Evb

Endometrios och livmodercancer

Endometrios resulterar ofta i infertilitet, men sällan i endometriecancer. Ta reda på mer om dessa två sjukdomar och hur de är väldigt olika.

Infertilitet och smärta i bäckenområdet kan vara oroande symptom för många kvinnor - men är de tecken på cancer? Inte nödvändigtvis. Medan bäckensmärta är ett symtom på endometriecancer, är det också en av de viktigaste symptomen på en hälso-tillstånd som kallas endometrios, vilket leder mycket sällan till livmodercancer.

Den livmoderslemhinnan är den vävnad som linjer insidan av livmodern. När denna vävnad sprider sig och växer i områden av det reproduktiva systemet utanför livmodern - inklusive runt äggledarna, utsidan av livmodern och omgivande livmodern vävnader, äggstockarna och insidan av bäckenet - det som kallas endometrios. Ibland samlingar av endometriet som avsätts på dessa områden kallas livmoder implantat.

Endometrios drabbar så många som 10 till 20 procent av alla kvinnor i Europa. Men forskarna vet fortfarande inte vad som orsakar sjukdomen. Man tror att endometrios kan utvecklas på grund av en abnormitet som inträffar under menstruation, då vävnader som bör spridas utanför kroppen genom slidan istället flöda bakåt och ut i omgivande områden. Det kan också vara en genetisk faktor som orsakar en kvinna att utveckla endometrios. Andra möjliga orsaker under utredning kan nämnas problem med det endokrina (involverar hormoner och körtlar) och immunsystem, eller inblandning av miljöfaktorer (t.ex. konstgjorda kemikalier).

Symtom på endometrios

Endometrios kan diagnostiseras genom en gynekologisk undersökning av din gynekolog, eller genom en ultraljudsundersökning av livmodern för att upptäcka onormala utväxter. Men smärtan av endometrios är ofta vad skickar kvinnor till läkare för en diagnos av endometrios, eftersom det kan vara allvarlig nog för att störa dagliga aktiviteter och ansvarsområden. Några vanliga symtom på endometrios är:

  • Smärtsamma menstruationer, eller smärta vid urinering eller tarmrörelser
  • Mycket svår mensvärk
  • Känsla mycket trött
  • Skarp smärta under eller efter samlag
  • Smärta i buken, bäckenet eller nedre delen av ryggen
  • Onormal blödning eller spotting som uppstår mellan perioderna
  • Svårigheter att bli gravid
  • Gastrointestinala symtom som illamående, diarré, uppblåsthet, eller förstoppning

Endometriecancer risk

Onormal vävnad implantat som växer som en följd av endometrios är inte cancer. De är helt enkelt godartade vävnader som växer i områden där de inte är tänkta att växa. Endometrios mycket sällan orsakar livmodercancer eller livmodercancer, eftersom dessa cancerformer ses hos färre än 1 procent av alla kvinnor med endometrios. I de sällsynta fall där endometriecancer inte utvecklas, är det normalt återfinns hos kvinnor som är äldre - ofta postmenopausal - och prognosen är i allmänhet ganska positivt.

När förknippade med någon typ av livmodercancer, endometrios oftast (men fortfarande mycket sällan) hittas med en typ som kallas endometrioid cancer - har dock forskningen inte visat att endometrios egentligen orsakar denna typ av cancer.

En vanlig komplikation av endometrios

Även om endometrios sällan leder till livmodercancer, kan dessa godartade svulster fortfarande orsaka allvarliga problem och smärta.

Varje månad släpper en kvinnas kropp hormoner som signalerar början av menstruationen, när livmoderslemhinnan sprider sitt foder. Med endometrios, även om dessa vävnader är inte inne i livmodern, de abnormallygrowing livmoderslemhinnan vävnader tenderar att bli större med blod och livmoderslemhinnan vävnad som är skjulet under perioden.

Eftersom dessa vävnader växer, kan inflammation och ärrvävnad resultera, inhibera funktionen av äggledarna och äggstockarna. Följaktligen är infertilitet en vanlig komplikation av endometrios. Livmoder implantat kan också orsaka urinblåsan och tarmproblem.

Endometrios är ett hälsotillstånd att vara oroliga, så söker en diagnos och behandling om du upptäcker symptom.