Evb

Styra högt blodsocker

Hyperglykemi har få, om några, symptom, men kan orsaka stora skador.

Högt blodsocker är kännetecknande för både typ 1 och typ 2 diabetes. För personer med typ 1-diabetes, uppstår hyperglykemi (högt blodsocker) när du inte har tillräckligt med insulin för att kontrollera blodsockernivån. Om du testar ditt blodsocker och tycker att det är 180 eller högre, har du hyperglykemi.

Diabetes: vad som orsakar högt blodsocker

Några enkla orsaker kan stå för ditt blodsocker blir för högt:

  • Du inte ta din medicin när du skulle.
  • Du är inte utövar tillräckligt.
  • Du åt för mycket.
  • Du är sjuk eller stressad.

Ibland, högt blodsocker resultat från en interaktion mellan läkemedel, så se till att din läkare vet om alla eventuella mediciner du tar för att undvika denna typ av konflikt.

Diabetes: Högt blodsocker symptom

Även en liten ökning av blodsocker under en lång tid resulterar i skador på kroppen. Okontrollerat högt blodsocker ökar risken för skador på njurarna, ögon, nerver och blodkärl.

De flesta människor kan inte säga när deras blodsocker är högt bara baserat på hur de mår. Men, kan du uppleva några symtom.

"Symptom som de flesta människor rapporterar känner dig törstig, kissar mycket, muntorrhet, torr hud, trötthet, suddig syn, långsamt läkande nedskärningar eller sår, mer frekventa hudinfektioner, och hos kvinnor en hel del svampinfektioner. För personer med typ 1-diabetes, skulle oförklarlig viktnedgång vara en följd av förhöjt blodsocker, "säger Suzanne Ghiloni, RN, en diabetes utbildare vid Joslin Diabetes Center vid Harvard University i Boston.

Diabetes: övervakning är svaret

Vad allt detta betyder är att du regelbundet måste kontrollera dina blodsockernivåer.

"Det är något vi försöker relatera till patienterna, att blod glukos övervakning är mycket viktigt eftersom du kan lätt missa högt blodsocker," säger Ghiloni. "De har gjort studier som visar att människor är inte särskilt bra på att gissa deras blodsockernivåer."

Att hålla koll på ditt blodsocker hela dagen hjälper dig att ta reda på om det finns vissa tider när ditt blodsocker tenderar att vara hög. Du kan behöva ändra din medicinering (med din läkares hjälp) eller göra ändringar i din måltid plan eller fysisk aktivitet schema.

Diabetes: hantering av högt blodsocker

Det mest uppenbara sättet att rätta till högt blodsocker är med insulin. Du bör tala med din läkare om vilken typ av insulin för att ta och hur mycket man ska ta för att få ned höga blodsockernivåer, råder Ghiloni.

Men om du håller koll och upptäcker att du alltid visar höga blodsockernivåer vid vissa punkter under dagen, kommer du och din diabetes vårdteam måste göra en del problemlösning för att ta reda på vad som orsakar hyperglykemi. Några frågor du bör ställas:

  • Tar du ditt insulin?
  • Tar du rätt mängd?
  • Vill du ha högt blodsocker på morgonen efter en fettrik måltid eller efter ett mellanmål kvällen innan?

"Om vi ​​inte kan hitta en anledning, då vi talar om att ändra insulin", förklarar Ghiloni.

Testa ditt blodsocker flera gånger om dagen hjälper dig att hålla ditt blodsocker under kontroll. Din läkare kommer att kunna spåra din framgång med HbA1c blodprov, vilket ger ett mått på genomsnittlig blodsockerkontroll under loppet av tre månader. Personer med diabetes bör sträva efter att hålla sina HbA1c under 7 procent.

Genom att regelbundet övervaka ditt blodsocker, kommer du att kunna förebygga och kontrollera hyperglykemi.