Evb

Vad att äta när du har diarré

Vissa livsmedel kan orsaka diarré medan andra kan hålla dig näring utan försvårande symtom medan du återhämtar. Vet vad du ska äta och dricka för att få igenom en släng av diarré.

Att ha diarré ibland är inget att oroa sig för. Diarré orsaker kan vara allt från en maginfluensa till en måltid eller bara en ingrediens du åt som inte håller med dig. Eftersom vissa livsmedel kan förvärra symtomen, för att börja må bättre måste du veta vad man ska äta när du har diarré - och vad man inte ska äta.

Du bör äta vanlig, enkel mat för diarré, särskilt under de första 24 timmarna, säger Peter Higgins, MD, PhD, biträdande professor i gastroenterologi vid institutionen för invärtesmedicin vid University of Michigan Health System i Ann Arbor. "Det är bäst att äta tjockare, intetsägande livsmedel, bland annat havregryn, bananer, vanligt ris, och äppelmos", säger han.

Andra intetsägande mat som du kommer att tolerera inkluderar:

 • Kokt potatis
 • Toast
 • Plain crackers såsom saltines
 • Saltkringlor
 • Bakad kyckling utan skinn eller fett

Dessutom visar forskning att livsmedel med probiotika - som ofta kallas "goda" bakterier - kan förkorta en släng av diarré. Probiotika har blivit mycket populära och finns i ett antal-livsmedel inklusive yoghurt.

Livsmedel för att undvika

Lika viktigt som det är att veta vad man ska äta när du har diarré, är det lika viktigt att veta vad man inte ska äta. Vissa livsmedel kan resa genom dina tarmar mycket snabbt och förvärra ditt tillstånd, eller förvärra diarré på andra sätt.

Undvik dessa livsmedel för diarré lättnad:

 • Feta livsmedel. Dessa inkluderar stekt mat och livsmedel som är fet eller täckt i sås, vilket kan göra diarré värre.
 • Mjölk, smör, glass och ost. Även om din diarré inte orsakas av laktosintolerans (svårigheter att bearbeta sockret laktos, som finns i mejeriprodukter), hålla sig borta från dessa livsmedel under en dust med diarré. Du kan tillfälligt vara känslig för mejeriprodukter, även om du brukar ha några problem med dem. Probiotiska-rika yoghurt kan vara ett undantag till denna regel.
 • Alkohol och koffein drycker. När du har diarré, du vill undvika mat och dryck som gör att du förlorar vätska. Alkohol och koffein kan fungera som diuretika, vilket innebär att de torkar ut, och bör undvikas, säger Dr Higgins.
 • Sorbitol och andra artificiella sötningsmedel. Vissa människor tycker att konstgjorda sötningsmedel har en laxerande effekt på deras matsmältningssystem. Om du har diarré, är det bäst att undvika sockerfritt godis och tuggummi, diet läsk, och substitut socker.
 • Livsmedel som orsakar överflödig gas. Det är viktigt att du äter rikligt med frukt och grönsaker varje dag. Men när diarré strejker, du vill undvika val som sannolikt kommer att öka intestinal gas, såsom kål, bönor, broccoli och blomkål, tills du känner dig bättre.
 • Livsmedel som kan smittat. Håll dig borta från livsmedel som kan ha misskötts, inklusive livsmedel som har varit ur kylskåpet för länge eller förvarats felaktigt. Rått kött eller fisk kan vara problematiskt, alltför. Följ det gamla uttrycket, "när du är osäker, kasta ut," och du kan spara lite magbesvär.

Andra diarré strategier

En av de mer allvarliga komplikationer av diarré är uttorkning. När du har diarré under en längre tid, vidta åtgärder för att undvika att bli uttorkad, säger Higgins. "Leta efter vätskor med socker och salt", säger han. "Pedialyte eller full-salt soppor fungerar bra."

Att stanna hydratiserade, bör du konsumerar tillräckligt med vätska så att du gör massor av klar urin. "Om din urin är inte klart, eller om du inte gör mycket urin, är du inte dricker tillräckligt," Higgins säger.

I termer av diarré behandling, Higgins säger, om du inte har en infektion och inte ser blod, kan du ta over-the-counter loperamid (t.ex. Imodium, Kaopectate Caplet och Maalox mot diarré) att bromsa tarmrörelserna. Denna typ av läkemedel bör endast tas för en dag eller två.

Om kost och enkla lösningar fungerar inte och om symtomen kvarstår i mer än några dagar och inkluderar blödningar, gas och uppblåsthet, bör du kontakta din läkare. Din läkare kan avgöra om din diarré orsakas av ett mer allvarligt tillstånd, och kan rekommendera behandling.

Återgå till Digestive hälsomedvetande centrum.