Evb

Icke - medicinska behandlingar för Alzheimers

Läs om hur husdjur, musik och andra fritidsaktiviteter kan hjälpa till att behandla en person med Alzheimers sjukdom.

Som med de flesta människor, ibland det bästa sättet att hjälpa en Alzheimers patient bättre njuta av livet är att nå förbi sinnet och röra hjärtat. Det är därför läkare och vårdgivare rekommenderar att lägga till musik, konst, husdjur, och en mängd andra icke-medicinska behandlingar för att mer traditionella Alzheimers behandlingar.

Ofta kan dessa tidsfördriv hjälpa människor komma förbi ångest, stress eller depression orsakad av Alzheimers. "Vi gör musikterapi med min mor-in-law, som älskar att sjunga," säger Kim Linder, 54, av Tampa, som hjälper till att ta hand om makens föräldrar. "Hon blir väldigt stressad och orolig, och musiken lugnar ner henne. Hon älskar Broadway låtar, och ibland kommer hon även sjunga tillsammans."

Alzheimers och musikterapi
Musik kan hjälpa till på många sätt. Till exempel, eftersom människor ofta länka låtar till minnen, musik är ett perfekt sätt att hjälpa en Alzheimers patient minnas i en icke-stressande sätt. Musik kan också hjälpa förändra en persons humör, mycket som en upbeat låt skulle kunna sätta en fjäder i steg eller en lugnare låt kan hjälpa dig att slappna av.

Följande är några tips för att använda musik för att hjälpa en nära anhörig med Alzheimers sjukdom:
  • Gå för välbekant musik. Musik från en persons unga vuxna år, åldrar 18 till 25, kommer sannolikt att uppmana de starkaste svaren. Men titta noga för att se till att musiken inte provocera agitation på grund av ett okänt, möjligen upprörande länk till personens förflutna.
  • Prova några nya låtar. Unfamiliar musik kan vara till hjälp, eftersom det inte är kopplat till några minnen. På så sätt kan du spela upp en glad eller avkopplande låtar utan oro för att det kommer att utlösa en känslomässig minne.
  • Var uppmärksam på tempo. Stimulera musik med kraftiga ljud och snabba tempon kommer att främja rörlighet, och kan hjälpa till när man försöker få patienter med Alzheimers sjukdom att äta, bada, eller klä. Sederande musik med accent beats och långsamma tempon är bra för lugnande syften, och kan användas för att hjälpa din älskade slappna av innan läggdags eller lugna ner efter upprörd.
  • Hoppa reklamfilmerna. Använd endast eller cd-skivor för att spela musik, som radioprogram kan innefatta reklam som skulle förvirra Alzheimers patienten. Också vara säker på att begränsa konkurrerande stimuli genom att stänga av TV: n och stänga fönster och dörrar.
Alzheimers sjukdom och andra behandlingar
Det finns ett antal andra metoder som kan ge njutning till någon med Alzheimers och bidra till att minska en del av sina upprörande känslomässiga reaktioner. Dessa inkluderar:
  • Pet terapi har visat sig minska symptom på Alzheimer's-relaterad depression och för att stärka självkänslan. För bästa resultat, se till att den person gillar djur innan föra en runt. Ta också noga med att matcha rätt sorts husdjur till personen, någon med god samordning kan njuta av att ta en energisk hund för en kort promenad, men det skulle inte vara bra för någon vars rörlighet är begränsad. En mindre mobil person kan bättre ingrepp med en katt eller en mindre, mer fyllig hund.
  • Konstterapi kan stimulera en persons fantasi och ge dem möjlighet att uttrycka känslor som är svåra att formulera. Bara se till att hålla projektet på en vuxen nivå, vara redo att hjälpa till om det behövs, och se till att allt material är säkra och giftfritt.
  • Religiösa aktiviteter kan ge en känsla av frid till en Alzheimers patient, och kan också ge dem en chans att vara ansluten till världen. "Min mamma har en söndagsskola grupp som hon är starkt involverad i," säger Karen McKeever, 52, en vårdgivare i Richmond, Virginia "Det är ett bra sätt för henne att komma ut ur huset och det håller min mamma väldigt social. "
  • Aromaterapi, eller den terapeutiska användningen av oljebaserade dofter, är ett annat sätt att dra en person ut genom sina sinnen. "Aromaterapi är viktigt eftersom det hjälper till att föra minnen, och hjälper personen känna samhörighet med naturen," Linder säger.
  • Storytelling eller scrapbooking också kan vara ett engagerande sätt att ge en Alzheimers patient en hiss. Hitta en lugn plats i ditt hem och försöka engagera din älskade genom att be om historien bakom gamla familjefoton, eller genom att visa dem bilder och be dem att komma med en berättelse baserad kring vad som ses på bilden.

Summan av kardemumman: En mängd olika icke-medicinska behandlingar kan vara användbar som en del av en Alzheimers behandlingsplan. Prova några av de som nämns här, eller prata med din hälsa vårdteam för idéer om andra som kan vara till hjälp för din älskade.