Evb

Vad du kan göra för att förebygga tjocktarmscancer

Ta en tvådelad strategi för att bekämpa koloncancer: få regelbundna koloskopi filmvisningar för att upptäcka tjocktarmscancer tidigt, och följa viktiga vanor som kan hjälpa till att minska din risk att få det i första hand.

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna - och en av de mest förebyggbara, om precancerösa polyper upptäcks tidigt. Men liksom andra former av cancer, kan tjocktarmscancer vara dödlig om den inte upptäcks förrän senare skeden. Tjocktarmscancer är den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i Europa.

Denna typ av cancer är också känd som kolorektal cancer, en term som används för att beskriva cancer i tjocktarmen eller ändtarmen (de sista sex inches i mag-tarmkanalen innan analöppningen). Tjocktarmscancer uppstår när en tillväxt i slemhinnan i tjocktarmen eller ändtarmen blir elakartade.

"Lyckligtvis, kallas ett urvalsförfarande koloskopi tillåter oss att upptäcka cancer i ett tidigare skede", säger Benjamin Lebwohl, MD, en gastroenterolog vid ColumbiaDoctors Eastside i New York. "Ännu viktigare, gör det oss att förebygga cancer genom att upptäcka och ta bort precancerösa polyper under förfarandet."

En koloskopi kan din läkare undersöka din kolon genom en lång, flexibel, tända röret kallas colonoscope. En videokamera på änden av colonoscope projicerar bilder på en skärm. Om läkaren ser polyper, kan han ta bort dem med ett instrument som förs genom colonoscope. De polyper som tas bort skickas sedan till ett laboratorium där patologer avgöra om de är godartade, precancerösa, eller cancer. En koloskopi tar ca 30 minuter, under vilken du är drogad men vaken.

"Vi rekommenderar att screening koloskopi göras med början vid 50 för folk på den genomsnittliga risken för tjocktarmscancer," Dr Lebwohl säger. "Det finns vissa människor som ska kontrolleras vid en tidigare ålder -. Sådana med en familjehistoria av tjocktarmscancer, de med inflammatorisk tarmsjukdom, och de med symtom tjocktarmscancer såsom blödning eller anemi"

Andra sätt att upptäcka tjocktarmscancer

Det finns andra screeningsmetoder finns för att upptäcka koloncancer. De innefattar:

  • Flexibel sigmoidoskopi. "Detta liknar en koloskopi förutom att endast den nedre halvan av tjocktarmen är besiktigad," Lebwohl säger. Preparatet får inte vara så inblandad, men proceduren är förmodligen inte lika effektivt som koloskopi eftersom sigmoidoskop är inte så lång och det undersöker endast hälften av tjocktarmen.
  • Pall tester. Pall tester kan upptäcka mikroskopiska mängder blod, vilket kan vara ett tecken på tjocktarmscancer. Dessa tester kan göras hemma, men för att vara effektiva måste de utföras regelbundet, vanligen en gång om året. Ett positivt resultat betyder att du måste ha en koloskopi.
  • CT kolografi. Här "virtuell koloskopi" innebär att man använder röntgenteknik att inspektera tjocktarmen. "Det här är en lovande teknik, men är troligen mindre effektivt än koloskopi på att upptäcka små polyper," Lebwohl säger. Dessutom innebär ett positivt resultat måste du ha en koloskopi.

Relaterat: är tjocktarmscancer genetisk testning behövs?

Förhindra koloncancer

Livsstilsförändringar kan hjälpa till att förebygga tjocktarmscancer. De viktigaste valen är:

  • Rök inte. "Även om vi oftast tänker på rökning som skadar hjärtat och lungorna, rökning ökar risken att utveckla tjocktarmscancer och dö av det," Lebwohl säger. Att sluta röka kan minska risken med den för icke-rökare befolkningen över tiden.
  • Vara fysiskt aktiv. Individer som är vältränad har en 25-procent lägre risk för kolorektal cancer jämfört med dem med en stillasittande livsstil, säger Lebwohl.
  • Ät en sund och balanserad kost. En kost rik på frukt och grönsaker förefaller minska risken för tjocktarmscancer med ungefär hälften jämfört med en kost med brist på råvaror. Korsblommiga grönsaker som kål, broccoli, blomkål och brysselkål är särskilt gynnsam. Minska mängden av rött kött i din kost, och skära ner på kött som tillagas vid höga temperaturer - till exempel stekt, grillad och stekt kött - eftersom dessa kan öka risken för kolon och rektal cancer.
  • Ta dagliga NSAID. Låga dagliga doser av acetylsalicylsyra eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan minska risken tjocktarmscancer, men du bör tala med din läkare först för att avgöra om detta är en bra strategi för dig.
  • Ignorera inte några symptom. Colon cancer symtom är röda, svarta eller mycket mörkt blod i avföringen, en förändring i din avföring (inklusive förändring i form av avföring), obehag vid att ha en avföring, kramper i nedre delen av magen, ofta gas smärtor, förlora vikt utan att banta, och ständig trötthet. Se din läkare om du upplever något av dessa symtom i mer än ett par dagar.
  • Känn din sjukdomshistoria. Du är en ökad risk för kolorektal cancer om du har en historia av koloncancer eller precancerösa polyper. Andra faktorer som ökar risken inkluderar en familjehistoria av en eller flera föräldrar, syskon eller barn med kolorektal cancer eller precancerösa polyper, en familjehistoria av flera cancerformer där livmodern, äggstockarna, brösten, och andra organ, samt en personlig historia inflammatorisk tarmsjukdom, såsom ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

Tala med din läkare om lämplig tidsplan för din kolon visningar baserat på din sjukdomshistoria. Du kan förebygga tjocktarmscancer genom att ha regelbundna hälsokontroller, efter sunda levnadsvanor, och omedelbart utreda eventuella kolon tecken cancer varning.