Evb

Övervakning bentäthet när du har benskörhet

För att följa utvecklingen av osteoporos behandling och progression av sjukdomen, är regelbunden bentäthet testa ett måste.

Bentäthet testning är viktigt inte bara för att diagnostisera benskörhet, men också för att övervaka en patients framsteg och svar på behandling av benskörhet.

I själva verket är en av de bästa användningsområdena för bentäthet tester för att spåra förändringar i bentäthet över tiden. Detta blir särskilt användbart för personer som har fått diagnosen benskörhet och genomgår behandling, som ett sätt att utvärdera och justera effektiviteten av en patients osteoporosisbehandling behov. Målen för osteoporosbehandling är att bromsa eller stoppa benförlust, och kanske börja bygga ben och minska risken för en fraktur. När du påbörjar behandlingen, kommer din läkare att kontrollera sannolikt dina framsteg genom att utföra uppföljande tester med jämna mellanrum.

Vikten av DEXA bentäthet skannar

Testet som oftast används för att övervaka osteoporos behandling kallas central dual energy X-ray absorptiometry, även känd som DEXA eller DXA. DEXA scannar använder svag röntgenstrålning för att avgöra hur mycket ben mineral finns i dina ben. Du kommer vanligtvis att kunna förbli klädd under en DEXA scan, och det vanligtvis tar mindre än 15 minuter. Tentan är smärtfri.

Ben i höften och ryggen är oftast i fokus för en DEXA scan att mäta bentäthet - även kallad en central DEXA scan. Om det inte är möjligt att ta en central genomsökning av någon anledning (till exempel, kan maskinen inte ta emot personer som väger över 300 pounds), kan en perifer DEXA scan (kallas ibland en p-DEXA) göras på strålbenet i underarmen, hälen, eller handleden. P-DEXA scannar inte anses vara av hög kvalitet som centrala DEXA scannar.

Resultaten av en DEXA scan redovisas som "T-scores", som jämför din bentäthet till ett normalt 30-årig vuxen kvinna - en ålder av topp bentäthet, eller den högsta bentäthet i kroppen kommer någonsin uppnå. Ju lägre din T-score, desto lägre bentäthet. En T-score -2,5 eller lägre indikerar osteoporos, och att benskörhet medicinering är förmodligen nödvändig. Din DEXA Resultatet kan också innefatta en Z-score, som jämför din bentäthet den genomsnittliga bentätheten av någon som är din ålder och i din längd och vikt sortiment. Vårdgivare använda dessa resultat för att bestämma din risk för frakturer i framtiden.

Om din vårdgivare misstänker att du har ett brutet ben, kan han eller hon utför också en vanlig röntgen för att kolla efter sprickor. Men eftersom standard röntgen inte kan upptäcka förändringar i bentäthet som DEXA kan, måste du ändå ha en DEXA scan.

Det är perfekt att ha upprepat DEXA scannar på samma plats med samma maskin, eftersom detta gör det lättare att jämföra dina resultat från olika tidsperioder. För någon med benskörhet medicinering, rekommenderar National Osteoporosis Foundation med en DEXA test utfört vartannat år för att följa dina framsteg.

Andra sätt att mäta bentäthet

Det finns andra tester som används för att mäta bentätheten och förutsäga risken för frakturer, men dessa anses inte vara av tillräckligt hög kvalitet för att övervaka osteoporos behandling. Dessa tester är ofta erbjuds i platser som apotek och mässor hälsa, och inkluderar:

Kvantitativt ultraljud (QUS): En ljudvåg tenta av ben

Kvantitativ datortomografi (QCT): En datortomografi för att mäta höft och ryggrad densitet

Perifer kvantitativ datortomografi (pQCT): en CT-scanner används för att mäta häl, handled, och andra mindre ben.

Om du har fått diagnosen osteoporos, bör du noggrant följa din medicinska team råd angående din osteoporos behandling och uppföljning. Detta kan minska risken för frakturer och öka dina chanser att njuta av en lång, aktivt liv.