Evb

Strategier för att hantera en Alzheimers patient som vandrar

Vidta försiktighetsåtgärder, i vetskap om triggers, och planera framåt kan alla hjälpa till att skydda och hämta en älskad som vandrar iväg.

Wandering är ett vanligt symptom på Alzheimers sjukdom. Tre av fem personer med Alzheimers kommer att vandra under sjukdomsförloppet. Ibland strövar omkring på gatorna med ett specifikt syfte eller mål i åtanke: De kan gå förlorad i ett barndomsminne eller försöker utföra ett jobb som de brukade ha. Eller kanske de söker efter något de inte kan hitta, eller försöker att återgå till någon halv ihågkommen plats.

Tyvärr är detta visst symptom av Alzheimers särskilt farligt - det kan även vara livshotande. Färre än fyra av 100 vuxna med minnesstörningar som vandra hemifrån kan återvända utan assistans. "Om den inte hittas inom de första 24 timmarna, kommer hälften upplever allvarlig skada eller död," säger Peter Reed, PhD, senior chef för program för Alzheimers Association.

Alzheimers sjukdom: när vandrade händer
Alla patienter med Alzheimers sjukdom löper risk för vandrande, men att veta triggers för vandrande episoder i din älskade kan hjälpa till att skydda honom eller henne från att komma in i en farlig situation.

En mängd olika faktorer kan utlösa vandrade i Alzheimers tålmodig, men det är mer sannolikt att hända om din älskade:
 • Är rastlös, pacing, eller gör repetitiva rörelser
 • Har svårt att hitta kända platser som badrum eller kök
 • Försöker utreda var bekanta människor är
 • Verkar vara att utföra en hobby eller syssla, men får ingenting gjort
 • Blir förlorad eller förvirrad i en ny miljö
 • Försök att gå till jobbet eller fullgöra någon annan tidigare skyldighet
 • Vill "gå hem", även om de redan är

I vissa fall kanske det inte ens finnas några tydliga tecken på att en vandrande episod är nära förestående. Sue Shipper, bosatt i Hobe Sound, säger Fla. maken Robert hade aldrig vandrade i alla de åren av hans Alzheimers, och hon trodde att han var säker från det eftersom hans rörlighet var begränsad. "Så en dag han försvann på sin skoter," Avsändaren säger. "Jag var helt desperat, men lyckligtvis kunde vi hitta honom snabbt."

Hur kan man förhindra vandrande
Vissa metoder för att avskräcka eller förhindra en Alzheimers patient från att vandra omfattar:
 • Aldrig lämna personen ensam hemma
 • Uppmuntra rörelse, motion och fritidsaktiviteter såsom musikterapi eller filmvisning, speciellt om personen är pacing eller verkar rastlös
 • Att se grundläggande behov, som hunger, törst, eller badrum nödvändigheter, är uppfyllda, eftersom den personen kan vandra för att möta dessa behov
 • Säkra nödutgångar på ett sätt som gör dem svåra att öppna, eller kamouflera dörrhandtag eller dörrar med duk eller gardiner
 • Placering stora skyltar på exits som säger "Stopp" eller "Do Not Enter"
 • Låta grannar och lokala polisen vet om personens tillstånd och hålla en förteckning över deras namn och telefonnummer i fall du behöver hjälp
Att hitta en Alzheimers patient som har vandrat
Om din älskade man har Alzheimers, följande program är bra ställen att vända sig till i förväg för att skydda dem i händelse av att de någonsin försvinner:
 • MedicAlert + säker avkastning. Programmet, ett erbjudande av Alzheimers Association, kräver vårdgivare att anmäla dig för att få en MedicAlert armband för patienten. Därefter, i händelse av att din älskade vandrar, aktiverar en gemenskap stödnätverk för att hjälpa till att hitta patienten, inklusive stöd för sökandet och räddningsarbetet av närmaste Alzheimers Association kontor. Om en medborgare eller polis finner vandrande Alzheimers patient listar MedicAlert armbandet ett avgiftsfritt 24-timmars antal räddningsinsatser för att återlämna dem till sin familj eller vårdgivare. "Vi rekommenderar att alla vårdgivare av personer med Alzheimers anmäla att personen i programmet, även om de inte har vandrat förut, eftersom det är oerhört svårt att förutsäga vem som kommer att vandra," Dr Reed säger. Statistiken visar att 88 procent av inskrivna finns inom 4 timmar rapporterades saknade, och 99 procent är tillbaka inom 24 timmar.
 • Projekt livräddare internationellt. Detta ideell grupp ger kunderna en personlig armband som avger en tracking signal. När vårdgivare anmäla en lokal byrå Project Livräddare som en Alzheimers patient har vandrat, börjar en sökning och räddningsteam söker den person som använder system för spårning. Gruppen säger att det inte har någon rapporterat allvarliga skador eller dödsfall i mer än 1500 sökningar, och återhämtningstid genomsnitt mindre än 30 minuter. Denna grupp har godkänts av Alzheimers Foundation of Europe.

Att ta hand om en nära anhörig med Alzheimers är en svår och frustrerande uppgift - det sista du behöver oroa dig för är din älskade vandra iväg. Planera framåt genom att registrera med dessa organisationer kan bidra till att ge dig sinnesfrid om säkerheten för din älskade om de på något sätt lyckas glida undan.