Evb

Bekämpa tröttheten av kroniskt trötthetssyndrom

Kroniskt trötthetssyndrom är vanligtvis präglas av sömn som inte är uppfriskande och extrem trötthet dagtid. Men genom att ta kontroll över orsakerna till trötthet, kan du börja känna dig bättre.

Den dagliga trötthet som drabbar människor med kroniskt trötthetssyndrom (CFS) är en djup trötthet som påverkar deras förmåga att fungera i även små sätt. Det är inte den typ av trötthet som en lång tupplur eller en god natts sömn kommer att eliminera - behandling av kronisk trötthet tar mycket mer än så.

Effekten av kronisk trötthet symtom på sömnmönster

Kroniskt trötthetssyndrom förändrar allvarligt hur patienterna sover, och dålig sömnkvalitet är ett vanligt symptom på kronisk trötthet. Faktum är att människor som har CFS klagar ofta över att de känner sig mer utmattad och deprimerad på morgonen än de gjorde innan de gick för att sova natten innan.

Bättre sömn är en viktig komponent för att behandla kronisk trötthet på grund av sömnbrist är en betydande orsak till patienternas låg energi. Problemet är att läkare och patienter är inte säker på varför kroniskt trötthetssyndrom gör det så svårt för människor att sova bra.

"Patienter med utmattningssyndrom egentligen inte har en högre frekvens av sömnapné eller restless legs än den vanliga befolkningen. Det finns en grupp av CFS-patienter som är sömnigare när de sover än tidigare ", säger neurologen Benjamin Natelson, MD, professor vid Albert Einstein College of Medicine, skolan förknippas med Beth Israel Medical Center i New York.

I en nyligen genomförd studie, fann Dr Natelson och hans team en ledtråd till mysteriet med dålig sömn för personer med utmattningssyndrom: De tillbringar mindre tid än folk utan CFS i perioder av djup sömn som är viktiga för pigg.

Tips för bättre sömn med kronisk trötthet

"Om människor att förbättra sin sömn, deras symptom förbättras," konstaterar Natelson, men han tillägger att hur detta sker varierar för varje patient. Han föreslår försöker dessa strategier för att se om du kan få en djupare sömn:

  • Upprätta sömn rutiner. Även om du inte får sömn, kan du förbättra chanserna att sova bra genom att vara konsekvent med den tid du komma i säng och den tid du får upp.
  • Skydda ditt utrymme. Ditt sovrum bör användas för sömn och intimitet, inte fungerar, hobbies, eller sent på kvällen TV-tittande.
  • Utsätta sig för solljus. När du kommer upp, få lite solljus så snart som möjligt. Under vintermånaderna, när det är mörkt när du stiger upp på morgonen, kanske du vill investera i ett fullt spektrum ljuslåda.

Hantera dagtid trötthet

Vissa personer med CFS sova tillräckligt bra men möter dagtid trötthet, vilket gör det svårt att tänka klart och gå vidare med livet. De känner kör ned och inte varna. Medan vissa patienter kan ha nytta av medicin som kan lindra deras dagtid trötthet symptom, kan andra göra några enkla livsstilsförändringar för att hjälpa till att skära ned på trötthet.

Här finns idéer för att hantera orsakerna till trötthet:

  • Takten själv. Under dagen, oavsett om du är på jobbet, städa huset, eller ute med dina barn, lära sig att spara på energi. Människor med utmattningssyndrom upplever mer djupgående trötthet efter perioder då de har drivit sig för hårt. Bestäm vilken nivå av aktivitet du kan hantera utan att skapa mer trötthet.
  • Vila upp. Om du vet att du har några krävande dagarna kommer upp, ta det lugnt några dagar i förväg och planera för driftstopp efteråt.
  • Flytta. Om du har kronisk trötthetssyndrom, kan du inte vara upp till en kraftfull hike, men även lätt stretching tidigt på dagen kan hjälpa dig att få bättre sömn och ger dig mer energi under dagen. Planera för din mest intensiv aktivitet mer än fyra timmar innan planerad sängdags.
  • samexisterande medicinska problem diagnostiserade. Finns det en chans att du har andra behandlingsbara problem såsom sömnapné, restless legs syndrom eller depression som lägger till i dina kronisk trötthet symtom? Även om de flesta av dessa borde ha uteslutits när din kroniskt trötthetssyndrom fick diagnosen, är det ändå värt att fråga din läkare om möjligheten.
  • Tänk medicinering. Du kan dra nytta av receptbelagda läkemedel som kan minska dagtid trötthet.
  • Hantera stress. Stress är en vanlig orsak till sömnstörningar och allmän trötthet. Lär och öva tekniker stresshantering så att du kan undvika att bära dig ner med oro och bekymmer. En ny studie tyder på att CFS-patienter kan uppleva en viss oro minskning från en daglig probiotiska tillskott, men klassiska metoder såsom meditation, journalföring, och terapi kan hjälpa också.
  • Ta hand om dig själv. Att se till att du äter en varierad kost och få massor av vätskor är en viktig del av kampen mot trötthet. Arbeta med en dietist om du är orolig för att någon del av din kost kan bidra till din trötthet.

Trötthet under dagen och dålig sömn på natten är kännetecknen för CFS, men med envishet och uthållighet, kan du hitta sätt att minska trötthet.