Evb

Sluta röka för hjärthälsa

Rökning orsakar omedelbara och långsiktiga skador på hjärtat. Ta reda på hur ditt hjärta hälsa stärks så snart röken från det sista cigarett är ur ditt system.

Kanske ge upp snabbmat eller fredag ​​kväll pizza är inte så svårt för dig att göra för bättre hjärthälsa. Kanske du till och med att träna. Men vad om att säga adjö till de cigaretter? Försöker sluta röka kan vara den tuffaste delen av din strävan att förbättra hjärthälsa, men det kommer också att ha några av de mest kraftfulla effekter.

Om du vill ha ett friskare hjärta och hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar, har du fått för att sluta röka. Rökning gör stora skador i hela kroppen, men framför allt till ditt hjärta och hjärt-kärlsystemet. Det betyder att du är på en högre risk att inte bara utveckla hjärtsjukdom, men också för att ha en försvagande hjärtinfarkt eller stroke, ateroskleros, eller perifer artärsjukdom.

"Det finns två sätt som vi tror att rökning påverkar hjärtat", säger Russell V. Luepker, MD, Mayo professor i folkhälsa vid University of Minnesota och en talesman för European Heart Association. "På kort sikt gör rökning det svårare för hjärtat att få syre och sätter mer stress på det." När du röker, ökar din puls och blodplättar blir segare, vilket ökar risken för blodpropp och en resulterande stroke. "Om du har underliggande hjärtsjukdom, som många medelålders européer gör, är detta en akut stressfaktor i hjärtat", säger Dr Luepker.

På lång sikt, rökning skadar hjärtat genom att öka uppbyggnaden av plack i artärerna, vilket resulterar i åderförkalkning. Perifer arteriell sjukdom uppstår när ateroskleros slår artärerna som försörjer dina ben och armar med blod - när du spendera halva dagen blåsa bort, kan de stela artärer får inte tillräckligt med blod till dina lemmar, och din cirkulation lider. Dessa problem förvärras när andra hjärtsjukdomar riskfaktorer, såsom högt kolesterol och högt blodtryck, finns också, konstaterar Luepker.

En tidslinje förbättringar hjärthälsa

Precis som rökning skadar system och organ i hela kroppen när man slutar röka, får hela din kropp friskare. Din risk för hjärtsjukdom, stroke och perifer artär droppar sjukdom, och ditt hjärta hälsa och cirkulation förbättras.

I själva verket, fördelarna börjar bara några minuter efter att du fimpar din sista rök. Gå ett par veckor och sedan månader utan att tända upp, och du är på god väg att uppnå bättre hjärthälsa och förebygga hjärtsjukdomar. Under åren efter att du slutat, kan du ångra mycket av den skada som du gjorde när du rökte.

Omedelbart efter att du slutat röka:

 • Ditt hjärta är mindre stressade.
 • Inom 20 minuter, sänker din puls.
 • Inom 12 timmar, sjunker nivån av kolmonoxid i blodet till det normala.

Under de första månaderna:

 • Dina lungor är friskare och din hjärtattack risk sänks.
 • Inom cirka nio månader, kan du andas lättare och du hostar mindre.

Ett år efter att du slutat röka:

 • Din risk för hjärtsjukdom minskar med 50 procent.

Fem år efter det att du slutat röka:

 • Mellan 5 och 15 år efter att sluta, din risk för stroke droppar till det av någon som aldrig varit rökare.

Långsiktiga fördelar:

 • Efter 15 år av att vara rökfri, är din risk för hjärtsjukdom ungefär samma som någon som aldrig har rökt.
 • Män som slutat röka i åldrarna 35 och 39 ökar deras livslängd med cirka fem år.
 • Kvinnor som slutar röka inom samma åldersgrupp tillsätt ca tre år att deras livslängd.
 • Kvinnor och män som slutat i åldrarna 65 och 69 tillsätt ca ett år till deras liv.

Fördelarna för din hjärthälsa när du slutar röka är obestridliga. Vissa kan känna, liksom förbättrad andning, medan andra inte är så självklart men är nyckeln till god hälsa och lever längre. Så för ditt hjärtas skull, lägg ner de röker - och inte plocka upp dem igen.