Evb

Sam - e

Vad är sam-e?

SAM-e är en förkortning för S-adenosylmetionin, ett ämne som finns naturligt i cellerna av växter, djur och människor. SAM-e är inte en ört. Eftersom kroppen producerar mindre SAM-e med åldern, en del människor tror att SAM-e kan vara ett användbart komplement för vissa sjukdomar. I Europa är det säljs som ett kosttillskott.

Vad är sam-e för?

I Europa, folk använder SAM-e för att behandla depression eller för att bevara emotionella välbefinnande. Studier visar att SAM-e kan hjälpa till med symtom på depression på kort sikt, men fler studier behövs för att jämföra SAM-e med ingen behandling och med konventionell behandling.

SAM-e kan också hjälpa till att lindra smärta vid artros och klåda i intrahepatisk kolestas, en leversjukdom.

Sam-e säkert?

SAM-e kan ha många biverkningar, bland annat:

  • Illamående.
  • Diarré.
  • Huvudvärk.
  • Ångest.
  • Gas.
  • Gungor från depression till intensiv energi (mani).

Personer med diagnosen bipolär sjukdom bör inte ta SAM-e.

Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) reglerar inte kosttillskott på samma sätt som det reglerar läkemedel. Ett kosttillskott kan säljas med begränsad eller ingen forskning om hur bra det fungerar.

Tala alltid om för din läkare om du använder ett kosttillskott eller om du funderar på att kombinera ett kosttillskott med din konventionell medicinsk behandling. Det kan inte vara säkert att avstå från din konventionell medicinsk behandling och enbart förlita sig på ett kosttillskott. Detta är särskilt viktigt för kvinnor som är gravida eller ammar.

Vid användning av kosttillskott, tänk på följande:

  • Liksom konventionella läkemedel, kan kosttillskott orsaka biverkningar utlösa allergiska reaktioner, eller interagera med receptbelagda och receptfria mediciner eller andra tillägg som du kanske tar. En bieffekt eller interaktion med ett annat läkemedel eller kosttillskott kan göra andra hygienkrav värre.
  • Kosttillskott kan vara standardiserad i sin tillverkning. Detta innebär att hur väl de fungerar eller några biverkningar som de orsakar kan variera mellan olika märken eller ens inom olika partier av samma märke. Formuläret du köper i hälsokost eller livsmedelsbutiker får inte vara samma som den form som används i forskningen.
  • De långsiktiga effekterna av de flesta kosttillskott, andra än vitaminer och mineraler, är inte kända. Många kosttillskott används inte långsiktigt.