Evb

Behandla epilepsi

Nästa steg efter diagnosen epilepsi är att besluta om en behandling - lyckligtvis, det finns en mängd olika alternativ nu tillgänglig.

Det är goda nyheter för personer med epilepsi: Behandlingsalternativ har förbättrats dramatiskt under det senaste decenniet. Även om det finns fortfarande inget botemedel, kan epilepsi vanligen hanteras ganska väl med rätt behandling, som nu kan inkludera antiepileptiska läkemedel, kirurgi och vagusnerven stimulator terapi. Att förstå alla dessa alternativ kan hjälpa dig att tala sakkunnigt med din läkare om att hitta rätt behandling plan för att hantera din situation mest effektivt.

Epilepsi mediciner
Antiepileptiska läkemedel är oftast den första försvarslinjen i behandling av epilepsi, eftersom 70 procent till 75 procent av de med epilepsi svarar bra på läkemedelsbehandling. Under de senaste 15 åren, har minst ett dussin nya läkemedel kom ut på marknaden och fler är på gång, vilket ger läkarna fler alternativ än någonsin. Det finns nu mer än 20 olika typer av beslag läkemedel på marknaden.

Men tyvärr, många människor med obehagliga epilepsi upplever biverkningar av sina mediciner - yrsel, dåsighet, viktökning eller förlust, och / eller huvudvärk - men tror att de måste stå ut med dem för att hålla anfallen borta. I själva verket kan ett annat läkemedel vara en bättre lösning för dem. "Det verkliga målet är att få människor att bli både anfall-och biverkning-fri, vilket är varför alla behöver kommunicera med sin läkare om de ska ha några biverkningar", säger Georgia Montouris, MD, biträdande professor i neurologi vid Boston University School of Medicine och chef för epilepsi tjänster vid Boston Medical Center.

Resterande 20 procent till 25 procent av personer med epilepsi antingen inte tolererar medicinering eller inte svara på aktuella mediciner, så de fortsätter att ha anfall. Undersökande kliniska läkemedelsprövningar kan erbjuda nya alternativ till dessa individer. Och de kan också vara kandidater för kirurgi eller andra typer av terapi.

VNS terapi för epilepsi
Med vagusnerven stimulator terapi, är en pacemaker-liknande generator implanterad under huden, oftast på bröstet. Därefter är en elektrisk tråd ansluten mellan generatorn och vagusnerven i sidan av halsen. Elektriska signaler sänds från generatorn till vagusnerven och sedan vidare till hjärnan för att blockera den typ av cerebral aktivitet som utlöser kramper. Medan VNS har visat sig vara effektiva för att minska antalet anfall en person har, det sannolikt inte kommer att stoppa anfall helt. VNS typiskt provat när andra typer av behandlingar har visat sig verkningslösa.

Kirurgi för epilepsi
Kirurgi är också ett alternativ, även om bara en liten andel av de personer som inte svarar på mediciner faktiskt kvalificera sig för det. "Problemet är att du måste kunna identifiera den del av hjärnan där anfall är ursprungsvaror och sedan ta bort det avsnittet utan att orsaka talsvårigheter, förlamning eller andra komplikationer - varav ingen är lätt," förklarar Ilo E. Leppik, MD, adjungerad professor i neurologi vid University of Minnesota i Minneapolis, chef för forskning vid MINCEP Epilepsi Care i Minneapolis, och författare av epilepsi (Demos Medical Publishing, 2006).

Deep brain stimulation för epilepsi
Slutligen, det finns en experimentell behandling som kallas deep brain stimulation som just nu testas. I denna terapi, snarare än att ansluta till hjärnan via vagusnerven som VNS terapi gör, är en elektrod implanteras i hjärnan själv och stimulerar hjärnceller direkt, säger Dr Leppik. Denna behandling skulle dock sannolikt reserveras för personer som är resistenta mot medicinering och som kanske inte har haft framgång med VNS terapi. Även denna teknik har godkänts för Parkinsons sjukdom och verkar vara säker och effektiv i kliniska prövningar, är deep brain stimulation fortfarande flera år bort från att ha erhållit godkännande från Food and Drug Administration för epilepsi.