuten till sexualitet. Kraften av beröring för att generera känslor av lugn, välbefinnande, och anslutning till andra är väl dokumenterat. Vare singel eller i ett förhållande, kommer en kvinna som är medelålders eller äldre finna lycka i intimiteten i förhållandet - oavsett om det innebär krama en vän, kura med ett barn, eller ens strök ett husdjur.

Symptom på klimakteriet som kan påverka intimitet


Som nivåer av östrogen (ett kännetecken hormon av kvinnlig sexualitet) minskar under klimakteriet, de flesta kvinnor upplever måttliga till svåra förändringar i sexuell lust och lyhördhet. Även om du inte märker ett minskat libido, kan de fysiska förändringar som beror på den klimakteriet orsaka obehag och även smärta vid samlag, vilket gör tanken på sex mindre tilltalande. Eftersom östrogen nivåer droppe, de vaginala väggarna förlorar elasticitet och slemhinnor tunn, vilket orsakar en obehaglig känsla av torrhet som kan bli allvarliga om slemhinnan i slidan är irriterad eller skadad under samlag.

Det finns medicinska alternativ för behandling av klimakteriebesvär som kan hjälpa med låg libido eller obehag under intimitet. Dessa innefattar följande:

Hormonbehandling (HRT): Medan HRT kan bidra till att motverka de mer obehagliga symptom på klimakteriet, inklusive förändringar som orsakar obehag vid sex, de potentiella biverkningar av att ta hormoner leder vissa kvinnor att avstå medicinering till förmån för andra mindre intensiv eller mer naturligt terapier. För de kvinnor som deltar i HRT, visar ny forskning att när testosteronbehandling ges i samordning med östrogenbehandling, kan testosteron hormon bidra till ökad lust, upphetsning och orgasm svar.

Aktuella hormoner: Vissa kvinnor som väljer att inte delta i allmänna HRT men har fortfarande problem med torrhet och obehag har nått framgång med hjälp av vaginal östrogen behandlingar, vilket kan återvända någon fukt och elasticitet till slidan. Lokal östrogenbehandling kan administreras via krämer, en vaginal ring, eller en vaginal tablett. Krämer ordineras ofta som de erbjuder den sekundära nytta av omedelbara, lugnande tröst, men vissa kan hitta dem rörigt att använda.