Evb

Livmodercancer och menstruationscykeln

Förändringar i din tid eller vaginal blödning efter klimakteriet kan vara tecken på livmodercancer.

Vet du vad din menscykel brukar vilja, och du ser förändringar - men tanken på livmodercancer får inte uppstå till dig. Men om din mens är tyngre eller varar längre än vad som är vanligt för dig, eller du upplever blödningar mellan perioderna, kan din "ovanliga" period vara en röd flagga för livmodercancer.

Livmodercancer - vilket inkluderar endometriecancer - är den vanligaste reproduktiva cancer bland kvinnor. Om 40,100 kvinnor diagnostiserades med det under 2008, de flesta av dem förbi klimakteriet och över 50. Men antalet ökar hos yngre kvinnor, rapporterar Karen Lu, MD, professor i gynekologisk onkologi vid University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston.

"Om du fortfarande har perioder, vad vi ber er att titta efter är tyngre, längre, eller blödningar mellan perioderna Det finns en fin linje däremellan om det är normalt och om du behöver oroa dig för en abnormitet -. Alltid bättre att fela på sidan av försiktighet, "säger Dr Lu.

Endometriecancer: testning
Din menstruation förändringar under hela ditt liv och det kan finnas många orsaker till ovanligt tunga eller längre perioder, men det är bäst att ta reda på från din gynekolog vad de ska göra härnäst.

Det beror på när livmodercancer är fångad i ett tidigt skede, kan det behandlas framgångsrikt med kirurgi. Ett screeningtest som kallas livmodercancer provtagning, vilket kan göras på läkarens kontor eller på ett polikliniskt, kommer att låta dig veta om du har livmodercancer, säger Lu. Den livmoderslemhinnan provtagning testet analyserar celler från livmoderslemhinnan (slemhinnan i livmodern) för avvikelser.

Lu säger att det är bättre att driva din läkare att göra testet i stället för att vänta och riskera en livmodercancer diagnos i ett senare skede av sjukdomen.

Endometriecancer: riskfaktorer
Om du upplever ovanliga blödningar och har du några av de riskfaktorer för livmodercancer, bör du vara särskilt berörda, säger Lu. Riskfaktorer för att vara medveten om är:

  • Du är feta. Fetma definieras som ett body mass index (BMI) på 30 eller högre. Livmodercancer risken ökar med vikten, säger Lu, som ger vissa kvinnor en två till fem gånger högre risk för livmodercancer. Lu menar att en del av ökningen av livmodercancer diagnoser bland kvinnor före klimakteriet kan bero på att allt fler kvinnor som är feta. Fetma skapar också en ytterligare komplikation för kvinnor och deras läkare: Överviktiga kvinnor ofta har oregelbunden mens, så de kan ha svårt att skilja mellan en normal och onormal cykel.
  • Du har diabetes. Även om orsaken bakom detta samband är inte klart, kvinnor med typ 2-diabetes löper något större risk för livmodercancer, särskilt om deras blodsocker är dåligt kontrollerad.
  • Du tar vissa mediciner. Läkemedel som påverkar östrogen, såsom Nolvadex (Tamoxifen) eller hormonbehandling, särskilt användningen av östrogen utan progesteron, kan öka risken för livmodercancer.
  • Nära släktingar har haft livmodercancer. Om flera av dina släktingar har haft kolorektal cancer eller livmodercancer, kanske att föreslå Lynch syndrom, en genetisk sjukdom som ökar risken för livmodercancer, särskilt i yngre åldrar. Se till att du dela din familjs cancer historia med din läkare och be om att få testas för detta tillstånd.
  • Du trodde klimakteriet var över. Om du gick igenom klimakteriet och dina perioder slutade, men nu upplever period-liknande blödning igen, kontakta din läkare omedelbart för att prata om endometrial provtagning.

Att veta vad som är normalt - och vad som inte - för din kropp kan hjälpa dig att göra det bästa beslutet om när man ska ringa din läkare.