Evb

Fakta om diarré

Denna mag tillstånd drabbar nästan alla, men kan vara farligt för små barn.

Vårt matsmältningssystem är mycket känsliga för förändringar i kost och livsstil. Presentera obekanta ämnen i kroppen, bland annat virus och bakterier, kan resultera i ett antal mag hälsofrågor som kräkningar, förstoppning, magkramper, och ofta, diarré.


Har matsmältningsproblem? Hitta en gastroenterolog nära dig.

Vad är diarré?

Diarré kännetecknas av lös, vattnig avföring som sker snarast och ofta - minst tre gånger om dagen. Det är också ofta förknippade med magen smärta, kramper, illamående, gas och uppblåsthet.

Diarré som bara varar några dagar kallas akut diarré. Kronisk diarré, å andra sidan, kan pågå i veckor eller månader, vilket leder till allvarliga hälsoproblem komplikationer som måste åtgärdas.

Diarré är mycket vanliga. Nästan alla amerikanska vuxna kommer att behandla episoder av diarré cirka fyra gånger per år. Barn är ännu mer mottagliga för diarré, och de flesta barn kommer att uppleva cirka 10 anfall av diarré när de är 5 år gamla.

Många saker kan utlösa diarré, inklusive:

  • Virala, bakteriella, eller parasitinfektion
  • Biverkning av medicinering
  • Intestinal störningar, såsom celiaki, Crohns sjukdom, och colon irritabile (IBS)
  • Allergi eller intolerans mot livsmedel (som mejeriprodukter)

Vad kan jag göra åt diarré?

Om du upplever en snabb släng av diarré, det är nog inte mycket att du kan eller bör göra medan du väntar på din matsmältningssystemet för att återgå till det normala. Även over-the-counter anti-diarré mediciner kan göra vissa infektioner värre och störa kroppens egna metoder för att hantera diarré. Medan du väntar på diarré avta, bör du:

  • Drick mycket vätska (inklusive vatten, buljong, fruktjuicer och sportdrycker)
  • Håll dig borta från mejeriprodukter
  • Undvik fet, fet mat
  • Eliminera koffein
  • Styra klart på sockerhaltiga livsmedel och drycker

Håll dig till milda livsmedel som inte kommer att förvärra din mage, som kex, bananer, rostat bröd, klara soppor buljong, och okryddad ris. Bakat, skinn kyckling och vanlig kokt potatis är också oftast okej att äta. Om du märker att en viss mat verkar förvärra din diarré, undvika det och tala med din läkare.

När ska diarré behandlas?

Generellt kommer akuta fall av diarré klara upp utan behandling. Men, är det viktigt att dricka mycket vätska eftersom även korta fall av diarré kan leda till djupgående uttorkning. Personer med kronisk diarré är också i riskzonen för undernäring eftersom kroppen blir oförmögen att absorbera mat ordentligt. Efter testa din avföring för bakterier, virus och parasiter, kan din läkare ordinera ett antibiotikum för att ta itu med vad som orsakar din diarré om det inte går bort på egen hand i ett par dagar.

Kronisk diarré, som varar längre än två veckor, bör utvärderas och behandlas av en läkare. Diarré som varar i flera veckor ökar dramatiskt risken för uttorkning. I vissa svåra fall kan personer med kronisk diarré måste ta emot vätska och näringsämnen från IV tills deras diarré är under kontroll.

Inte överraskande, kan diarrén vara särskilt allvarligt för barn, eftersom de tenderar att bli uttorkad snabbare än vuxna. Tveka inte att ringa din barnläkare om ditt barn upplever ihållande diarré eller verkar uttorkad. Tecken på uttorkning är torra läppar och mun, ögon som verkar insjunkna, minskad eller mörk urinering, och trötthet.

Diarré kan vara ganska obekvämt, men det är vanligtvis inte en indikation på ett allvarligt hälsoproblem. Men om du får diarré som varar i flera dagar eller om din diarré åtföljs av intensiv buksmärta, feber eller uttorkning, kontakta din läkare.