Evb

Varför det är svårt att definiera fibromyalgi

Fibromyalgi har förbryllat läkare och patienter

Fibromyalgi har förbryllat läkare och patienter. En del av orsaken är att det finns ingen definitiv test för att bekräfta en diagnos, men också eftersom symtomen är så omfattande. Antalet symptom, i vilken grad de kan kännas, det faktum att inte alla personer med fibromyalgi har samma symptom eller känner dem med samma svårighetsgrad, alla gör det mycket svårt att definiera fibromyalgi.

Jag har svårt att skilja huruvida ett symtom är av fibromyalgi eller om jag har gått odiagnostiserade med något annat. Eller om det är en bieffekt av vissa mediciner. Eller om jag helt enkelt har ännu en sjukdom eller syndrom för att lägga till i listan. Och vissa symptom är små, medan andra står i centrum. Att försöka förklara detta för någon annan är nära omöjligt.

Jag är säker på fibromyalgi inte är en ny sjukdom

Jag är säker på fibromyalgi är inte en ny sjukdom, har det gått bara obemärkt i det medicinska samfundet. Det är nu ökar mycket erkännande men det är fortfarande en förbryllande och förvirrande sjukdom. Men försök att ha den dumma sjukdomen och samtidigt försöka förstå det. Min hjärna har redan svårt att arbeta på grund av förvirring och väl kallas "fibro-dimma". Och ärligt talat jag är för utmattad för att försöka förstå det, än mindre definiera det.

De flesta människor förklarar fibromyalgi som "utbredd smärta och trötthet"

De flesta människor förklarar fibromyalgi som "utbredd smärta och trötthet". Men det är bara toppen av isberget. Ett isberg som kunde sjunka Titanic några gånger. Det är definitivt "utbredd smärta och trötthet", men det är depression, ångest, domningar, stickningar, muskelryckningar och ryck, ansikts smärta (som är en helt annan division av smärta), Raynauds, förvirring, minnesförlust, muskelsvaghet, sova störningar, huvudvärk, illamående, yrsel, synproblem, viktökning, stelhet, hudproblem, känsligheter temperatur, känslighet kemiska, känsligheter lukt, svårt att andas, urinvägsproblem, ljuskänslighet, bröstsmärtor... Jag tycker listan är oändlig. I grunden är det som om kroppen är helt stänga, utan att det faktiskt gör det.

En annan anledning är det svårt att definiera fibromyalgi är därför att så många av de symptom speglar andra sjukdomar. Inte bara det speglar andra sjukdomar, speglar det andra sjukdomar som också är svårt att definiera. Exakt hur långt har kommit medicin, ändå? Det skulle anstå det medicinska samfundet att ta reda på vad de kan om fibromyalgi eftersom även om det inte är en livshotande sjukdom, är det en försvagande en. Och jag antar att det kostar nationen en vacker slant.

Det kan vara bra att känna till symtomen

Det kan vara bra att känna till symtomen. Jag har upplevt muskel ryck oftare och det gällde mig. Tills jag läste det är också ansluten till fibromyalgi. Men att känna till symtomen kan vara ett hinder också. Det är som att läsa biverkningar av en medicin, du börjar tänka att du har dem, oavsett om du gör eller inte. Så det är alltid bäst att inte läsa biverkningarna om du börjar uppleva något utöver det vanliga.

Definiera fibromyalgi är en svår uppgift

Definiera fibromyalgi är en svår uppgift, för oss och för läkarna. Men bara för att det kan vara svårt att definiera, vara öppen om dina symtom med din läkare. Om våra läkare inte hör av oss, hur kan vi annars hjälpa dem att identifiera den sanna definitionen av fibromyalgi?