Evb

Bättre sömn med kroniskt trötthetssyndrom

Kronisk trötthet symtom går ofta hand i hand med en brist på vilsam sömn. För att få zzz: s du behöver, prova dessa nattsömn strategier - och börja utvilad under dagen.

Många människor med kroniskt trötthetssyndrom (CFS) kan inte sova lugnt. "Vi vet inte varför det är," säger Peter Rowe, MD, chef för Chronic Fatigue kliniken vid Johns Hopkins Barnens Center i Baltimore, "men många människor med kronisk trötthet, trots att ben trötta under dagen, kommer ha en explosion av intellektuell energi på natten och lider av sömnlöshet. Trots att de är mycket trött och vill somna, de har svårt att göra det. "Att få den sömn du behöver när du har kronisk trötthet är tufft.

Vissa kroniska trötthet symtom kan leda direkt till sömnstörning frågor. Personer med kroniskt trötthetssyndrom kan uppleva kronisk smärta som blir mer märkbara när de ligger ner, därmed orsakar sömnlöshet och brist på sömn, tillägger Dr Rowe.

Vad du kan göra för att sova gott med kronisk trötthet

Prova dessa strategier för att förbättra din förmåga att sova om du har kroniskt trötthetssyndrom:

  • Håll dig till ett schema. Ställa in alarmet så att du får upp varje morgon vid samma tid, även på helger och helgdagar, oavsett om du känner dig utvilad eller inte. Detta kommer att hjälpa dig att få sova lättare på natten. Att bo i samklang med kroppens naturliga, eller dygnsrytm, kan rytm avvärja sömnlöshet.
  • Varva ner innan läggdags. "Kom i en lugn situation. Stäng av TV: n, Facebook, datorn väl innan du går till sängs, "Rowe råder. Se till att ditt sovrum är tyst och mörkt, vilket kommer att uppmuntra både din kropp och själ att slappna av.
  • Håll ditt sovrum till en behaglig temperatur Det betyder inte för varmt, inte för kallt -. Och se till att du har mysiga lakan för att hjälpa dig att sova.
  • Få en bra madrass. Din madrass bör ge adekvat stöd. "Du vill ha en anständig madrass och inte en gammal saggy en," Rowe säger.
  • Undvik stimulantia. Stimulantia inkluderar alkohol, koffein och tobak, och du bör inte ha dem i flera timmar innan läggdags. Naturligtvis bör tobak undvikas när som helst på dagen med tanke på alla dess negativa hälsoeffekter. Vissa personer kan också hända att det hjälper att sluta dricka alla drycker några timmar innan läggdags så att de inte behöver gå upp för att gå på toaletten.
  • Vänta inte för evigt för att somna. Om 15 eller 20 minuter passerar, och du har inte somnat, gå upp och engagera sig i en lugn aktivitet. Återvänd till sovrummet när du känner dig sömnig igen.
  • Undvik att ta tupplurar. Motstå frestelsen att sträcka ut på soffan, särskilt nära sänggåendet eftersom tupplurar kan störa kvaliteten på din sömn senare på natten. Om du måste ta en tupplur under dagen, hålla det kort - 20 minuter eller så.
  • Hantera aktiviteter inklusive träning. Veta när man ska flytta, vet när man ska vila. Att vara stillasittande är inte bra för kroppen och kan leda till sömnlöshet. Ändå utövar kan för nära sänggåendet du känner dig fast och orsaka en sömnstörning som väl. Balans är nyckeln här.

Mediciner som kan hjälpa dig att sova

Sömn mediciner mot sömnlöshet anses ofta kontroversiella. "Läkare varierar på deras vilja att använda dem," Rowe säger. Problemet är att sporadisk användning av sömn mediciner faktiskt kan maskera en underliggande sömnstörningar och göra det svårt för läkarna att bedöma. Ironiskt nog kan sömn mediciner själva orsakar ytterligare sömnproblem.

Om din läkare kommer att förskriva sömn medicin, bör du först diskutera din detaljerade sömn historia. Dina särskilda symtom och vanor sömn hjälper guide som medicin läkaren väljer för dig. Om du får medicin för dina sömnstörningar, börjar med den lägsta dosen möjligt. Har din läkare ökar det bara om att dosen är ineffektivt.

Rowe tillägger att medan de flesta sömn mediciner är av recept, kan patienter prova over-the-counter sömn stöd, antihistaminer, eller naturläkemedel. Örtteer eller varma drycker kan vara insomingsmedel i CFS patienter med lindriga sömnbesvär, konstaterar han. Kom dock ihåg att även "naturliga" botemedel och teer kan få oavsedda bieffekter, så se till att köra dem med din läkare innan du använder dem.

Sömnstörningar och sömnlöshet kan förvärra andra kroniska trötthet symptom, inklusive ledvärk, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Det är därför mycket viktigt att du diskuterar din sömn problem med din läkare så att du kan få den bästa behandlingen som möjligt för din CFS - och börja sova gott igen.