Evb

Uppskattande andel kroppsfett

Det finns ett antal sätt att uppskatta hur många procent av din vikt är fett. Men att mäta kroppsfett inte görs rutinmässigt, eftersom alla dessa metoder har fördelar och nackdelar samt felmarginaler.

Det enklaste och mest populära metoderna för kroppsfett testning är inte lika exakt som andra, dyrare metoder. De mest populära metoderna är:

  • Hudveckstjocklek. Ett instrument som kallas en tjocklek används för att mäta tjockleken på fettet vid ett eller flera ställen på kroppen. Mätning hudveckets tjocklek ger en rimlig uppskattning av kroppsfett sammansättning, särskilt om mätningar från flera platser. Men resultaten kan variera när olika människor göra de mätningar eller om personen mätningarna inte är välutbildade.
  • Bioelektrisk impedans. En liten elektrisk ström passerar genom kroppen, så att den elektriska resistansen hos kroppen som skall mätas. Bioimpedansmätning mätning av kroppsfett är baserad på principen att muskelmassa leder ström bättre än fett kroppsmassa. Tillsammans med det elektriska motståndet är din längd och vikt används för att beräkna din procent av kroppsfett. Det finns vissa enheter, även skalor kroppsfett, som du kan köpa för att beräkna din andel kroppsfett med hjälp av denna metod. Resultaten kan variera beroende på hur mycket vatten som finns i din kropp och där elektroderna är placerade.

Andra är mer precisa metoder för att beräkna kroppsfett oftast bara vid universitet och forskningsanläggningar. De innefattar:

  • Underwater vägning. Detta kallas också hydrodensitometry och är baserad på principen att fettvävnaden är mindre tät än muskler och ben.
  • DEXA, eller dual-energy x-ray absorptiometry. Detta är en typ av röntgen som kan berätta hur mycket fettvävnad du har och var den är.

Experter olika åsikter om vad som är en hälsosam andel kroppsfett. I allmänhet är 10% till 25% kroppsfett anses friska i en vuxen människa, och 18% till 32% kroppsfett anses hälsosamt för en vuxen kvinna. Över eller under denna nivå brukar anses ohälsosamt.

Andel kroppsfett varierar mellan olika befolkningsgrupper. Din ålder, kön och aktivitetsnivå kommer också att påverka din andel kroppsfett. Till exempel, uthållighet löpare har mindre kroppsfett än simmare. Människor som bor nära nord eller sydpolen har i allmänhet mer kroppsfett än de som bor i mer moderata temperaturzoner.

Kom ihåg att andelen kroppsfett, i sig, inte berätta om en person är hälsosam eller ohälsosam.