Evb

Reumatoid artrit och hjärthälsa

Reumatoid artrit är en riskfaktor för hjärtsjukdom. Däremot kan en hjärt-hälsosam kost skyddar mot denna biverkan och kan även ge lindring av reumatoid artrit symptom.

Du kanske vet att reumatoid artrit orsakar värk och smärta i lederna, men är du medveten om att det också utgör ett betydande hot mot hjärthälsa? Liksom högt kolesterol och högt blodtryck, är reumatoid artrit en känd riskfaktor för hjärtsjukdom.

Studier har visat att patienter med reumatoid artrit är upp till tre gånger så stor risk att få en hjärtattack som friska människor, särskilt om de har haft artrit under en längre period. I själva verket är hjärtsjukdom den främsta orsaken till en ökad risk för död hos patienter med reumatoid artrit.

Den goda nyheten är att det finns en massa människor med reumatoid artrit kan göra för att hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar. Ett hjärta-hälsosam kost kan gå en lång väg mot att förebygga hjärtinfarkt och stroke, och har också fördelen av att minimera artrit nödraketer.

Reumatoid artrit och hjärthälsa

Forskare har identifierat flera möjliga orsaker till varför hjärtsjukdomar förekommer oftare hos personer med reumatoid artrit:

 • Den kroniska inflammation som orsakas av reumatoid artrit orsakar artärerna att härda och gör annan systemisk skada på cirkulationssystemet.
 • Mediciner som vidtagits för att behandla reumatoid artrit symptom, såsom kortikosteroider, kan också skada hjärtat hälsa över tid.
 • Personer med reumatoid artrit kan bli stillasittande och övervikt, ökar risken hjärtsjukdom.

En reumatoid artrit diet

Personer med reumatoid artrit symptom måste titta på vad de äter, med tanke på att deras sjukdom är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, säger Lona Sandon, RD, LD, en biträdande professor vid Avdelningen för klinisk näringslära vid University of Texas Southwestern. "De borde följa en hjärt-hälsosam kost liknar någon med högt kolesterol," Sandon säger. "Det betyder att ha mestadels en växtbaserad kost."

Som en extra fördel, folk som följer en hjärt-hälsosam kost ofta upplever förbättring av reumatoid artrit symptom, säger Sandön. För en sak, de förmodligen kommer att förlora vikt under en sådan diet, som ger omedelbar lättnad för artrit symptom. "När vikt tenderar att spiral upp, det brukar vara fler facklor och fler problem," Sandon tillägger. "Mindre vikt innebär mindre stress på lederna."

Ett hjärta-hälsosam kost innehåller:

 • Massor av grönsaker och frukter. Dessa ger massor av fibrer och näring med färre kalorier.
 • Fullkorn såsom fullkorn, hel havre, havregryn, och brunt ris. Fullkorn smälts långsammare och ger bättre näring och fiber än bearbetade mjöl.
 • Låg fetthalt eller fettfri mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt.
 • Bönor och baljväxter, en bra källa till protein och fiber.
 • Magert kött, fågel och fisk i mindre mängder.
 • Vegetabiliska oljor som raps eller olivolja, som innehåller "goda" kolesterolet i form av enkelomättade och fleromättade fetter.

När man äter för hjärthälsa, undvik:

 • Mättade fetter, som typiskt är fasta vid rumstemperatur - fett kött, pinnar av smör, ister och ost gjord av helmjölk.
 • Transfetter, som vanligtvis finns i förädlade livsmedel. Leta efter orden "härdad" eller "delvis härdade" i ingrediensförteckningar som ett tips för förekomsten av transfetter.
 • Tillsatt socker i maten, vanligen i form av hög majssirap, fruktos, sackaros, eller dextros.
 • Höga nivåer av natrium.

Livsmedel som kan bekämpa inflammation

Även vetenskapen är långt ifrån övertygande, det finns vissa belägg för att kosten kan påverka den inflammation som följer med reumatoid artrit, vilket kan bidra att minska artrit smärta och sänka dina chanser hjärtsjukdom:

 • Att äta mer fisk kommer att öka ditt intag av omega-3 fettsyror, som har visat sig lindra ledvärk och stelhet i vissa patienter. "Din grundläggande kallt vatten fiskar kommer att vara din bästa källorna för dessa omega-3, och de är en bra källa till kvalitativt protein också," Sandon säger.
 • På samma sätt kan minska din röda köttkonsumtionen sänka ditt intag av arakidonsyra. "Arakidonsyra i rött kött har utpekas som en typ av fett som faktiskt orsakar inflammation," Sandon säger. "När inflammationen är utom kontroll till att börja med, att lägga till fett som skulle kunna öka denna inflammation är problematiskt."
 • Färgglada frukter och grönsaker innehåller höga halter av antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda kroppen mot oxidativ stress som orsakas av inflammation. "Du vill ha en regnbåge av färger för att få mest nytta - lite rött, lite apelsin, lite gult, lite grönt, lite blues," Sandon säger.

Genom att äta bra, kanske du har en god chans att lindra några av de riskfaktorer som kan leda till hjärtsjukdomar, öka din allmänna hälsa, och eventuellt minska inflammation.