Evb

Erövra vaginal torrhet i klimakteriet

En av de vanligaste frågorna om klimakteriet, är torrhet i slidan också en av de enklare symptom att behandla.

Eftersom medelåldern och klimakteriet närmar sig, många kvinnor börjar märka att olika delar av deras hud verkar vara att få torktumlare. Problemet innebär normalt inte bara i ansiktet, armar, ben och bål, men också en annan mycket mer intim område.

I själva verket är vaginal torrhet en gemensam kvinnlig klagomål som ofta förekommer i klimakteriet, och sedan fortsätter in i klimakteriet och åren därefter. Medicinskt, omfattar klimakteriet vaginal torrhet även andra symptom såsom vaginal klåda, irritation, smärta vid urinering, eller smärta eller blödning vid samlag. Den goda nyheten i detta scenario, enligt experter, är att vaginal torrhet är inte en ofrånkomlig del av klimakteriet, och att det finns några mycket effektiva sätt att behandla vad Lovera Wolf Miller, MD, kallar "vaginal Sahara."


Relaterat: 9 alternativ till hormonbehandling

Orsaker till vaginal torrhet

Eftersom vaginal torrhet kan utlösas både av hormonell obalans under klimakteriet och av icke-klimakteriet-relaterade villkor, är det alltid en bra idé att boka ett besök med en kvalificerad gynekolog för en korrekt diagnos. En bäcken examen kan din läkare att utvärdera vulva och vagina, vissa screeningtest (ett Pap-test, pH utvärdering) kan beställas som väl.

"Vaginala infektioner, STIs [sexuellt överförbara infektioner], allergier, douching, läkarbehandlingbiverkningar, trauma, cancer, medicinska sjukdomar, vulvodynia [smärta i vulva], och stressen alla måste uteslutas innan klimakteriet kan anses vara orsaken till vaginal torrhet, "säger Dr Miller, en certifierad medlem av den nordeuropeiska Menopause Society (NAMS) som tjänar på sin Konsumentverket utbildningsnämnden.

För de flesta kvinnor, däremot, är en klimakteriet-relaterade nedgången i östrogen oftast orsaken till vaginal torrhet (tekniskt kallas vaginal atrofi eller atrofisk vaginit). Detta tillstånd upplevs av ungefär 70 till 80 procent av alla postmenopausala kvinnor, enligt Mary Jane Minkin, MD, Yale klinisk professor i obstetrik / gynekologi och författare till En kvinnas guide till klimakteriet och Perimenopause.

Det finns sätt att minska svårighetsgraden av dina vaginal torrhet symptom, dock. Enligt Christiane Northrup, MD, en internationellt erkänd kvinnors hälsa expert och författare av The Secret Pleasures på klimakteriet, kan kvaliteten på din hälsa som du skriver in klimakteriet påverka vilken typ av vaginal torrhet du upplever. Till exempel, säger Dr Northrup, eftersom stress kan negativt påverka hormonella nivåer i kroppen, premenopausala och postmenopausala kvinnor med höga nivåer av fysisk, mental eller känslomässig stress är så mycket mer benägna att uppleva obehag av vaginal torrhet.

Många lösningar för vaginal torrhet

För dem som upplever obehag på grund av vaginal torrhet, "den goda nyheten är att du kan fixa det," säger Dr Minkin. Alternativen omfattar over-the-counter externa smörjmedel såsom KY gelé eller Astroglide och interna mjukgörande, såsom Replens, som erbjuder längre livslängd lättnad. För kvinnor är öppna för hormonell terapi, receptbelagda vaginala krämer östrogen, stolpiller, eller en vaginal ring (kallas Estring) som sakta släpper östrogen i slidan under en period av tre månader, är andra behandlingsalternativ att överväga.

Även om det är viktigt att rådgöra med din egen läkare innan man beslutar att gå på hormonell väg, säger Minkin kvinnor inte behöver oroa sig för att använda östrogen-baserade behandlingar. Dessa är "helt säker för kvinnor så långt som cancerrisker är berörda. Men det är ganska rimligt att prova en vaginal fuktighetskräm först för att se om det fungerar."


Relaterat: 8 hygienregler för en frisk vagina

Vaginal torrhet och ditt sexliv

Vaginal torrhet dessutom inte behöver betyda slutet för ditt sexliv. När du har hittat ett botemedel som fungerar för dig - antingen OTC smörjmedel eller receptbelagda läkemedel - Dr Northrup rekommenderar koncentrera sig på alternativa metoder för njutning förutom samlag medan området genomgår "rehabilitering".

Varje form av "vända-på" verksamhet som är att föra blodflödet till bäckenet hjälper föryngra vaginala området, förklarar hon. "Om du inte har samlag eller upplever egen njutning, då blodflödet till området minskar över tiden, och när det är mindre blod flyter, det finns mindre näring, fukt och hormoner."

Att upprätthålla en erotisk förbindelse med din partner är också mycket viktigt för hälsan hos din totala relation, tillägger Northrup. "Det här är en tid då ett par måste återuppfinna sig själva. Om du kommer igenom det, kan relationen komma ut bättre än någonsin."