Evb

Navigera klimakteriet: hålla dina relationer på rätt köl

Mellan humörsvängningar och ökad påfrestning, kan klimakteriet vara ett minfält ens för sunda relationer. Små justeringar i ditt perspektiv och dagliga rutin kan hjälpa dig dra igenom utan att bryta några bindningar eller bränna några broar. Här är hur.

De känslomässiga effekterna av klimakteriet kan vara allt från irritabilitet till ångest till depression. Det är inte konstigt många kvinnor uppger att de har relationsproblem under denna tid. Du behöver inte gå igenom de förändringar som ensam, men. Göra den extra ansträngningen att hålla kontakten med dina nära och kära följeslagare kommer inte alltid att vara lätt, men du ska vara glad att ha dem vid din sida när värmevallningar har svalnat och dina symptom har avtagit.

De humörsvängningar, värmevallningar, samt allmän värk och smärta som kan åtfölja klimakteriet måste förstås och hanteras, hälsaexpertsäjer, så att du kan behålla ditt perspektiv. Och förstå vad som händer med dig både fysiskt och känslomässigt, är bara det första steget i att få igenom klimakteriet utan relationer, både personliga och affärsmässiga, falla sönder.

Här är en lista som kan ge dig en god uppfattning om vilka typer av känslomässiga problem kvinnor kan uppleva i klimakteriet:

 • Snabba humörsvängningar
 • Depression
 • Irritation
 • Känslor av sorg
 • Brist på motivation
 • Aggressivitet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Trötthet
 • Spänningar och ångest

Med känslomässiga förändringar som dessa, är det lätt att förstå hur klimakteriet också kan påverka sunda relationer. Här är några faktorer som kan bidra till humörsvängningar under klimakteriet:

Hormonella förändringar

Dessa emotionella svängningar tillskrivs ofta sjunkande östrogen nivåer som påverkar hjärnans signalsubstanser, kemiska ämnen som reglerar humör.

Även depression har samband med klimakteriet, det finns inga belägg för att den orsakas av menopaus. Däremot kan kvinnor som har kämpat depression tidigare vara mer mottagliga för ett återfall under klimakteriet.

Fysiska och sexuella förändringar

Många kvinnor i klimakteriet känner sig oönskade eftersom de upplever vaginal torrhet och brist på sexuell lust. Detta är en normal företeelse, men det gör det inte lätt att handskas med. Några forskare har rapporterat att bristen på sexlust är förknippad med sjunkande nivåer av det manliga hormonet testosteron, som kvinnor bär i sina kroppar, men inte på de nivåer som män gör.

En färsk studie publicerad i Journal of European Medical Association visade att kvinnor med låga testosteronnivåer var betydligt mer benägna att drabbas av trötthet, depression och minskad sexlust än kvinnor med högre nivåer av hormonet.

Psykosociala faktorer

I sin bok Double Klimakteriet, diskuterar Nancy Cetel, MD, en Kalifornien förlossningsläkare och gynekolog, de många förändringar par erfarenhet medan klimakteriet sker. En förlust av lust för sex kan orsakas av hormonella förändringar, men det kan finnas en emotionell faktor som måste behandlas också.

I själva verket publicerade studier av kvinnors hälsa i hela nationen (SWAN) Resultaten av en undersökning av 3.100 kvinnor och fann den största påverkan på kvinnors sexliv var inte deras menopausala statusen. Istället var det samma typ av generella problem som många kvinnor möter under hela livet: kön och åldrande, som faller in i en rutin med ditt sexliv, inte tillräckligt med tid att njuta av din partner, etc.

Hur du skyddar dina relationer under klimakteriet

Även hormonbehandling (HRT) och antidepressiva medel kan hjälpa till, är lösningen för att hantera framgångsrikt med många relationer i ditt liv under klimakteriet egentligen mycket mer om justering av din dagliga rutin och din allmänna utsikterna. Här är några förslag:

 • Motionera regelbundet och äta hälsosam mat. Studie efter studie har bekräftat att en näringsrik och balanserad kost är viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil. Everyday Hälsa Kost och Näring Center erbjuder en utmärkt primer för bra näring.
 • Hitta ditt inre lugn. En själv-lugnande teknik, såsom yoga, meditation, rytmisk andning, läsning, eller bön kan hjälpa dig att balansera dina egensinniga känslor och hålla dina relationer på rätt köl.
 • Undvik lugnande medel och / eller alkohol. Även om många studier har talat om fördelarna med en måttlig dagligt alkoholintag, kom ihåg att alkohol är en depressiv och kan inte vara bra för dig om du går genom täta eller besvärande humörsvängningar. Lugnande kan ha samma oönskade effekter.
 • Var kreativ. Inleda produktiva butiker som främjar en känsla av självförtroende och prestation. Om du har haft ett långvarigt önskan att bli mer engagerade i välgörenhet eller för att hjälpa din kyrka eller synagoga, kan detta vara ett bra tillfälle att göra det. Dessa typer av aktiviteter, som också kan inkludera sport-och fritidsaktiviteter, hjälpa dig att må bättre om dig själv, vilket förbättrar ditt sätt att interagera med andra.
 • Håll kontakten med din familj, vänner och gemenskap. Det värsta du kan göra när du går igenom klimakteriet är tillbaka från de som ligger närmast dig. Även om du inte känner för det, bör du schemalägga familj (och vän) tid på en regelbunden basis. Alltid, kommer du att må bättre efter att du har sett människor du håller nära och kära.
 • Föra en dagbok. Du får inte sluta publicera en storsäljare, men att skriva ner dina tankar, förhoppningar, problem och ambitioner kan lindra din emotionell stress och ger dig en mycket mer balanserat perspektiv på din situation.

Viktigast, försöka komma ihåg att klimakteriet är bara en fas, och att du kommer snart att komma förbi den i de lugnare känslomässiga vatten som ligger framför oss.

Medicinskt granskat av: Daniel McNeive, MD, certifierad i obstetrik / gynekologi och i privat praktik på St Johns Mercy Medical Center i St Louis, Missouri. Recension Datum: oktober 6, 2008.