Evb

Utveckla en återhämtning och wellness livsstil hemma

Varje aspekt av ditt liv - den plats du bor, de människor du lever med, dina vänner och bekanta, de saker du gör eller inte gör, de saker du äger, ditt arbete, även saker som husdjur, musik och färg påverkar hur du känner. Om du är orolig för din mentala hälsa eller kvaliteten på ditt liv, kan du göra många saker och göra förändringar i ditt liv som hjälper dig att må mycket bättre.

Home Det utrymme där du bor

Hem
Det utrymme där du bor - ditt hem - kan påverka hur du mår. Kanske du behöver för att göra några förändringar i ditt vardagsrum eller boendeformer eller hitta en annan plats att kalla hem. Följande frågor kan hjälpa dig att avgöra om du behöver göra några ändringar i livsrum.

 1. Ser du fram emot att gå hem och du känner dig bekväm i ditt hem?
  • Om inte, varför inte? Till exempel kanske du inte gillar ditt vardagsrum eftersom det är rörigt och stökigt. Eller det kan vara alltför bullriga. Vad skulle du ändra om ditt hem som skulle göra du vill gå dit och känna sig bekväm där?
 2. Vill du känna dig trygg och säker när du är hemma?
  • Om inte, varför inte? Vad kan du göra som skulle få dig att känna dig trygg och säker när du är hemma (till exempel, få nya lås, flytta till en säkrare stadsdel)?
 3. Du förtjänar privat utrymme i ditt eget hem för dina egna saker, en plats där du kan gå och vet att du inte blir störd. Har du privat utrymme i ditt hem som andras respekt?
  • Om inte, varför inte? Vad kan du göra för att ha privat utrymme i ditt hem som är respekterad av andra (till exempel samarbeta med de människor du lever ordna privat utrymme för alla, dela ut en del av ett rum med möbler och gör det ditt space)?
 4. De personer som du lever med ska behandla dig väl och hjälpa dig att må bättre. Du ska vara ett stöd för varandra. Om du bor med andra, de behandlar dig väl och hjälpa dig att må bättre?
  • Om inte, varför inte? Vad kan du göra det de människor du lever med behandla dig väl och hjälpa dig att må bättre (till exempel, diskutera det med dem, berätta för dem hur du vill och behöver behandlas, flytta ut, be andra att flytta)?
 5. Du kan behöva tillgång till vårdgivare och andra tjänster som är nödvändiga för återhämtning och välbefinnande. Är ditt hem lättillgängliga för dessa tjänster?
  • Om inte, varför inte? Vad kan du göra för att göra det lättare för dig att få tillgång till nödvändiga tjänster (till exempel, flytta, ta allmänna kommunikationer, lära sig att köra bil, få en bil, bilpool med andra)?
 6. En del människor föredrar att bo i staden eller i en stadsdel, medan andra inte är bekväma om de inte lever i ett landsbygdsområde. I vilken typ av område skulle du föredra att leva?
  • Om du inte bor i ett sådant område nu, hur kan du få det att hända?
 7. Vissa bostäder kräver massor av underhåll medan andra praktiskt ta hand om sig själva. Om ditt hem kräver mycket underhåll, kan det vara svårt för dig att hålla dig när du har en hård tid. Stressen av att inte ta hand om saker som behöver åtgärdas kan orsaka eller förvärra svåra symtom.
  • Är ditt hem är lätt att ta hand om? Om inte, varför inte? Vad kan du göra för att lösa detta problem (till exempel flytta, anlita någon att göra en del av underhållet, be om hjälp från familjemedlemmar eller vänner, handel aktiviteter med andra)?