Evb

Psoriasis och stress: att bryta den onda cirkeln

Psoriasis betonar dig ut, och förvärrar stressen psoriasis. Lär dig hur att ta hand om stress är avgörande för dagliga psoriasis förvaltning.

Din chef ger ytterligare en uppgift till din prioriteringslista, och du är säker på att du kan känna en ytbeläggning psoriasis lesion. Du fly äntligen kontoret och komma hem för att hitta en otäck röstbrevlåda om en förfallen faktura, och den avslöjande klåda och smärta startar omedelbart. Nej, det är inte din fantasi - stressen i vardagen kan vara en stark psoriasis trigger.

"Psoriasis är en av de få hudåkommor där stress spelar en biologisk roll," säger Matthew Keller, MD, biträdande professor på avdelningen för dermatologi och direktören av Psoriasis Center vid Thomas Jefferson University i Philadelphia. Även om den exakta mekanismen ännu inte är helt klarlagda, forskare tror att en komplex kemisk våg som orsakas av kroppens reaktion på stress kan spela en roll i relationen mellan psoriasis och stress, förklarar Dr Keller.

Den nära tidpunkten för en psoriasis flare och emotionell stress antyder ett samband mellan immunsystemet och nervsystemet, säger Elise Kleyn, MRCP, MMedSci, PhD, från University of Manchester och ett konsultbolag hudläkare med Salford Kungliga NHS Foundation Trust i Storbritannien.

En liten turkisk studie med 66 vuxna som tittade på stress hos personer med och utan psoriasis har börjat att lösa mysteriet. I studien identifieras ett hormon som kallas "corticotropin-hormon" som frigörs vid stress som en skyldige av psoriasis blossar. Hudens celler involverade i bildning psoriasisplack verkar ha receptorer för detta hormon, så forskare har teorier om att vara stressad fungerar som en utlösande faktor för psoriasis blossar.

Problemet är, när du har psoriasis, bär du en mycket känslomässig stress. De typiska arbete och hem vardagens stress förvärras av de känslomässiga reaktioner som du har till psoriasis. "Rädslan för andra människors reaktioner på din psoriasis kan orsaka ångest, oro, depression, och en tendens att undvika situationer som utlöser en negativ reaktion," Dr Kleyn säger. Det kan göra psoriasis förvaltningen allt mer utmanande, tillägger hon.

Hantera stress att hantera psoriasis

När det gäller psoriasis och stress, kan du inte styra den kemiska reaktionen som pågår inom din hud, men du kan prova vissa tekniker för att begränsa stress och dess förmåga att stimulera din psoriasis. Börja med dessa tips:

  • Gör din egen lycka att göra-lista. Är psoriasis hålla dig från att nå vissa mål? Identifiera vad de är och skriva ner dem. Kanske vill du känna dig mer bekväm när du reser i affärer eller när du tar dina barn simma på en offentlig pool, föreslår Kleyn. Eller kanske du har mer av ett helhetstänkande önskan, såsom att hitta en make. Dela din lista med din läkare - dina mål kan hjälpa direkt loppet av din psoriasis behandling.
  • Bli mer aktiv. Motion kan spela en roll för att avbryta psoriasis och stress dynamiskt eftersom det både minskar stress och hjälper dig att må bättre fysiskt. Hitta njutbara sätt att vara aktiv varje dag, även under en psoriasis flare.
  • Öva avslappningstekniker. Djupandning och meditation är beprövade kraftbegränsare, och du vill att behärska alla de verktyg stresshantering Du kan desarmera denna psoriasis trigger. Om du inte betona om din psoriasis, har du mer tid (och ett klarare huvud) för att uppfylla dina dagliga uppgifter, vilket också kommer att bidra till att minska stress.
  • Arbeta på din läkare och patient. Ett starkt samarbete är nyckeln till psoriasis behandling framgång. Många människor med psoriasis känner hopplöshet när de ser sin läkare, och några av dem är redo att ge upp på att någonsin ha tydliga hud. "Hitta en läkare som vet hur man ska behandla dig så aggressivt som du själv vill bli behandlad", säger Keller.
  • Håll dig uppdaterad om psoriasis förskott. Ta dig tid att forska och utbilda sig om sjukdomen och hur psoriasis behandlingar kan hjälpa till. "Att ha en god förståelse och en känsla av kontroll kan verkligen hjälpa," säger Keller.
  • Utbilda din familj och vänner. När du lever med en kronisk sjukdom, speciellt en som kan underminera dig känslomässigt, är ett stödsystem avgörande. Du vill att människor som är närmast dig att förstå psoriasis så att de kan hjälpa dig att hålla dig aktiv och njuta av livet, även under en flare. Du kan också gå med i stödgrupper i ditt samhälle och på nätet.
  • Prata med en terapeut. Ibland kan du behöva en djupare nivå av emotionellt stöd. En terapeut kan visa dig hur man kan stoppa negativa self-talk som kan hindra dina försök till stresshantering och hur man bättre kan lugna din oro över andra människors reaktioner på din psoriasis.

Stress är en del av livet, och ju fler krav som ställs på dig, desto mer stress du måste ta itu med. Men även om du inte kan styra omvärlden, kan du styra hur du hanterar stress genom att bromsa på psoriasis och stress cykel.