Evb

Övervinna svartsjuka

Svartsjuka kan stå i vägen för att leva ditt liv som en trygg och uppfyllt individ. Även om det är en naturlig känsla, kan du lära dig att kontrollera de negativa aspekterna av svartsjuka och avund.

De flesta människor läser svartsjuka och avund som mycket negativa känslor, och med goda skäl. Vem skulle kunna njuta av den fruktansvärda gnagande känsla i magen som en älskad flirtar med en annan friare, eller en kollega förefaller vara i linje för att ta ditt jobb, eller en kompis börjar spendera mindre tid med dig eftersom han umgås med en annan vän?

I själva verket, forskare tror att det finns mer att svartsjuka och avund än bara en brist på kontroll över sina känslor. De teoretiserar att dessa känslor är rotade djupt i utvecklingen av den mänskliga arten, och som sådan utgör en grundläggande del av den mänskliga naturen. Att förstå och övervinna din svartsjuka och avund kan vara ett sätt att bättre förstå dig själv och vad som driver dig, och i slutändan kan göra dig till en friskare, mer väl avrundad person.

Svartsjuka och avund: vad är skillnaden?

Orden svartsjuka och avund används ofta omväxlande, men de är två mycket olika känslor:

  • Svartsjuka innebär en upplevd eller verklig rivalitet där två personer tävlar om ett föremål för längtan - en kärlek intresse, en befordran på jobbet, eller en god vän, till exempel. Den svartsjuk person känner en känsla av svek och även en känsla av eventuell förlust, eftersom hans rival står att vinna något han kommer att förlora.
  • Avund innebär ser med längtan på någon vars omständigheter verkar bättre än din egen. Det finns ingen rivalitet inblandade, utan man bara önskar att du hade vad den andra personen har. Den person som upplever avund har en intensiv känsla av utsatthet, och idisslar över det orättvisa i hans situation.

Självkänsla är roten till både känslor. En person som reagerar med svartsjuka när hans självkänsla hotas av en potentiell förlust av något eller någon han håller kärt, och med avund när hans självkänsla hotas genom att jämföra sin situation med den för någon som har bättre förutsättningar.

Forskare tror också att det är en evolutionär komponent för människors svartsjuka och avund. Däggdjur överlever och lyckas när de har möjlighet att samla tillräckligt med resurser för att ge dem bättre hälsa och längre liv. De kan föra vidare sina genetiska egenskaper när de bäst sina rivaler för en önskad kompis. Dessa känslor har inte lämnat oss, trots att vi har blivit mer sofistikerade i vår utveckling.

Tyvärr kan detta inbäddade och ärvt "grönögda monstret" utlösa förödelse på våra liv och relationer om det inte kontrolleras:

  • Romantisk partner kan känna sig hotad eller skrämd av en persons svartsjuka - och med goda skäl, eftersom svartsjuka ofta nämns som en orsak till missbruk av partner eller äkta makar. En svartsjuk person kan hamna förlora den person han älskar genom okontrollerad svartsjuka, eftersom hans betydande andra reagerar på hans habegär genom att dra bort.
  • Kollegor på jobbet kan utveckla en massa illvilja mot en person som är avundsjuk på deras framgång eller avundsjuk på deras relativa avancemang. Den svartsjuke eller avundsjuka personen tenderar att vara vresigt och spröd. Han tenderar att sprida negativa skvaller om den person mot vilken han känner svartsjuka eller avundsjuka, i ett försök att "ta ner dem en pinne." En svartsjuk eller avundsjuk person som också kan bli skrytsam, försöker blåsa upp sig själv för att dölja sin osäkerhet.
  • Vänner finner sig ofta oförmögna att upprätthålla sin relation med en svartsjuk person. De blir störd av den konstanta sniping vid andra vänner med vilka de tillbringar tid, eller av possessiveness av den svartsjuka personen. De kommer att visa svartsjuka personen som negativa, obehagliga, och utom kontroll.

Att hantera svartsjuka och avund

Att övervinna svartsjuka och avund medel innebär en hel del självinsikt. När känner dessa känslor, bör du:

  • Ta ett steg tillbaka. Börja med att förstå att dessa är normala och naturliga känslor, hårt fast i vår varelse. Bekräfta att du känner dig svartsjuk eller avundsjuk. Också förstå att detta är ytterst ditt problem, inte någon annans, eftersom det är ditt eget hotade självkänsla som är föranledde känslor. Att övervinna svartsjuka är upp till dig.
  • Räkna ut orsaken till din svartsjuka eller avund. Är det en annan friare hotar din relation med din älskare? Är det ett arbete konkurrent om att bästa du för en eftertraktad befordran? Tänk på att just dessa saker inte kan vara riktiga, de kan bara vara något du uppfattas.
  • Var medveten om de potentiella negativa handlingar din svartsjuka eller avund kunde inspirera. Motstå frestelsen att kontrollen eller förfölja din romantiska partner, "trash-talk" din rival, eller bli tystlåten och bitter över det orättvisa i det hela. Dessa är alla frestande alternativ i plågor av svartsjuka, men i slutändan kan kosta dig föremålet för din önskan.
  • Vidta positiva åtgärder för att lösa källan till din svartsjuka eller avund. Kommunicera din svartsjuka till din partner, så han vet var du kommer ifrån och kan berätta om dina känslor är grundlösa. Du kan också vidta åtgärder för att göra din älskade mer önskar du, genom att räkna ut och ta itu med de saker hon behöver att din rival kan erbjuda och du är inte (romantik, konversation, uppmärksamhet). På jobbet, räkna ut vad den person du avundas gör att njuta av sin framgång, och försöka efterlikna eller ens förbättra dessa åtgärder. I båda fallen är du tar bort behovet av svartsjuka eller avund genom att förbättra dig själv.

Svartsjuka och avund är otroligt starka känslor, och är inte lätta att hanteras. Men genom att ta itu med dessa känslor med öppen kommunikation och en vilja att förbättra och bättre själv, kan du använda dem för att sporra dig till framgång, snarare än myr dig i bitterhet.