Evb

Bröstcancer stadier

Bröstcancer staging kan hjälpa din läkare - och du - bestämma de bästa behandlingsalternativen.

Om du har fått diagnosen bröstcancer, kommer du att genomgå en process som kallas mellanstationer för att avgöra hur mycket cancern har spridit sig i kroppen.

Bröstcancer staging hjälper läkaren avgöra de bästa behandlingsalternativen för dig. Genom att kategorisera bröstcancer, både läkare och patient är bättre på att förutsäga den mest sannolika utfallet av sjukdomen och göra behandlingen beslut bygger delvis på denna prognos.

"Anledningen till att vi har mycket formella staging system är att ha ett gemensamt språk för att jämföra ny behandling och resultat i studierna och i olika länder", säger Christy Russell, MD, docent i medicin vid Keck School of Medicine vid University of Southern California, chef för medicin vid USC / Norris Cancer Hospital, co-direktören av USC / Norris Breast Center, och en taleskvinna för den europeiska Cancer Society. "När vi gör kliniska prövningar, kräver vi kvinnor alla vara av ett visst stadium så det finns en enhetlighet [bland] kvinnorna."

Hur bröstcancer är iscensatt

Cancer sprider sig i kroppen genom lymfan systemet och genom blodet. För att avgöra hur långt din bröstcancer har spridit sig, kommer läkarna att utföra en serie tester som inkluderar:

  • Imaging. Finns ett antal särskilda röntgenstrålar som kan användas för att få en bättre känsla för omfattningen av din cancer, inklusive mammografi, ultraljud, skelettscintigrafi, datortomografi (CT) scan, magnetisk resonanstomografi (MRT) scan, och positronemissionstomografi (PET) scan. Din läkare kommer att bestämma lämpliga genomsökningar baserat på ditt tillstånd.
  • Sentinel node biopsi. Kirurgiskt avlägsnande av en del av lymfkörtlarna närmast din tumör tillåter läkare att se om bröstcancer har spridit sig till dessa körtlar. Lymfaknutpunktmedverkan tyder oftast att cancern snart kommer att flytta till avlägsna organ.
  • CT-guidad nål biopsi. Datortomografi bilder används för att vägleda en nål direkt in i ett område där cancern kan ha spridits så att ett vävnadsprov kan utvinnas. Denna Provet undersöks sedan i mikroskop för cancerceller.

Bröstcancer stadier

De stadier av bröstcancer är:

  • Stage 0. Icke-invasiv bröstcancer med inga bevis för att cancerceller har lämnat området i bröstet där de ursprungligen bildats. Det finns två undergrupper av etapp 0 bröstcancer: duktal cancer in situ (DCIS) beskriver cancerceller som finns i slemhinnan i ett bröst kanal, och lobulär cancer in situ (LCI) representerar onormala celler som finns i mjölk-producerande vävnad, eller lobules, av bröstet. DCIS kan utvecklas till invasiv cancer, men LCIS sällan gör. Som ett resultat, många läkare anser LCIS att vara en riskfaktor för cancer snarare än cancer själv. Den femåriga överlevnaden för etapp 0 bröstcancer är 100 procent.
  • Steg I invasiv bröstcancer där tumören är liten -. Mätinstrument 2 centimeter eller mindre - och inga lymfkörtlar är involverade. Den femåriga överlevnaden är 100 procent.
  • Steg II. Invasiv bröstcancer där tumören är 5 cm eller mindre och cancer kan ha spridit sig till lymfkörtlarna. Den femåriga överlevnaden är mellan 81 och 92 procent.
  • Stage III. Invasiv bröstcancer där tumören är 5 cm eller mindre och har definitivt spridit sig till närliggande lymfkörtlar, eller där tumören är någon storlek och har spridit sig till bröstkorgen eller huden. Den femåriga överlevnaden är mellan 54 och 67 procent.
  • Stage IV. Invasiv bröstcancer där cancern har spridit sig till andra organ, såsom lungor, lever, ben eller hjärna. Den femåriga överlevnaden är 20 procent.

Även om en högre bröstcancer stadium tenderar att betyda en sämre prognos, "scenen är inte den enda pusselbit när det gäller att förstå risken för att cancern kommer tillbaka och vad terapi [kan] erbjuds," Dr Russell säger. Oavsett vilket skede din bröstcancer är vid tidpunkten för diagnos, kan du och din läkare arbeta tillsammans för att utveckla den bästa bröst planen cancerbehandling som är anpassad till dig.

Återgå till bröstcancer medvetenhet.